Darbeyle devrilen Nobel barış ödüllü Aung San Suu Kyi'nin evi de satışa çıkarılıyor

Askerî darbeyle devrilen Myanmar’ın eski Başbakanı Aung San Suu Kyi'nin Rangun'daki evi hafta içinde açık artırmayla satışa çıkarıldı. Myanmar’da demokrasinin simgesi olarak görülen 1991 Nobel Barış Ödülü sahibi, 2021'deki askeri darbeden bu yana hapiste. 

Son Güncelleme:

Askerî cuntaya karşı muhalefetin sembolü olan liderin ailesinden kalma villası da yok edilmeye çalışılıyor.

Üniversite Caddesi 54 numarada buluna ev, Rangun’daki en büyük gölün kıyısında bulunuyor. 

Barack Obama, Hillary Clinton ve David Cameron gibi dünya liderleri, Aung San Suu Kyi'yi bu iki katlı sömürge döneminden kalma villada ziyaret etmişti.

Myanmar demokrasisinin simgesi, burada çok zaman geçirdi. 1988'de dönemin cuntasına karşı düzenlenen büyük gösterilerde adını duyurduktan sonra on beş yıl boyunca ordu tarafından burada ev hapsinde tutuldu.

Ama bu ev, aynı zamanda onun çocukluk evi. Çocukluk yıllarında burada büyüdü ve 1988'de eşit haklar için uzun soluklu mücadelesini burada başlattı. 

Partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin ilk genel merkezi olan bu ev, bahçesine kurulan tahta koltuklarda Aung San Suu Kyi ile röportaj yapmak için uğraş veren Batılı gazetecilerin de uğrak yeriydi.

150 milyon dolar

ABD’de Kaliforniya'da yaşayan ve Aung San Suu Kyi'nin arasının kötü olduğu erkek kardeşi yıllardır evin ortak mülkiyetine sahip olduğunu iddia ediyordu ve sonunda Myanmar’ın askerlerin güdümündeki Yüksek Mahkemesinde açtığı davayı kazandı.

Erkek kardeşi, evi hafta içinde, Aung San Suu Kyi'nin onayı olmadan 150 milyon dolar gibi fahiş bir fiyatla açık arttırmaya çıkardı, ancak alıcı bulamadı.

Çoğunluğunu gazetecilerin oluşturduğu küçük bir kalabalık, üç çan sesiyle açılan satış başladığında mülkün kilitli kapılarının dışında toplandı. Geleneksel longyi giymiş müzayedeci, teklifleri açmak için elini kaldırdı, ancak sadece uzun bir sessizlik oldu. Müzayede görevlisi, "Teklif veren yok" diyerek, çanı çaldı ve satışı kapattı. 

Dolu dolu bir geçmişi olan villa, şimdilik satılmaktan kurtuldu.

Sonraki Haber