Deliyle deli gibi mücadele: Kuşlar gerçek değildir!

İnternetteki yalan haberler ve komplo teorilerini alaya alan bir grup Z kuşağı üyesi ABD'de 'Kuşlar Gerçek Değildir' hareketini başlattı. Hareketi savunanlar kuşların gerçek olmadığını ABD hükümetinin droneları olduğunu iddia ediyor. Twitter'ın logosunu değiştirmesi için de eylem yapıyorlar.

Son Güncelleme:

Neyin doğru olduğu, neyin doğru olmadığına karar vermek için çok zor çağdan geçiyoruz. Akıllı cihazlar ve sosyal medya vasıtası ile bilgi üretme gücü yapılandırılmış profesyonel gruplardan sıradan vatandaşların eline geçti.

Sosyal medya zaman zaman çok iyi bir bilgi kaynağı olabildiği gibi zaman zaman da dezenformasyona çok açık. Sadece aşı karşıtlığı gibi bilimsel gerçeklere dayanmayan bir hareket bile, sosyal medyada ciddi şekilde temel bulabiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ağırlıklı olarak Z kuşağından oluşan bir insan topluluğu sosyal medyada oluşan bilgi kirliliğine ‘dur’ dedi ve yeni bir hareket oluşturdular. Bunun ismi: “Kuşlar Gerçek Değildir"

Bu hareket semada gezen kuşların gerçek olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri’nin droneları olduğuna inanıyor. Grubun asıl amacı ise sosyal medyada komplo teorilerine inanan insanlar ile dalga geçmek. Grup geçen günlerde San Fransisco’daki Twitter binasının önüne gidip Twitter’ın logosunu değiştirmesini isteyen bir protesto gösterisine imza attı.

ABSÜRD KOMEDİYİ SEÇİYORLAR

Grup drone olan kuşların Amerika Birleşik Devletleri’nin casusları olduğu ve insanları gözetlediğini söylüyor. Yaptırdıkları tişörtlerle ülkenin dört bir yanında boy gösteriyorlar. Z kuşağından önceki jenerasyon dezenformasyon ile daha ciddi yollardan mücadele ederken, Z kuşağı absürt komediyi seçiyor.

Hareketin bir parçası olan 22 yaşındaki Claire Chronis, “Bu dezenformasyon ile başka türlü mücadele edemezdik” değerlendirmesinde bulundu. Chorins, “Delilikle delilik yolu ile mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kuşlar Gerçek Değildir hareketi kuşların robot olduğuna ilişkin planlar paylaşıyor. 

Hareketin merkezindeki isimlerden 23 yaşındaki Peter McIndoe üniversite terk. Yıllarca komplo teorilerine inandığını, dogmalarına karşı çıkanlara öfke duyduğunu söylüyor. McIndoe’nun verdiği bilgilere göre akrabalarının komplo teorilerine inanmasına da içerleyen Z kuşağı temsilcileri, komplo teorilerine karşı mizahla mücadele ediyor.

McIndoe yedi kardeşi ile birlikte ABD’nin taşrası Cincinati’nin dışında kapalı bir toplulukta büyümüş. Evde eğitim görmüş. Kendisine Barack Obama’nın bir anarşist ve evrim teorisinin Demokratik Parti’nin bir yalanı olduğu öğretilmiş. Ailesi ona Hollywood filmlerindeki Hıristiyan karşıtı mesajların olduğunu anlatan kitapları önermiş.

'İNTERNET TARAFINDAN YETİŞTİRİLDİM'

McIndoe internet çağında büyüdüğünü anlatırken, “İnternet tarafından yetiştirildim çünkü eğitimimin ciddi bir parçası oradaydı, Youtube’dan belgeseller izledim” değerlendirmesinde bulundu. McIndore şimdi içinde olduğu Kuşlar Gerçek Değildir hareketi için, “Eğer kuşların gerçek olmadığına inanan biri varsa, en son endişeleri biz olmalıyız çünkü böyle birisinin inanmadığı komplo teorisi yok demektir” değerlendirmesinde bulunuyor.

2018 yılında McIndoe parasını verip de bir oyuncu tutarak TikTok videosu çekti. Çektiği videoda bir CIA ajanı kuşların insanları gözetlemede kullanıldığını iddia ediyordu. Video 20 milyondan fazla izlendi. Genç adam aynı yıl Kuşlar Gerçek Değildir ürünlerini satıp, ayda binlerce dolar kazanmaya başladı.

Peki dezenformasyon ile bu tip bir mizahla dalga geçmek doğru mu? İnternet kültürü ve gençliğin radikalleşmesi üzerine çalışan bağımsız araştırmacı Joshua Citarella, “Bu yaptıklarının çok az bir negatif etkisi olabilir. Güvenli bir şekilde komploculuğu etkisiz hale getiriyorlar” ifadelerini kullandı.

22 yaşındaki Heitho Shipp ise hareketin medya okur yazarlığının yaygınlaşmasını hedef olduğunu artırıyor. İnsanların çoğu internette gördüğü her bilgiye biraz da medya okur yazarlıkları olmadığı için inanıyorlar. Hareketin bundan sonraki hedefi ünlü içerik üreticileri ile birlikte çalışıp seslerini daha fazla duyurmak.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016 yılında seçilmesinin ardından yanlış yönlendirici veya gerçek bilgi olmayan pek çok beyanatı olması dünyada ‘gerçek ötesi’ (post-truth) kavramının tartışılmasına neden oldu. Trump’ın seçim kampanyası sürecinde de rakibi Clinton hakkında internette dolaşan yıpratıcı paylaşımlar vardı. İşin sonu Trump’ın insanları şiddete yönlendirdiği savunularak sosyal medya hesaplarının kapatılmasına kadar gitti.

*Yukarıdaki haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times’ta Taylor Lorenz imzası ile yayımlanan ‘Birds Aren’t Real, or Are They? Inside a Gen Z Conspiracy Theory.’ isimli çalışmadan alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber