Donald Trump'tan Fransa'ya şarap tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump, ticaret savaşları konusunda dünyanın dört bir yanında cephe açmaya devam ediyor. Çin'den sonra Trump'ın hedefinde Fransa var. ABD'li teknoloji devlerine vergi

Son Güncelleme:

G7 Zirvesi için Fransa'ya yolculuğundan önce Beyaz Saray'da basın mensuplarına konuşan ABD Başkanı Donald Trump, G7'nin ev sahibi ülkesine ticari tehdit savurdu.
Fransanın ABD'nin büyük teknoloji şirketlerine ek vergi uygulamasını eleştiren Trump, "Teknoloji şirketlerin çok büyük bir hayranı değilim. Ama bu şirketler çok büyük Amerikan şirketleri. Eğer bunu (Amerikan teknoloji şirketlerine ek vergi) yaparlarsa Fransız şaraplarına tarihlerinde hiç görmedikleri bir vergilendirme getireceğiz" dedi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Marie, ABD'nin Fransız şarabına misilleme bir ek vergi getirme ihtimaline yönelik soruya daha önce, "Fransa egemen bir ulus, vergilendirme ile ilgili kararlarımızı egemen bir ulus olarak alıyoruz. Derdimiz Amerikan şirketleriyle değil, adil vergilendirmeyle. G7'de ABD Başkanı ile bu konuda bir fikir birliğine varmayı umuyoruz" demişti. Fransız şarapçılık sektöründen ise Amerika'nın olası bir vergilendirme kararının sektörü olumsuz etkilemeyeceği mesajları gelmişti.

GOOGLE'DAN APPLE'A 2 YILDA 1 MİLYAR DOLAR EK VERGİ GELİRİ
Fransa Ulusal Meclisi, Google, Apple, Facebook, Amazon gibi internet devlerinin ülkede elde ettiği gelir üzerinden vergilendirilmesini öngören yasa tasarısını 11 Temmuz'da onaylamıştı.

Yasaya göre internet devleri Fransa'da elde ettiği gelir üzerinden yüzde 3 oranında vergilendirilecek.

Vergi, cirosu küresel ölçekte 750 milyon avro ve Fransa içinde de 25 milyon avro olan şirketlere uygulanacak.

Google, Amazon, Facebook, Apple, Instagram başta olmak üzere 30 dolayında şirkete uygulanacak vergilerin Fransa'ya bu yıl 400 milyon avro, gelecek yıl ise 650 milyon avro gelir getirmesi bekleniyor.

Sonraki Haber