Dünya liderlerinden Boris Johnson'a geçmiş olsun mesajı yağdı

İngiliz ve yabancı liderler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi görürken yoğun bakıma alınan Boris Johnson'a şifa diledi.

Son Güncelleme:

Eski Muhafazakar Parti lideri ve eski Başbakan David Cameron, sosyal medya hesabındaki mesajında "Emin ellerdesiniz ve hepimiz iyi olmanızı ve Downing Sokağı 10 Numara'ya (Başbakanlık ofisi) geri dönmenizi istiyoruz." dedi.

Johnson'ın diğer bir selefi olan eski Başbakan Theresa May de acil şifalar dilerken, "Bu korkunç virüs ayrım yapmıyor. Herkes kapabilir. Herkes yayabilir. Lütfen evde kalın, hayat kurtarın." mesajını paylaştı. 

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, "Son derece üzücü bir haber. Ülkenin tüm desteği bu inanılmaz derecedeki zor zamanda Başbakan ve ailesiyle birlikte." açıklamasını yaptı.

BÖLGESEL HÜKÜMETLERİN LİDERLERİ

İskoçya Bölgesel Hükümeti Başbakanı Nicola Sturgeon, sosyal medya hesabından, "Kalbim Başbakan ve ailesiyle birlikte. Ona iyi dileklerimi gönderiyorum." ifadesini kullandı.

Galler Bölgesel Hükümeti Başbakanı Mark Drakeford, haberlerin endişe verici olduğunu kaydederek, "Kalbim o ve ailesiyle." dedi. 

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakanı Arlene Foster, Twitter hesabından "Kuzey İrlanda yönetimi adına Başbakan Boris Johnson'a en iyi dileklerimi gönderiyorum. Tamamen ve hızlı bir şekilde iyileşmesi için dua ediyorum." mesajını paylaştı.

DÜNYA LİDERLERİ

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, desteği ve hızlı bir şekilde iyileşmesi temennilerinin Johnson'la olduğunu belirterek, "Bu günler ülkelerimiz için zor zamanlar. Ancak güçlü ve birlik içinde olarak bu savaşı kazanacağız." ifadesini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından, "Bu zor zamanda Boris Johnson'a, ailesine ve İngiliz halkına tüm desteğimi ifade ediyorum. Onun bu sınavın hızla üstesinden gelmesini diliyorum." paylaşımını yaptı. 

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, kalbinin bu zorlu zamanda Johnson ve ailesiyle olduğunu belirterek, acil şifalar diledi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Instagram hesabından, "Kalbim, arkadaşım İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la. Dayanıklılık diliyorum. Çabuk iyileş Boris." paylaşımını yaptı. 

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Johnson'a acil şifalar dilerken, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Bu akşam kalbim, o ve ailesiyle. Acil şifalar diliyorum." mesajını paylaştı. 

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli de kendisi ve AP'deki herkesin kalbinin İngiliz Başbakan'la olduğunu belirterek, şifa diledi. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus de Johnson'a şifa diledi.

DURUMU 10 GÜNDE KÖTÜLEŞTİ

Ateş ve öksürük belirtileri gösteren Johnson'ın 27 Mart'ta yapılan testi pozitif çıkmıştı.

O tarihten beri kendisini izole eden 55 yaşındaki Başbakan Johnson, 3 Nisan'da yayımladığı videoda, "Hala ateşim var ve bu nedenle hükümetin tavsiyesi uyarınca, bu belirti gidene kadar kendimi tecrit etmeyi sürdürmem gerekiyor." demişti. 

Johnson'ın bu videosuyla 2 Nisan akşamı sağlık çalışanlarını alkışlaması sırasında çekilen görüntüsünde, hastalığın üzerinde yol açtığı etki dikkati çekmişti. 

Durumu düzelmeyen ve ateş ile öksürük gibi belirtileri devam eden Johnson, pazar akşamı hastaneye kaldırılmıştı.

OKSİJEN VERİLDİ

İngiliz basınında, hastanede Johnson'a oksijen tedavisi uygulandığını, hala öksürük ve ateş görüldüğünü ve ne zaman taburcu edileceğinin bilinmediğini belirten haberler yer almıştı.

Başbakanlıktan pazartesi akşamı yapılan açıklamada ise "Bu öğleden sonra Başbakan'ın durumu kötüleşti. Sağlık ekibinin tavsiyesi üzerine hastanedeki yoğun bakım ünitesine alındı." bilgisi paylaşılmıştı.

