Dünya Dini Liderler Zirvesi, Bakü'de yapıldı
Dünya Dini Liderler Zirvesi, Bakü'de yapıldı. Zirve, "Yeşil bir gezegen için dünya dinleri" temasıyla gerçekleştirildi.
Azerbaycan'da düzenlenecek BM İklim Zirvesi marjında organize edilen Dünya Din Liderleri Zirvesi Bakü'de gerçekleştirildi.
Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in himayesinde, Kafkas Müslümanları Kurulu (CMB), Müslüman Yaşlılar Konseyi, COP29 Başkanlığı ve Azerbaycan'ın Dini Örgütlerle Çalışma Devlet Komitesi ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ile işbirliği içinde Bakü'de İklim için Dini Liderler Küresel Zirvesi düzenlendi.
Zirve, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 300 hükümet temsilcisi, üst düzey BM yetkilileri, uluslararası örgüt liderleri, önde gelen küresel dini liderler, akademisyenler ve çevre uzmanlarını bir araya getirdi. 18 din ve 30 mezhepten temsilciler katıldı.
“Yeşil Bir Gezegen İçin Dünya Dinleri” temasıyla düzenlenen zirve, dinlerin iklim değişikliğini ele almak için küresel çabalarda oynadığı merkezi rolü vurgulamayı amaçlıyor.
Savaşlara ve çevresel yıkıma karşı duran dini liderler arasında birleşik bir duruşa vurgu yapıldı.
Zirve ayrıca uzmanlar, akademisyenler, siyasi ve dini liderler ile kamu ve uluslararası örgütlerin temsilcileri arasında bir diyalog platformu görevi gördü.
Bu kolektif vizyon, şiddete son vermeyi, silahları azaltmayı ve gezegenimizi çevresel tehditlerden korumayı talep etti.
Zirve, iklim değişikliğine ilişkin dini bakış açıları, sosyal medyanın ve inanç topluluklarının çevreyi korumadaki rolü ve dinler arası diyalog yoluyla güven oluşturma gibi birkaç temel konuyu ele aldı. Ayrıca terörizmin, dini ve ırksal hoşgörüsüzlüğün, nefret kışkırtmasının ve savaşların çevre, barışçıl topluluklar ve doğal ekosistemler üzerindeki zararlı etkilerini de araştırdı.
Kafkas Müslümanları Heyeti Başkanı ve Azerbaycan ve Kafkasya Müslümanlarının manevi lideri olan Fazilet Şeyhülislam Allahşükür Paşazade, geçen yıl COP 28 arifesinde Abu Dabi Küresel Dini Liderler Zirvesi'nde "İnsan hayatına, Dünya'ya ve çevreye yönelik tehditlerin, uluslararası istikrar ve güvenliğin arttığı modern çağda, siyasi, sosyal ve dini liderlerin ortak çabaları ve iklim değişikliğinin kader sorunlarını çözmek için küresel diyaloğun güçlendirilmesi son derece önemlidir. Bunu takdir ederek, COP 28, devlet ve dini temsilcilerin ortak işbirliğinin küresel iklim değişikliği sorunlarını çözmede pratik olarak tezahür ettiği etkili bir uluslararası platform olarak daha değerli ve yararlı olacaktır" dedi.
Şeyhülislam, Azerbaycan'daki Bakü İklim Liderleri Küresel Zirvesi'nin geçen yıl Abu Dabi'de düzenlenen önceki Zirve'nin başarısına dayanacağını belirtti.
Ayrıca dini liderlerin çevre koruma konusunda kamuoyunun farkındalığını artırmada oynayabileceği önemli rolü vurguladı ve özellikle El-Ezher Büyük İmamı Şeyh Dr. Ahmed El-Tayyib liderliğindeki Müslüman Yaşlılar Konseyi'nin, ortak gezegenimizi koruma misyonunda inançların ve bilimin seslerini birleştirmede oynadığı önemli role dikkat çekti.
Müslüman Yaşlılar Konseyi Genel Sekreteri Yargıç Mohamed Abdelsalam ise, 5-6 Kasım tarihlerinde Bakü'de yapılması planlanan zirvenin, Konsey'in daha fazla anlayış, uyum ve sürdürülebilirlik içeren bir dünya inşa etmek için dinler arası ve kültürler arası diyaloğu teşvik etme konusundaki devam eden kararlılığını temsil ettiğini belirtti.
Dini liderin küresel zorluklarla, özellikle iklim değişikliğiyle başa çıkmada oynayabileceği önemli rolü vurguladı ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yönetimindeki Azerbaycan'ın dinler arası ve kültürler arası diyaloğu ilerletmedeki liderliğini övdü. Azerbaycan'ın girişimlerinin barışçıl bir arada yaşamayı, hoşgörüyü ve karşılıklı diyaloğu önemseyen bir toplum yarattığını ve anlayış ve barışı teşvik etmek için ilham verici bir model sunduğunu sözlerine ekledi.
Ayrıca şunları kaydetti: “Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ülkesinde 2024 yılını ‘Yeşil Bir Dünya İçin Dayanışma Yılı’ olarak ilan etti”. Bu çağrı, geçen yıl Abu Dabi'de düzenlenen İklim İçin Dini Liderler Küresel Zirvesi'nin temel bir sonucu olarak yayınlanan Vicdan Çağrısı: Abu Dabi İklim İçin Ortak Beyannamesi ile uyumludur. Bu dayanışma, insanlığı doğayla uyum içinde yaşamaya ve dünyamızı iklim değişikliğinden korumak için birlikte çalışmaya teşvik ediyor. Bu zirvenin iklim sorunları hakkında küresel farkındalığı artırmada bir adım daha ileri gitmesini umuyoruz.”
2023 yılında, dini liderlerin küresel zorluklarla (özellikle iklim değişikliğiyle) başa çıkmadaki rolünü yükseltme misyonunun bir parçası olarak ve BAE'nin COP28'e ev sahipliği yapmasıyla birlikte, Müslüman Yaşlılar Konseyi 6-7 Kasım tarihlerinde İklim için Küresel İnanç Liderleri Zirvesi'ni düzenledi.
Zirve, BAE Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Bakanlığı, COP28 Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Zirve, dünyanın dört bir yanından 18 din ve 30 mezhepten temsilciler ile akademisyenler, çevre uzmanları ve gençler, kadınlar ve yerli halklar da dahil olmak üzere sivil toplum üyelerini bir araya getirdi. Etkinlik ayrıca, küresel toplumu iklim krizini ele almak ve gezegeni korumak için somut adımlar atmaya çağıran vicdan çağrısı, Abu Dabi İklim Ortak Beyanı ile sona erdi.