Devlet ikna edemedi, o aşı oldu, kuyruklar oluştu

Irak'ta devlet vatandaşları aşı olmaya ikna edemedi. Dini lider Mukteda Es-Sadr aşı olduktan sonra ise vatandaşlar hastanelere akın etmeye başladı...

Son Güncelleme:

Dünyanın pek çok ülkesinde vatandaşlarının yaşadığı aşı korkusu veya tereddüdünü aşmak din adamları da devreye giriyor. Türkiye’de de Diyanet İşleri Başkanlığı aşı olmanın orucu bozmadığı konusunda açıklamalarda bulunuyor.

Irak hükümeti de vatandaşlarını aşılamak için elinden geleni yaparken aşılama programına en büyük katkı Şii lider Mukteda Es-Sadr’dan geldi. Sadr’ın Covid-19 aşısı olduğunun açıklanmasının ardından sırası gelen vatandaşlar hastaneye koşarak aşı olmaya başladı.

Irak’ta aşılama programı başladıktan iki ay sonra ilk dozunu olan vatandaşlar ikinci doz aşıyı bulmakta zorlandı. Doktorlar vatandaşlara kendilerini korumaları yönünde sık sık telkinlerde bulunuyor.

'İNSANLARIN GENETİĞİNİ DEĞİŞTİRİYOR'

Sadr’ın aşı olmasından sonra hastaneye giden Fadhil Abbas, “Aşının insanların genetiğini değiştirdiğini duyduktan sonra aşı olmamaya karar vermiştim. Fakat kumandanımızın aşı olduğunu öğrendikten sonra yanıldığımı anladım” diyor.

Irak parlamentosu sağlık komisyonu üyesi Ghayeb al-Amiri Es-Sadr’ın aşı olmasının ardından 30 dakika içinde 610 bin Iraklı'nın aşı olmak için sisteme kayıt olduğunu söyledi. 40 yaşındaki bir otobüs şoförü, “Eğer Sadr aşı olduysa demek ki aşı iyi bir şeydir” diyor.

Sadr'ın aşı olduğu görüntüler Irak Sağlık Bakanlığı'nın Twitter adresinde paylaşıldı.

NÜFUSUN YÜZDE 1'İ AŞILANDI

Irak hükümeti geçen günlerde vakaların tırmanması sonucu 10 gün tam kapanma ilan etmişti. Irak’ta vakalar resmi olarak 1 milyonu aştı, ülkede günlük 6 bin yeni vaka açıklanıyor.

40 milyon Iraklı'nın sadece yüzde 1’i aşılanırken hükümet aşı karşıtlığı duygusunu kırmaya çalışıyor.

Sadr’ın aşı olduğu haberi yayıldıktan sonra çoğu orta sınıfa ait olan takipçileri hastanelere giderek aşı olduklarını sosyal medya üzerinden duyurmaya başladı.

'SANKİ DOKTORLARI BEN DEĞİLİM O'

Sadr’dan sonra iş yüklerinin arttığını söyleyen bir sağlık personeli, “Sadr’ın aşı olduğu fotoğrafından önce günde 40-50 hastaya aşı yapıyorduk. Şimdi yüzlerce kişi ile uğraşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Sağlık çalışanı, “Sanki doktorları ben değilim de Sadr’ın kendisi” diyor.

Irak’ta aralarında devlet başkanının da olduğu pek çok ünlü isim aşı olduğu fotoğrafını sosyal medya üzerinden paylaştı.

ABD’nin 2003 yılında Irak’ı işgalinin ardından dini lider ülkeyi birleştirebilecek bir adam olarak görülüyordu. Sadr, ABD sonrası Irak politikasında çok etkili oldu ve pek çok bakanlık üzerinde nüfuz sahibi. Sadr geçen yıl Irak hükümetinin ABD kuvvetlerinin ülkeden çıkması yönündeki kararının ardından Twitter adresi üzerinden “Allah’ın düşmanı Amerika” tarafından önerilen çözümleri kabul etmeyeceğini söylemişti.

Sadr'ın 2017 yılında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin-Salman ile görüşmesinden bir kare... Fotoğraf: Reuters

SAĞLIK SİSTEMİNDE RÜŞVET

Sadr, Irak Sağlık Bakanlığı üzerinde de oldukça etkili. Sadr’a yakın olan doktorlar rüşvet ve kötü yönetimden dolayı aşılama programının iyi gitmediğini söylüyor.

Irak hastaneleri son yıllarda pek çok rüşvet ve yanlış tedavi olayı ile gündeme geldiği için halkın sağlık sistemine de mesafesi var. Bağdat’taki El-Cavad Hastanesi’nde doktorluk yapan Hasan Muhammed, “Eğer aşılama yapamazsak, üçüncü, dördüncü ve beşinci dalgayı göreceğiz” değerlendirmesinde bulunuyor.

Salgının başından bu yana hastanelerde yeterli yatak kapasitesi yok. Yetersiz sağlık personeli sayısı salgını yönetmeyi güçleştiriyor.

Sadr’ın aşı fotoğrafının uzun vadeli etkisinin ne olacağı bilinmiyor. Sadr yanlısı bir taksi şoförü şimdi ikinci doz aşısını beklediğini söylerken, “Devletten emir almam sadece Sadr’a güvenirim” diyor.  

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Washington Post gazetesinde, Louisa Loveluck ve Mustafa Salim imzasıyla yayımlanan "Vaccination of populist cleric Moqtada al-Sadr blow to Iraq’s vaccine hesitancy" (Popülist dini lider Mukteda Es-Sadr'ın aşılanması Irak'taki aşı kararsızlığını dağıttı) isimli makaleden alınmıştır.

Sonraki Haber