Başbakan'ın hamile olan nişanlısı Carrie Symonds da 4 Nisan'da sosyal medya hesabından "Geçen haftayı koronavirüsün temel belirtileriyle yatakta geçirdim. Test edilmeme gerek yok, 7 gün dinlendikten sonra kendimi daha güçlü hissediyorum ve iyileşme sürecindeyim." paylaşımını yapmıştı.

TEDAVİSİ SÜRÜYOR

İngiltere'de, Kovid-19 tedavisi gören Başbakan Johnson'ın halen yoğun bakımda olduğu ancak solunum cihazına bağlanmadığı açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Michael Gove, BBC'ye yaptığı açıklamada, Johnson'ın durumunun pazar günü bir dizi test için hastaneye kaldırıldıktan sonra kötüleştiğini söyledi. Gove, "Tıbbi tavsiye, Başbakan'ın dün akşam saat 19.00'da yoğun bakıma alınması gerektiği yönündeydi. Bundan hemen sonra kabineye bilgi verildi." dedi.

JOHNSON'I YOĞUN BAKIMA GÖTÜREN SÜREÇ

İngiltere'de ilk etapta "toplumsal ya da sürü bağışıklığı kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması" stratejisi izleyen Başbakan Boris Johnson, ölü sayısının yaklaşık 300 bin olabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım attı.

Salgınla mücadelede bazı kesimlerce geç kalmakla suçlanan Johnson'ın kendisi de virüs kaparak yoğun bakıma alındı. 

28 Şubat'ta Başbakan Johnson, bir hastaneyi ziyaret ederek Kovid-19 hastalarıyla fotoğraf çektirdi.

3 Mart'ta Johnson, yaptığı açıklamada, "Geçen gece birkaç koronavirüs hastasının olduğu bir hastanedeydim. Hastalarla el sıkıştım ve el sıkışmaya devam ediyorum." dedi.

"İŞLER ESKİSİ GİBİ OLACAK"

6 Mart'ta Johnson, ülkede koronavirüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, işlerin eskisi gibi olacağını söyledi ve İngiltere halkına ellerini 20 saniye boyunca yıkama tavsiyesinde bulundu.

9 Mart'ta Johnson hamile nişanlısı Carrie Symonds ile Milletler Topluluğu Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Kraliçe 2. Elizabeth, Galler Prensi Charles ve Kraliyet ailesinin diğer üyeleriyle görüştü. 

11 Mart'ta haftalık kabine toplantısına başkanlık eden Johnson, Parlamentoda Başbakan'a Sorular oturumuna katıldı ve Kraliçe ile haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Bu, Başbakan'ın Kraliçe ile son yüz yüze görüşmesi oldu.

"BİRÇOK AİLE SEVDİKLERİNİ ZAMANSIZ KAYBEDECEK"

12 Mart'ta Johnson, salgınla ilgili düzenlenen günlük basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin en kötü halk sağlığı krizlerinden birini yaşadığını belirterek, "Sizinle açık şekilde konuşmam gerekiyor. Daha birçok aile, sevdiklerini zamansız kaybedecek." dedi.

16 Mart'ta Başbakan Johnson, basın toplantısında, halkı, başkalarıyla teması ve tüm gereksiz seyahatleri durdurmaya çağırdı. 

17 Mart'ta Johnson, sabah saatlerinde haftalık kabine toplantısına başkanlık etti. Başbakan akşam saatlerinde ise yardımcısı Rishi Sunak ile koronavirüsten etkilenen işletmeler için 330 milyar sterlin değerinde destek paketi açıkladı.

OKULLARIN KAPATILMASI VE KISMİ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

18 Mart'ta Johnson, İngiltere'deki tüm okulların 20 Mart Cuma gününden itibaren bir sonraki duyuruya kadar kapatılacağını ilan etti. 19 Mart'ta Başbakan, İngiltere'nin koronavirüs krizinde 12 hafta içinde gidişatı değiştirebileceğini söyledi. 20 Mart'ta Johnson, kafe, bar ve restoranlar ile tiyatro gibi mekanların koronavirüsle mücadele kapsamında kapatılması gerektiğini duyurdu. 22 Mart'ta Başbakan, halka, gerekmedikçe sokağa çıkmaması tavsiyesinde bulundu.

23 Mart'ta Başbakan, uyarıların dinlenmemesi üzerinde kısmi sokağa çıkma yasağı ile market ve eczaneler harici tüm işletmelerin kapatılması kararı aldı.

26 Mart'ta Başbakan'da öksürük ve hafif ateş görüldü ve koronavirüs testi yapıldı. Başbakan, akşam saatlerinde yardımcısı Rishi Sunak'la ile sağlık çalışanlarının alkışlanması etkinliğine katıldı.

Sonraki Haber