Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Şırınga krizi yaşanabilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) küresel boyutta devam eden aşılama kampanyalarıyla birlikte dünyada 2022 yılından itibaren şırınga kıtlığı yaşanabileceğini açıkladı. Kıtlık normal aşılamaların da düzenini bozarak daha büyük bir kriz yaratabilir.
Dünya çapında 5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüsü salgınına karşı geliştirilen aşı ile ilgili dikkat çekici bir açıklama Dünya Sağlık Örgütü'nden geldi.
DSÖ'nün ilaçlara ve sağlık ürünlerine erişim konusundaki kıdemli danışmanı Lisa Hedman, Covid-19 aşı dozlarının arzı arttıkça, şırınga arzının da bu talebe ayak uydurması gerektiğini söyledi.
Fransa basınına açıklama yapan Hedman, "Aşı şırıngası sıkıntısı yaşayabileceğimize dair gerçek endişeyi dile getiriyoruz, bu da bağışıklama çabalarını yavaşlatmak gibi ciddi sorunlara yol açacaktır. Aşı alımının nasıl gittiğine bağlı olarak, 1 milyardan 2 milyara kadar herhangi bir sayıda şırınga açığı olabilir" dedi.
Hedman, kıtlığın normal aşılamaların da düzenini bozarak daha büyük bir kriz yaratabileceğini açıkladı. Ayrıca eksikler şırınga ve iğnelerin güvenli olmayan şekilde yeniden kullanılmasına yol açabilir.
Hedman, ülkeleri, istifleme ve panikle satın alma durumlarından kaçınmak için şırınga ihtiyaçlarını önceden planlamaya çağırdı.
Dünya genelinde her yıl ortalama 6.8 milyar dozluk aşı yapılırken küresel ölçekte 6 milyar şırınga üretiliyor. Reuters haber ajansı ise şırınga üreticilerin normal bir şekilde üretime devam etmeleri durumunda gelecek yıl yaklaşık 2 milyar şırınganın eksik kalacağını hesapladı.
Kaynak: Haber Global TV