Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkel Türk Alman Üniversitesi'nin açılış töreninde...

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beykoz'daki Türk Alman Üniversitesi'nin yeni binalarının açılışını yapmak üzere bir araya geldi.

Son Güncelleme:

Angela Merkel ile beraberindeki heyet dün akşam İstanbul'a geldi. İstanbul'da bir dizi temasta bulunması beklenen Merkel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde ikili ilişkiler, Almanya'nın temmuz ayı itibarıyla başlayacak Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı çerçevesinde, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, katılım süreci, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi konularının ele alınması bekleniyor. Görüşmelerde ayrıca Libya ve Suriye başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde bulunulması da öngörülüyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Berlin Konferansın'dan 5 gün sonra Merkel'i ağırlamaktan bahtiyarlık duyuyorum. Libya başta olmak üzere bölgesel konuları da ele alacağız. Bilim, kültür ve teknolojik ilişkileri geliştirmek amacıyla 2010 yılında kurduğumuz bir devlet üniversitesidir. Çift dille eğitim veren üniversitemiz, ülkemizin saygın eğitim kurumlarından biri olmak üzeredir. 

Kapasite olarak 7 bine kadar öğrenci alabileceğiz. 64'ü yabancı olmak üzere hocalarımız tarafından uluslararası bir ortam sağlanıyor. Yakın diyalog sayesinde Alman kuruluşlarında staj yapılabilmesi de önemli bir avantajdır. 

Türk-Alman Üniversitesi'nin bu aşamaya gelmesinde katkıda bulunan herkesi tebrik ediyorum. Öğrencilerimizin yurt ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması için adımları hızla atacağız.

Sayın Şansölye'nin de siyaset hayatından önce bir bilim insanı olduğunu biliyoruz. Sayın Merkel nezdinde Alman makamlarına üniversitemizi sahiplendikleri için teşekkür ediyorum. Alman Lisesi gibi önemli bir eğitim kurumu olmasını diliyorum. 

Türkiye, son yıllarda yüksek öğrenim alanında büyük başarılara imza atmıştır. Ülkemizin gelecek yüzyılına yatırımda bulunuyoruz. Bir dönem ülkemizde sorun olan harçları biz kaldırdık. 


Ülkemizin beyin göçünün çekim merkezlerinden olması hedeflerimizden... Türk-Japon Üniversitesi, Türk-İtalyan Üniversitesi gibi ortak üniversitelerin kurulmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. 

Terörden İslam düşmanlığına gibi konularda pek çok konuda mücadele veriyoruz. Suriye'de, Yemen'de, Libya'da Irak'ta yaşananlar kader ortaklığını göstermiştir. Başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa etkilenmiştir. Engellenmezse Libya'daki kaos tüm Akdeniz'i etkileyecektir. Bu krizi sonlandırmak en büyük hedefimizdir. Dostumuz ve müttefikimiz Almanya ile güç işbirliğinde çalışıyoruz. Putin ile yaptığımız ateşkes çağrısı Berlin Zirvesi'nin önünü açmıştır. 

Dünden itibaren Trablus'taki sivil yerleşim yerlerine saldırıların artması kimin kan kimin barıştan yana olduğunu göstermiştir. Son haftalarda yaşadıklarımız Libya'da bir turnusol olmuştur. Kan ve gözyaşının durması için süreci destekleyeceğiz. 


Merkel'in konuşmasından satır başları;

Üniversitedeki hocalarımız aynı zamanda ülkeler arası diyaloğa da katkıda bulunuyorlar. Bu teşvik Türkiye'nin çabalarıyla başlamıştır. Alman bilim adamlarından Türkiye'ye yerleşenler olmuştur. Bazı üniversitelerde, Ankara Üniversitesi gibi Alman bilim adamları Türkiye'de çalışmalara katkıda bulunmuş, binaları tasarlamıştır.

Türkiye Suriyeli mültecilere sığınma sağlıyor, bizim de teşekkürümüzü hak ediyor. Eğitim konusunda da Türkiye bu konuda da önemli çabalar sarfediyor. Bilim ve eğitim insanların yaratıcılığını, özgürlüğünü teşvik eder. Einstein'in dediği gibi "Merak çok kırılgan bir bitkidir ve özgürlüğe ihtiyacı vardır." 

Bilimsel çalışmanın kısıtlı özgürlüklerde olduğunu ben bizzat fizik profesörü olarak Doğu Almanya'da yaşadım. Daha önce sadece hayallerimizde görebildiğimiz sonuçlara ulaştık. 

Bugün çok önemli bir kampüsün açılış törenini gerçekleştirdik. Bu üniversite Türk Alman ilişkilerinin bir simgesi... Türklerle Almanların partnerliğini simgeliyor. Sayın Rektör Akkanat'a, Süssmund'a, Sayın Kunich'e teşekkür etmek istiyorum. 


Sonraki Haber