DTÖ ve Almanya'dan kovid-19 aşı patenti açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, aşı patentinden feragat etme teklifine karşı olduğunu açıkladı. Dünya Ticaret Örgütü ise kovid-19 aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için müzakerelere başlanılmasına yeşil ışık yaktı.

Son Güncelleme:

Koronavirüsle mücadelede tek umut aşı. Ancak zengin ülkeler aşılamada birinci, fakirler aşıya ulaşamıyor. ABD'nin aşı patentinin kaldırılması yönündeki görüşünü, kimi ülke desteklerken kimisi ise karşı çıktı. Onlardan biri de Almanya Şansölyesi Angela Merkel.

MERKEL KARŞI ÇIKTI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Joe Biden'ın aşı patentinden feragat etme taklifini olumsuz karşıladı ve karşı olduğunu açıkladı.

Alman hükümeti tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin planının aşı üretimi için ciddi komplikasyonlar yaratacağı belirtildi.

DTÖ'DEN MÜZAKERELERE YEŞİL IŞIK

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi ülkeler, koronavirüs aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılması için müzakerelere başlanılmasına yeşil ışık yaktı. 

DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai'nin Kovid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetin geçici olarak kaldırılmasını destekleyen ülkelerle hareket etme arzusunu içtenlikle karşıladığını vurguladı.

Okonjo-Iweala, Kovid-19 salgınına dünyanın acil yanıt vermesi gerektiğinin altını çizerek "Çünkü, dünya seyrediyor, insanlar ölüyor" ifadesini kullandı.

Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başını çektiği ülkelerin önerisinde revizyon hazırlığından memnuniyet duyduğunu belirten Okonjo-Iweala, "Metin bazlı müzakerelerin başlayabilmesi için bunu mümkün olan en kısa sürede masaya koymalarını tavsiye ediyorum" çağrısı yaptı.

Kovid-19 aşıları için pragmatik bir yol bulunması gerektiğini ifade eden Okonjo-Iweala, bunun hayat kurtaran aşıların üretimi açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Bu konuda ülkeleri birlikte harekete etmeye davet etti.

BIDEN YÖNETİMİ FERAGAT ETMEYİ DESTEKLİYOR

Biden yönetimi Kovid-19 aşıları için fikri mülkiyet korumasından feragat etmeyi desteklediğini duyurmuş, konuyla ilgili olarak ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai de yaptığı yazılı açıklamada, “Bu küresel bir sağlık krizi ve Kovid-19 salgınının olağanüstü koşulları olağanüstü önlemler gerektiriyor. Yönetim fikri mülkiyet korumasına güçlü bir şekilde inanıyor, ancak bu salgını sona erdirme sürecinde Kovid-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi destekliyor. Amerikan halkı için aşı tedariğimiz güvence altına alındıkça, yönetim, aşı üretimini ve dağıtımını genişletmek için özel sektör ve tüm olası ortaklarla çalışarak çabalarını artırmaya devam edecek. Ayrıca bu aşıları üretmek için gereken hammaddelerin artırılması için çalışacak ”demişti.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, ABD İLE AYNI FİKİRDE

Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus de ABD’nin kararını, pandemiyi sona erdirme mücadelesinde anıtsal bir an olarak nitelemişti.

AB, TARTIŞMAYA HAZIR

Avrupa Birliği, ise ABD’nin Kovid-19 aşısının patent haklarının kaldırılması talebini tartışmaya hazır olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla ilgili “AB kriz ile ilgili hehangi bir teklifi etkin ve pragmatik bir biçimde tartışmaya hazır. Bundan dolayı ABD’nin kovid aşıları için patent haklarının kaldırılmasını talebini bu hedefe ulaşmak için tartışmaya hazırız” dedi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber