Çavuşoğlu: İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu yaptığı açıklamada "NATO üyeliği konusunda taahhütler var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil" dedi.

Son Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Bakanlık'taki görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

NATO için iki tehditten birisinin terörizm olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bunun Madrid belgelerinde ve NATO'nun tüm belgelerinde yer aldığını belirtti.

"EVET DEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularıyla ilgili soru üzerine şöyle konuştu:

"İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin tutumu açıktır, şeffaftır. Her zaman söylüyoruz; NATO için 2 tehditten 1'i terörizmdir. Terör ile ilgili endişelerimizin 2 aday ülke tarafından karşılanması gerektiğini söylüyoruz. Bu nedenle de diğer müttefiklerimizin de katkıları ile Madrid'de 3'lü mutabakat muhtırası imzaladık. O günden bu yana 3'lü muhtıranın uygulanması konusunda İsveç tarafından tatmin edici adımlar gelmedi. Bazı açıklamalar, kararlılık, bunları görüyoruz. Diğer taraftan Anayasa ve bazı kanunlarda, özelikle terör ile mücadele kanunlarında değişiklikler de yaptılar. Bu değişikliğin amacı, muhtırada açıkça yer aldığı gibi terörizmin finansmanı, terör örgütüne insan devşirme, terör propagandası gibi hukuka aykırı eylemlerin durdurulmasını amaçlıyor ama bugün İsveç'te bu faaliyetlerin hepsi aynen devam ediyor. Biz bunu sadece Kur-an'ı Kerim'e yönelik kabul edilemez hakaret, yakma eylemine bağlamıyoruz. O nefret suçudur, insanlık suçudur. Bununla tüm uluslararası toplum olarak birlikte mücadele etmemiz lazım. NATO üyeliği konusunda taahhütler var. Bizim bu adımları görmeden, İsveç'in NATO üyeliğine 'evet' dememiz mümkün değil. Bu muhtırada, daimi mekanizmanın kurulması da kararlaştırıldı. Bunun amacı, 3 ülke bir araya gelecek, 3'lü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek.

3'ÜNCÜ TOPLANTI 9 MART'TA

"2 toplantı oldu, 3'üncü toplantıyı Kur-an'ı Kerim’e yönelik kabul edilemez eylem nedeniyle erteledik. 3'üncü toplantının Brüksel'de olmasında fayda var. Çünkü NATO Genel Sekreteri de bazı dostlarımız da 'İsveç'te kanun değişti, üye olsunlar' diye söylemlerde bulunuyor. Açıkça görsünler, arkadaşlarımız oraya katılacak, 9 Mart'ta düzenlenecek. İsveç'in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler. O nedenle Brüksel'de yapılmasına biz 'evet' dedik. Bu, onların üyeliği için müzakere değil. Muhtıranın uygulanıp uygulanmadığını görmek ve anlamak için bu mekanizma kuruldu. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da açıkça söyledi; Finlandiya'nın üyeliğine İsveç'ten daha olumlu baktığımızı. İsveç yükümlülüklerini yerine getirmeden üyeliğine onay vermemiz mümkün değil."

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Ocak ayında Stockholm’de gerçekleşen Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinden sonra İsveç ve Finlandiya ile yürütülen Daimi Ortak Mekanizması’nın süresiz askıya alındığını duyumuştu. 24 Ocak’ta duyurulan bu kararın ardından Şubat ayında üçüncüsü yapılması planlanan mekanizma toplantısını iptal etmişti.

Çavuşoğlu, Blinken ile basın toplantısında, İsveç ve Finlandiya ile görüşmelerin yeniden başlayacağını, “Türkiye olarak İsveç ve Finlandiya’dan beklentilerimizi değerlendirdik. Önümüzdeki süreçte daimi komitenin toplantısı Brüksel’de gerçekleşecek. Arkadaşlarımızın, orada hangi adımların atılıp atılmadığını NATO’dan katılacak arkadaşlar ile şeffafça değerlendirme imkanı olacak.” şeklinde açıklamıştı.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi'nde 28 Haziran'da imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma'nın ilk toplantısı 26 Ağustos'ta Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, ikinci toplantısı ise 25 Kasım'da İsveç'in başkenti Stokholm'de yapılmıştı. 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber