Covid-19, Kuzey Kore'ye de ulaştı! 'Parlak başarıdan', ilk can kaybına...

Kuzey Kore, Covid-19 kaynaklı ilk can kayıplarını resmen açıkladı. Ocak 2020'den beri sınırlarını tamamen kapatan ve aşı programı uygulamayan ülke Temmuz 2020'de "parlak bir başarı" elde ettiğini duyurmuştu. Şimdi ise 187 bin kişi karantinada ancak kapıda başka tehlikeler de bulunuyor.

Son Güncelleme:

Hayatın hemen her alanına tesir eden, kendi normalini yaratan ve dünya çapında milyonlarca can kaybına sebep olan koronavirüsü geride bırakmaya hiç olmadığı kadar yaklaştık. Dünya pandemiden çıkmaya hazırlanırken kapalı kutu dendiğinde akla gelen ilk ülke olan Kuzey Kore, ülkede Covid-19 nedeniyle yaşanan ilk can kayıplarını açıkladı.

Kim Jong-un perşembe günü maske ile vatandaşlarına seslendi. Bütün ülke liderinin ne söyleneceğini merak ediyordu. Kim Jong-un, “ulusal acil durum” ilan ederek salgını bitirme sözü verdi. Devlet televizyonu Omicron varyantı tespit edilen 6 kişinin öldüğünü bildirdi.

187 BİN KİŞİ KARANTİNADA!

Kuzey Kore devletinin resmi haber ajansı olan KCNA (Kore Merkezi Haber Ajansı), “Nisan ayının sonundan beri sebebi tanımlanamayan bir ateş salgını ülke genelinde yayıldı” ifadelerini kullandı.

Aynı açıklamada 187 bin kişinin çeşitli koronavirüs semptomları nedeniyle karantinaya alındığı da ifade edildi. Bunlara ek olarak başkent Pyongyang'da salgın durumuna geçildiği ve karantina önlemlerinin uygulanacağı duyuruldu.

Net vaka sayısı bilinmiyor. Semptom gösteren kişilerin sayısının 350 bin civarında olduğu da ifade edilmekte. Pandeminin başından bu yana Kuzey Kore, ülkede hiç Covid-19 ölümü görülmediğini iddia etse de uluslararası gözlemciler virüsün ülkede baştan beri varlığını sürdürdüğünü öne sürüyordu.

NASIL MÜCADELE EDİLECEK?

Peki Kuzey Kore'nin vaka artışına karşı mücadele planı ne? Ülkede virüsün yayılmasını engellemek için yerel kapanma uygulamaları ve işyerlerinde toplanmaya yönelik sınırlamalara gidilecek. Kuzey Koreli sağlık çalışanları son aylarda halka açık yerlere dezenfektan uygulamaya başlamıştı.

Lakin bu önlemlerin ne kadar işe yarayacağına dair bir tahminde bulunmak güç. Zira yaklaşık 26 milyon nüfuslu Kuzey Kore, bir ulusal Covid-19 aşı programı oluşturmayı reddediyor. Geçen yıl ülkeye milyonlarca doz AstraZeneca ve Sinovac aşısı gönderilmesi düşünülmüş ancak bu teklif Kuzey Kore tarafından kabul edilmemişti.

Şimdi ise Güney Kore hükümetinden bir yardım teklifi gelmiş durumda. Artan vakalar nedeniyle Güney Kore, insani yardım gönderme teklini yineledi. Bu teklife ilişkin Pyongyang'dan henüz bir yanıt gelmedi.

KUZEY KORE NASIL 'BAŞARDI'?

Bir başka soru da Kuzey Kore'nin -eğer aktarılan doğruysa- bu zamana kadar sıfır can kaybı durumunu nasıl sağladığı?

Kuzey Kore'nin Covid-19 ile mücadelesinde kullandığı ana yöntem, ülkenin sınırlarını tamamen kapatmak olmuştu. Ocak 2020'de bu kararı alan ülke sınırlarını kapatan ilk ülkelerden biri oldu ancak bu Kuzey Kore için pek de zor bir şey değil. Kuzey Kore'nin sadece iki ülkeyle kara sınırı bulunuyor. Güneyde ismiyle müsemma Güney Kore yer alırken kuzeyde ise Çin yer almakta. Burada Çin bağlantısı ekstra önemli zira Kuzey Kore'ye giren her şey Çin'den gelmekte.

Ocak 2020'de alınan kararın en keskin taraflarından biri de bu kararla temel ihtiyaç malzemelerinin de ülkeye girmesinin engellenecek olmasıydı. Ülke ekonomisine büyük darbe vuran bu uygulama, gıda kıtlığına da sebep oldu. Pandeminin yanında tayfunların da gıda kıtlığını körüklediği ifade ediliyor.

Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi'nin resmi gazetesi olan Rodong Sinmun'da yer alan “Halk bilincini artırmak ve kuraklıktan kaynaklanan mahsul hasarlarını önlemek için tüm olanakları harekete geçirmek adına sistematik çabalar sürüyor” ifadesi durumun ciddiyetini ortaya koymaktaydı.

KCNA, Kim Jong-un'un “beklenmedik Covid-19 salgınının” üstesinden geleceğini yazdı. Ancak tedbirleri uygulamayan bazı üst düzey yetkililerin görevden alındığı da ifade ediliyor. Aşı oranının bilinmediği ülkede sağlık sistemi oldukça zayıf ve halkın çok büyük bir bölümü yetersiz besleniyor.

'PARLAK BAŞARI'DAN MASKEYE...

Temmuz 2020'de ülkesinin Covid-19'a karşı "parlak bir başarı" sergilediğini öne süren Kim Jong-un, Haziran 2021'e gelindiğinde kıtlığa dair endişeleri kabul etmişti. Eylül 2021'de yapılan bir geçit töreninde koruyu kıyafetler ve gaz maskeleriyle töreni takip edenler dikkat çekerken gelinen bu noktada halk ilk kez liderini tam da dünya onlardan kurtulurken ağzında maskeyle gördü.

Bağımsız gözlemci raporları ülkede baştan beri Covid-19'un var olduğunu söylüyor ancak çok yetersiz test imkanlarının da etkisiyle net bir bilgi bulunmamakta. Bu süreçte Kuzey Kore'nin insani yardımı kabul etmek durumunda kalacağı düşünülüyor.

*BBC (“North Korea announces first death from Covid-19” ve “Kim Jong-un admits North Korea facing a 'tense' food shortage”)

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber