Cumhurbaşkanı Erdoğan Gürcistan Başbakanı ile basın toplantısı düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Giorgi Gakharia'yı kabul etti. İki lider basın toplantısı düzenledi

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Gürcistan ile Türkiye arasındaki tarihi bağlarımızı, ortak değerlerimizi değerlendirme fırsatı bulduk. stratejik ortaklık seviyelerimizde devam ettirdiğimiz ilişkilerimize maalesef biraz ara vermiştik, bugün dışişleri bakanlarımıza talimat verdik, en yakın zamanda stratejik ortaklık kurulumuz toplanacaktır. 

Ulaştırma konusunda çok önemli bir adım attık. Bakü-Tiflis-Kars bu noktada çok önemli adımdı. Bu demiryolunun açılmasıyla üç dost ülke birbirine çok farklı şekilde bağlanmış oldu. 

2011 tarihli anlaşmamız doğrultusunda yalnızca vizesiz geçişleri kaldırmadık, aynı zamanda pasaportu da kaldırdık. Vatandaşlarımızın kimlik belgesiyle Gürcistan'ı ziyaret edebilmesi bizi memnun ediyor. Ortak fayda ve saygı temelinde ortak işbirliğimizi sürdürmeyi temenni ediyorum. 2018 sonu itibariyle 1.5 milyar dolar olan ticaret hacmimizi 3 milyar dolara süratle çıkarma hacmimizi taahhüt ettik. Kısa süre içerisinde Ankara'da düzenleyeceğimiz Türkiye-Gürcistan Karma Ekonomisi bunun için önemli bir gelişme teşkil edecektir. 

Gürcistanlı birçok genci güvenlik noktasında askeri ve polis olarak yetiştirme fırsatını aramızda bulduk. Gürcistan'ın siyasi bağımsızlığı, toprak bütünlüğü bizim için son derece önemlidir. 

Gürcistan'ın altyapı, üstyapı çalışmalarında müteahhitlerimizin yapacakları çok şeyler var. FETÖ ve ülkemizi hedef alan bütün terör örgütlerine karşı da işbirliğimizi teyit ettik. 

Giorgi Gakharia'nın konuşmasından satır başları;

Gürcistan'ın Türkiye'ye son derece yakın ilişkileri mevcuttur. Mevcut stratejik ortaklığımızın geliştirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu vesileyle 29 Ekim Bayramınızı kutlamak, Türk halkına refah ve esenlik dilerim. 

Yaptığımız görüşme esnasında güvenlik, kültürel, ekonomik ve ticaret konularını vurguladık. Türkiye Gürcistan'ın birinci ticaret ortağıdır, daha büyük perspektiflerimiz var. Bakanlar kurulumuz bu konu üzerinde çalışacak. Enerji koridorları konusunda da işbirliğine çok önem veriyoruz. Türkiye, Gürcistan için Avrupa'ya bir yol teşkil ediyor. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü için gösterdiğiniz tavırdan ötürü ayrıca teşekkür ederiz. Görüşmeler esnasında çeşitli konuları aldık, sıra üst düzey konseyin toplanmasına geldi. Sizi en kısa sürede Gürcistan'a davet etmek istiyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yüksek stratejili konseyi toplayalım, güzel bahar ayında da Gürcistan'ı ziyaret edelim."

Sonraki Haber