Dışişleri'nden Güney Kıbrıs'a sert tepki: KKTC bayrağı yakılmasını kınıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, KKTC bayrağının yakılmasına ilişkin, "KKTC'nin 36. kuruluş yıl dönümünde Kıbrıs Rum tarafında KKTC bayrağı yakılmasını kınıyor ve KKTC makamlarının bu konudaki açıklamalarına tam destek veriyoruz" dedi.

Son Güncelleme:

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 36. kuruluş yıldönümünü protesto eden Rumlar, düzenledikleri fanatik gösterilerde KKTC bayrağı yaktı. Konuyla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

KKTC’nin 36. kuruluş yıl dönümünde Kıbrıs Rum tarafında, KKTC bayrağı yakılmasını kınıyor ve KKTC makamlarının bu konudaki açıklamalarına tam destek veriyoruz.

Kıbrıs Rum yetkililerden bu nefret eylemini kınayan hiçbir açıklama yapılmamış ve faillerinin soruşturulmamış olması bu eylemin resmi olarak desteklendigine de işaret etmektedir.

Bu olayda, Kıbrıs Türklerine yönelik nefreti körükleyen açıklamalar yapan Kıbrıs Rum Yönetiminin ve ayrıca, Yunan makamlarının da sorumluluğu bulunduğuna inanıyoruz.

Bu koşullarda uluslararası toplumdan, Kıbrıs Rum tarafını ve Yunanistan’ı, BM Genel Sekreteri’nin son raporunda da işaret edilen, Ada’daki gerginlik ortamını daha da kötüleştiren söylemlerden kaçınmaya davet etmesini bekliyoruz.

GÖSTERİLERDE KKTC BAYRAĞI YAKTILAR

Yunanistan’daki Altın Şafak örgütünün uzantısı olan ve Rum meclisinde temsil edilen aşırı sağcı ELAM partisinin düzenlediği eylemde, Türkler ve Türkiye aleyhine sloganlar atıldı.

Ellerindeki Yunan bayraklarıyla KKTC’ye ve Türkiye’ye hakaretler yağdıran göstericiler, 36. Kuruluş yıldönümünü protesto etmek amacıyla KKTC bayrağını ateşe verdiler.

Rum polisinin müdahale etmediği 3 ayrı gösteride, Türkiye ve Türk ordusu adada işgalci olarak nitelendi. Fanatik gösterilerde, anamuhalefetteki çözüm yanlısı komünist AKEL partisi de yer aldı.


KKTC HÜKÜMETİNDEN SERT TEPKİ

Türklerin hedef alındığı ve KKTC bayrağının yakıldığı eylemlere, KKTC hükümetinden sert tepki geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, eylemlerde çekilen görüntülerin incelenerek KKTC bayrağını yakanların kimlik tespiti için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Konuyla ilgili Polis Genel Müdürü ve Başsavcıyla görüştüğünü kaydeden Özersay, Birleşmiş Milletler’le de istişare ederek görüntülerden kimlik tespiti yapılacağını ve gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.

KKTC Dışişleri Bakanı Özersay “Kendinden farklı olanın bayrağına, sembollerine ve değerlerine saygı duymayanlar medeniyetten nasibini almamıştır” diye konuştu.

25 KASIM’DA ÜÇLÜ ZİRVE YAPILACAK

Rumların KKTC bayrağı yaktığı fanatik eylemler sırasında, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Amerikalı arabulucusu Jane Holl Lute çözüm çabaları kapsamında liderlerle görüşmek üzere adaya geldi. Amerikalı arabulucu 25 Kasım’da Berlin’de yapılacak üçlü zirve öncesinde liderlerle hazırlık çalışmaları sürdürüyor.


Sonraki Haber