DNA çalışmaları büyük gizemi çözmek üzere! Belgesel hazırlığı var

Kristof Kolomb'un Sevilla'daki kalıntıları DNA testiyle doğrulandı, ancak kökeni hâlâ tartışma konusu olmaya devam ediyor. Gerçek kimliğinin detayları 12 Ekim'de yayınlanacak belgeselde açıklanacak

Son Güncelleme:

İspanya’daki bilim insanları, Sevilla Katedrali’nde bulunan kalıntıların, Atlantik’i aşarak dünya tarihini değiştiren kaşif Kristof Kolomb’a ait olduğunu kesin olarak doğruladı. Gerçek kökenine dair süregelen gizemin yakında çözülmesi, bulguların ise yakında yayımlanacak bir belgeselde açıklanması bekleniyor. 1506’da Valladolid’de hayatını kaybeden Kolomb, ölümünden sonra bile nerede gömüldüğü ve kökenine dair birçok tartışmanın merkezinde yer aldı. Tarih boyunca genel kabul, onun Cenovalı olduğu yönünde olsa da bazı teoriler Kolomb’un Katalonya, Portekiz, Galiçya, Yunanistan veya İskoçya’dan olabileceğini öne sürdü.

Oksijen'de yer alan habere göre, 20 yılı aşkın bir süredir İspanyol bilim insanları, DNA testleriyle Sevilla’da bulunan kalıntıların gerçekliğini araştırıyor. Granada Üniversitesi’nden adli tıp uzmanı Dr. José Antonio Lorente’nin liderlik ettiği çalışmada, Kolomb’un kalıntıları, kardeşi Diego ve oğlu Fernando’dan alınan DNA örnekleriyle karşılaştırıldı. Perşembe günü Lorente, bu araştırmanın sonunda Sevilla Katedrali’ndeki kemiklerin kesin olarak Kolomb’a ait olduğunu duyurdu. "Bugün, yeni teknolojiler sayesinde Sevilla'daki kalıntıların Kristof Kolomb'a ait olduğuna dair daha önceki kısmi teoriler kesin olarak doğrulandı" diyen Lorente, bu bulgunun uzun süredir devam eden spekülasyonları sona erdirdiğini belirtti.

ARAŞTIRMAYI KARMAŞIK HALE GETİREN NEDENLER

Bu keşif, Kolomb’un kalıntılarına dair süregelen gizemi çözme yolunda önemli bir adım olsa da, Kolomb’un kemikleri neredeyse kendisi kadar seyahat etti. 1506 yılında İspanya’da hayatını kaybetmesine rağmen, Kolomb, Hispanyola adasında (bugünkü Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) gömülmek istedi. 1542’de kalıntıları oraya taşındı. Daha sonra, 1795’te Küba’ya nakledildikten sonra, İspanya'nın İspanyol-Amerikan Savaşı'ndaki yenilgisiyle 1898 yılında Sevilla’ya geri getirildi. Durumu daha da karmaşık hale getiren bir olay ise 1877’de Dominik Cumhuriyeti’ndeki Santo Domingo Katedrali’nde yapılan bir kazıda, "Yüce ve seçkin adam, Kristof Kolomb" yazılı bir kurşun kutu içerisinde kemik parçalarının bulunmasıydı. Bu kalıntılar daha sonra Santo Domingo Este’de bulunan Faro a Colón anıtına gömüldü. Dr. Lorente, her iki kemik setinin de eksik olması nedeniyle her ikisinin de Kolomb’a ait olabileceğini kabul ediyor. Zorlayıcı bir DNA incelemesi olduğunu belirten Lorente, elde edilen verilerin araştırmacılar için önemli bulgular içerdiğini ve Kolomb’un kökenine dair sırların yakında çözüleceğini söyledi.

KÖKENİ YAKINDA AÇIĞA ÇIKABİLİR

Kolomb’un mezarına dair sorular cevaplanmış olsa da, onun gerçek kökeni bilim insanları ve tarihçiler arasında hâlâ büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor. Birçok tarihçi onun İtalyan olduğu konusunda hemfikir olsa da Katalonya, Galiçya, Yunanistan ya da Portekiz gibi alternatif köken teorileri de ortaya atıldı. Bazı teoriler ise Kolomb’un Yahudi ya da Bask kökenli olabileceğini öne sürdü. Bu gizemli sorunun cevabı, 12 Ekim Cumartesi günü yayınlanacak Columbus DNA: His True Origin adlı belgeselde açıklanacak. İspanya’nın, Kolomb’un Amerika’ya varışını kutladığı ulusal bayramda gösterilecek olan belgesel, kaşifin kökenine dair nihai cevabı sunacak. İspanya devlet televizyonu RTVE tarafından üretilen program, 25 olası doğum yerini sekize kadar indirdi. “Yirmi beş olası köken ve sekiz finalist var ama sadece bir tane doğru olabilir” denilen açıklamada, bu büyük sırrın açıklanacağı duyuruldu.

Sonraki Haber