Dünya nüfusu için 10 milyar tahmini! İşte o yıl

Dünya nüfusunun 2080 yılına kadar artmaya devam etmesi ve ardından 10 milyar civarında sabitlenmesi bekleniyor.

Son Güncelleme:

Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (DESA) tarafından yapılan tahminlere göre, 2024 yılında 8,2 milyar olan dünya nüfusu yüzyılın sonunda 10,2 milyara yükselecek.

Bu sayı, on yıl önce Haziran 2013'te yapılan çalışmaya kıyasla 700 milyon daha az insan anlamına geliyor.

BM Ekonomik ve Sosyal İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Li Junhua, basın açıklamasında, nüfus artışının beklenenden yavaş olmasının iklim değişikliği karşısında "bir umut işareti" olduğunu söyledi.

Yayınlanan çalışmaya göre, dünya nüfusundaki değişiklikler dengesizdir ve bazı bölgelerde hızlı nüfus artışı ve diğerlerinde hızlı yaşlanma ile demografik manzara değişmektedir. Bu eğilimlerin sonucu olarak, dünya nüfusunun azalmaya başlamadan önce 2080 yılında zirve yapması bekleniyor.

DOĞURGANLIK ORANINDA DÜŞÜŞ

Her iki ülkeden birinde doğurganlık oranı, artık nüfus ikame eşiğinin (yani kadın başına 2,07 çocuk) altındadır.

DESA’ya göre, "2024 yılında, aralarında Almanya, Çin, Japonya ve Rusya'nın da bulunduğu 63 ülke ve bölgede nüfus büyüklüğü zirveye ulaşmış olacak ve bu grubun toplam nüfusu otuz yıl zarfında yüzde 14 oranında azalacak".

Buna karşılık, Angola, Nijer ve Somali gibi düşük gelirli ülkelerde hızlı bir demografik büyüme bekleniyor ki bu ülkelerde toplam nüfus 2054 yılına kadar iki katına çıkacak!

Nüfusun yaşlanması açısından, Covid-19 pandemisinden etkilenen ortalama yaşam süresinin 2024'te 73,3 yıldan 2054'te 77,4 yıla yükselmesi bekleniyor.

BM, "2070'li yılların sonunda, 65 yaş ve üzeri insan sayısının 18 yaş altı insan sayısını geçmesini beklendiğini” belirtiyor.

Sonraki Haber