Doğu Avrupa'nın Rusya'ya bakışı nasıl?
Batı Avrupa Rusya'ya yaptırımlar konusunda agresif bir siyaset izlerken, Rusya'ya coğrafi olarak da daha yakın olan Doğu Avrupa ülkelerinin bazıları farklı bir siyaset güdüyor.
Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü sarsan ve ortaya büyük bir insanlık dramı çıkaran saldırıları tüm hızıyla devam ediyor. Saldırılar sekizinci günündeyken başkent Kiev, abluka altında. Batı toplumu Rusya’ya yönelik yaptırımlara hız verirken futbol takımlarını bilgisayar oyunlarından çıkarmak, orkestra şeflerinin işine son vermek gibi yaptırımlar dikkat çekiyor. Bazı Rusların kredi kartları SWIFT yaptırımlarından dolayı çalışmıyor.
Türkiye 24 Şubat’ta başlayan Rus saldırılarının ilk gününden bu yana tavrını net bir şekilde ortaya koydu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıları kabul edilemez olarak nitelerken Rusya ve Ukrayna’nın kendileri için vazgeçilemez olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan saldırıların başlangıcından bir gün sonra 25 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “Şu anda Avrupa Birliği ve batıcı bütün zihniyetler ciddi kararlı bir duruş sergilemediler hepsi Ukrayna’ya bol bol nasihat çekiyorlar. Bununla bir yere varmak mümkün değil. Attığınız bir adım var mı? Buna baktığınız zaman atılan herhangi bir adım yok” ifadelerini kullanmıştı.
'EN ÖNEMLİSİ MACARİSTAN'IN SAVAŞIN DIŞINDA KALMASI'
Türkiye gibi Rusya ve Ukrayna’nı kendilerine yakın ticari ve siyasi partner olarak gören başka ülkeler de var. Macaristan bu ülkelerden biri. Başbakan Viktor Orban, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkilere sahip. Orban’ın savaş hakkındaki ilk açıklaması saldırıların dördüncü gününde gelirken, “Stratejik sakinlik. Bizim için en önemlisi Macaristan'ın bu savaşın dışında kalması” ifadelerini kullandı.
Macaristan şu an Avrupa seviyesinde, Rusya’ya karşı yürütülen bütün yaptırım kararlarını destekliyor ancak Rusya’ya karşı yaptırım uygulamayı düşünmüyor, Ukrayna’ya silah göndermiyor, diğer NATO ülkelerinin gönderdiği silahların da ülkesinden geçmesine izin vermiyor.
3 Nisan’da Macaristan’da seçim var. Orban’ın karşısında Avrupa Birliği ve NATO yanlısı Peter Markizay var. Yine de Orban hükümeti bugün yaptığı bir açıklamada Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı uygulayacağı yaptırımları veto etmeyeceğini söyledi.
'BRÜKSEL İLE BENZER ÇİZGİ'
Putin’le iyi ilişkilere sahip başka bir Avrupalı lider ise Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman’dı. Zeman, Ukrayna hamlesinden dolayı Putin tarafından kendini 'aldatılmış' hissettiğini söyledi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, ülkesini Avrupa Birliği’ne sokmak ama aynı zamanda Rusya ile de arasını bozmak istemiyor. O da tıpkı Macaristan lideri Orban gibi 3 Nisan’da sandığa gidecek. Vucic, saldırının ilk günlerinde Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini söyledi. Sırbistan AB adayı bir ülke olmasına rağmen Avrupa’nın aldığı yaptırım kararına uymayacağını açıkladı, genellikle aday ülkeler dış politikada Brüksel ile benzer bir çizgi izlemesiyle bilinir.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic Batı’nın Rusya’ya daha güçlü tepki göstermeleri için kendilerine baskı yaptığını söyleyerek, “İnanılmaz zor bir durumdayız, ülkemizin pozisyonunu hiç olmadığı kadar az anlıyorlar” demekte.
'VUCİC DAHA BERRAK OLMAK ZORUNDA KALACAK'
Rusya’nın Doğu Avrupa’daki genişlemesi üzerine çalışan Bulgar araştırmacı Ruslan Stefanov, “Rusya’daki olaylar Vucic’i belirsiz bir politikadan daha berrak bir politika izlemeye itecek” ifadelerini kullanıyor.
Vucic Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki desteğinin Kosova konusunda çok önemli olduğunu vurguluyor. Rusya şu anki politikasında Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor.
Bulgaristan Savunma Bakanı Stefan Yanev önceki gün ‘savaş’ demek yerine ‘Rusya’nın askeri operasyonları’ ifadesini kullanınca hükümet tarafından görevden alındı. Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’da da birliğe oldukça bağlı Kiril Petkov hükümeti olmasına rağmen, Bulgaristan Ukrayna’ya silah göndermedi. Bulgaristan’da koalisyon üyesi olan Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin Rusya ile yakın bağları var.
Macaristan’dan yapılan açıklamada ülkelerine gelen Ukraynalıların boş işlere yerleştirileceği bildirildi. Ülke ayrıca şu an için Rusya’dan ek doğalgaz almayı planlamıyor.
*Yukarıdaki derlemede yer alan haberlerin önemli bir bölümü Le Monde’da Jean-Baptiste Chastand imzasıyla yayımlanan ‘La guerre en Ukraine force les dirigeants prorusses d’Europe centrale à des contorsions’ isimli makaleden alınmıştır.
Ek kaynak: Reuters
Kaynak: Web Özel