Doktor Mehmet Öz şimdi ne yapacak?

Amerika Birleşik Devletleri'nin en ünlü doktorlarından sayılan Mehmet Öz, girdiği senatörlük yarışını kaybetti. Televizyon programı reyting rekorları kıran bu doktor şimdi ne yapacak? Medyaya geri mi dönecek? Siyasette şansını tekrar mı deneyecek?

Son Güncelleme:

40 milyon dolar harcadı. Cumhuriyetçi Parti’nin en güçlü figürünün desteğini arkasına aldı. Televizyon kariyeri sayesinde ekran karşısında son derece rahattı. Seçim yaklaştığında Clinton ve Obama bile onu durdurmak için seçim sathı mahaline indi. Yine de Doktor Mehmet Öz, Pensilvanya senatörlüğü için girdiği yarışı kaybetti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en ünlü birkaç doktorundan biri olan Öz’ü şimdi ne bekliyor? Yüzde 4 ile seçimi Demokratik Parti’den rakibine kaybeden Doktor Öz veya ABD’lilerin değişi ile Doktor Oz, rakibi Demokrat Fetterman’ı arayarak tebrik etti.

40 milyon dolar harcanan kampanyasının 27 milyon dolarını cebinden koyan Mehmet Öz, süreç boyunca pek çok eleştirilere de göğüs gerdi. Yer yer doktorluğu sorgulandı, bazen de siyasete hangi amaç ile girdiği tartışma konusu oldu. Türk vatandaşlığından ayrılması için çağrıda bulunuldu.

Doktor Mehmet Öz 2016 yılında İstanbul'da/Fotoğraf: Shutterstock

Peki 62 yaşındaki bu doktor şimdi ne yapacak? Politika sayfası tamamen kapandı mı? Columbia Üniversitesi’ndeki hocalık kariyerini noktaladı. Washington Post gazetesine göre kişisel servetinin en az 100 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Yani para kendisi için gelecek hamlesindeki motivasyon olmayabilir.

'TOPLUM İLE DAHA DERİN İLİŞKİLER KURABİLİR'

ABD’de siyaset alanında saha çalışmaları yürüten Muhlenberg College Institute’tan Christopher Borick’e göre; Doktor Öz, birkaç yıl daha Pensilvanya’da kalıp burada toplum ile daha derin ilişkiler kurabilir, böylece kendine yöneltilen ‘yabancı’ algısını da kırabilir. 2024 yılında Demokratların Pensilvanya için senatoda işgal ettikleri koltuk boşa çıkıyor. Bunun için bir seçim daha yapılacak.

Peki televizyona geri döner mi? Harvard Yönetim Okulu’ndan Profesör Matthew Baum’a göre Trump ile yakın ilişkisi onun ana akım bir televizyonda iş bulmasını güçleştirebilir. Baum, “Amerikalılar doktorlara çok güvenir, o bu havluyu partizan bir politikacı olarak attı” diyor. Kürtaj karşıtı sözleri de Demokratik Parti seçmeninin ciddi tepkisini çekmişti.

Sağ seçmenin takip ettiği medya kanallarına danışmanlık veren Christopher Balfe yine de Cumhuriyetçilerin ağırlıklı olarak takip ettiği televizyon kanallarında Doktor Öz’ün bir şansı olduğunu düşünüyor. Öz’ün podcast yayıncılığında da başarılı olacağını düşünenler yok değil.

DOĞU'DA ASKERLİK YAPTI

Peki Doktor Öz kim? 11 Haziran 1960 tarihinde doğan Doktor Mehmet Öz’ün ailesi, Konya’dan Amerika Birleşik Devletleri Ohio’ya göçtü. Babası Mustafa Öz de kendisi gibi bir doktor. Baba Öz, 1950 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Doktor Öz çocukluk yıllarında yazlarını Türkiye’de geçirirken, çifte vatandaşlık alabilmek için ABD’deki eğitimini tamamladıktan sonra Doğu’da iki yıl zorunlu hizmette bulundu. 1982 yılında Harvard Üniversitesi’nde biyoloji eğitimi aldı, 1986 yılında Pensilvanya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimini tamamlayarak tıp doktoru oldu.

Aynı yıl New York’a giderek ünlü kalp doktoru Eric Rose ile çalışmaya başladı ve Columbia Üniversitesi'nde akademik çalışmalarını sürdürdü. Öz, doktorluk yaşamı boyunca kalp cerrahisinde pek çok yeni tekniğe öncülük etti. 

NASIL MEDYATİK OLDU?

Öz’ün geniş çevreler tarafından tanınması 1996 yılında ünlü beyzbol takımı New York Yankees’in menajeri Frank Torre’nin ağabeyine yaptığı kalp nakli ile oldu. Yakın çalışma arkadaşları Mehmet Öz’ün medyanın ilgisinden oldukça memnun olduğunu aktarıyor. ABD’de sabah programlarının zirvesi olan Oprah Winfrey Show’da beş sezon boyunca sağlık uzmanı olarak yayınlara katıldı.

Oprah ona kendi yapım şirketi aracılığı ile program yapmayı önerdi. 14 Eylül 2009’da The Doctor Oz Show ismi ile kendi şovuna başladı. Bu süre içerisinde ünü büyüdü. Aktör Denzel Washington'a sağlık danışmanlığı yapmaya başladı. Öz'ün bugüne kadar yazdığı kitaplardan sekiz tanesi New York Times’ın en çok satanlar listesine girdi.

Kaynaklar: Washington Post, PBS, SB Nation

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber