DAEŞ yenildi ama 3 bin Yezidi hala kayıp! Bazıları esaret altında...

Yedi yıl önce bir soykırıma imza atan DAEŞ, Sincar'ı işgal ederken Yezidileri de katletmişti. Korkunç bir insanlık dramı yaşayan bu azınlık grubun 3 bin üyesi hala kayıp. Bazıları ise DAEŞ'liler tarafından yıllardır esir tutuluyor. Tüyler ürperten hikaye...

Son Güncelleme:

Irak'taki Yezidi azınlıktan olan Abbas Hüseyin'in ergenlik çağındaki oğlu DAEŞ tarafından yedi sene önce kaçırılmıştı. Artık DAEŞ ne Suriye'de ne de Irak'ta eski gücünde ancak örgütün bir uykuya çekildiği de konuşuluyor. Sıcak çatışma döneminde DAEŞ militanlarının esir aldığı Yezidiler'in aileleri hala para bulabildikçe fidye gönderiyorlar ve evlatlarıyla, sevdikleriyle kısa bir süre de olsa görüntülü konuşabiliyorlar.

'BABA, EĞER PARAN YOKSA...'

Abbas Hüseyin ise zor durumda. Şu an işsiz ve yazın oğluyla görüşebilmek için göndermesi gereken parayı toplayamadı. Oğlu gönderdiği sesli mesajda şöyle diyordu:

“Baba, eğer paran yoksa sorun yok. Yeter ki bileyim. Çalışır, para biriktirir, ona veririm; o da seninle görüştürür.”

Soykırımdan kaçan Yezidiler'in bir kısmı Türkiye'ye sığınmıştı. Fotoğraf: İHA

Abbas Hüseyin, oğlunun bir seneden uzun bir süredir Suriye'nin kuzeyinde tutulduğunu biliyor. Ancak ona ulaşması pek mümkün değil. DAEŞ'in Irak ve Suriye'yi ele geçirmeye çalıştığı dönemde esir alınan Yezidilerden yaklaşık 3 bini hala esir tutuluyor.

BİRÇOĞU ÖLDÜRÜLDÜ

Bu insanların birçoğunun öldürüldüğü düşünülüyor. Yüzlercesi ise Suriye'de veya kaçak yollarla sokuldukları Türkiye'de esir eski DAEŞ militanları tarafından esir tutulmakta. Yerlerini görüşmeler sayesinde öğreniyorlar. Geçmişte bir şekilde kampanyalarla ve başka yardımlarla maddi destek bulabilen aileler bu dönemde yavaş yavaş yalnız kalıyorlar zira umutlar azalıyor...

 2014'te DAEŞ, ağırlıklı olarak Yezidilerin yaşadıkları Irak'ın kuzeyindeki Sincar'ı işgal ederken burada BM'nin de tanıdığı üzere bir soykırım gerçekleştirmişti. Üç bini aşkın Yezidi bu işgalde öldürüldü, 6 bini aşkın Yezidi ise kadınların ve kız çocuklarının çoğu seks kölesi yapılmak üzere alıkondu.

Yezidilik (Ezidilik de denir) denen bir dini inanca sahip olan bu topluluk, DAEŞ tarafından inançları nedeniyle katledilmeye çalışılmıştı. Öte yandan işgal toplu göçe de neden olmuştu. 2015'te Sincar'ın doğusundaki bir mezrada DAEŞ tarafından öldürülen 78'den fazla Yezidi kadın cesedinin olduğu bir toplu mezar bulundu.

Her yönüyle tam bir insanlık dramının yaşandığı bölge ve bu dramı ağır bir şekilde yaşayan Yezidiler için acı dolu süreç devam etmekte.

Kaçırılan Yezidiler içinde hayatta kalanlar, kimliğini gizleyerek kaçak bir şekilde Suriye'de ya da Türkiye'de yaşayan eski DAEŞ militanları veya öldürülmüş DAEŞ militanlarının aileleri tarafından tutulmakta.

Esir çocuklar, Yezidi olduklarını unuttular bile...

GÜNLÜK BİR DOLARA...

Abbas Hüseyin'in oğlu günlük bir dolar karşılığında bir inşaatta çalıştırılıyor. Hüseyin'in oğlu da dahil esir tutulan altı akrabasının her biri için 9 bin dolar isteniyor. Oğlunun hayatta olduğunu 2020 yazında öğrenen Abbas Hüseyin, oğlunu esir alanlara bir kez 600 dolar, bir kez de 1.200 dolar göndermiş. Ancak gönderdiği bu meblağ, bırakın oğlunun serbest kalmasını, mesaj atmaya devam etmesi için bile yeterli değil.

“Geçen hafta oğlumu esir tutan adamla Facebook'tan konuştum. 'Çocuklarla konuşmak istiyorsan her biri için 300 dolar göndereceksin' dedi. 'O kadar param yok' dedim...”

Çaresiz baba uluslararası yardım kuruluşlarından yardım bekliyor. Hüseyin'in üç oğlu 2014'teki işgalde esir alınmış. En küçük oğlunu borç bularak geri alabilmiş. 2015'ten 2020'ye kadar iki oğlunun durumundan habersiz olan Abbas Hüseyin'e en büyük oğlunun 2017'de henüz 13 yaşındayken bir hava saldırısında öldürüldüğü söylenmiş.

Abbas Hüseyin'in umutlarını canlı tutan isimlerden biri de Abdullah Shrem. Bir kahraman olarak dünya çapında ünlenen Shrem, Sincar'ın Arıcısı olarak biliniyor. 2014'teki işgal öncesinde bölgede bal ticareti yapan Shrem, ticaret bağlantılarını kullanarak 400'e yakın Yezidinin kurtulmasına yardımcı olmuş.

'SADECE PARA VERMEK YETMEZ'

Shrem, Abbas Hüseyin'in oğullarına ulaşmasına da yardımcı olmuş. Bir modern zamanlar kahramanı olan Shrem, “Sadece para vermek yeterli değil. Uluslararası organizasyonların bizlere kamplara ulaşmamız için de destek olması lazım” diyor.

Irak hükümetinin de sistematik bir şekilde konuya dair bir çalışma yapmadığını ifade eden Abdullah Shrem, ABD'li organizasyonlardan bölgenin detaylı haritalarını almış ve bu haritalar üzerinde çalışıyor, kaçakçılarla görüşüyor ve elinden geldiğince Yezidileri topraklarına döndürmek; parçalanan aileleri bir araya getirmek için uğraşıyor...

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta "3,000 Yazidis Are Still Missing. Their Families Know Where Some of Them Are" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber