Çocuklar oyun içi satın almalarda rekor kırıyor! Ebeveynler ne yapacak?

Pandemi döneminde oyun içi satın almaların dünya çapındaki hacmi 100 milyar doları aştı. 2019'a göre yüzde 18'lik bir artış gözlemlenirken ebeveynler ise çocuklarının yapacakları harcamaların önüne geçmenin veya harcamalara limit koymanın yollarını arıyor. İşte farklı platformlardaki yöntemler...

Son Güncelleme:

Trish Gilbert, bir yıllık kredi kartı harcamalarını incelerken şoke olduğu bir detayla karşılaştı. İki oğlu, 2020'de Fortnite adlı popüler oyunun, oyun içi satın almalarında 995 dolar harcamıştı. “Nasıl oldu bu” verebildiği ilk tepkiydi...

California'da ürün ve pazarlama danışmanı olarak çalışan Gilbert, “Çocuklarla bir anlaşma yapmıştık. Bir şey istediklerinde bize sormaları gerekiyordu. Anlaşılan birkaç kez bir şeyler almaya karar vermişler ve bize sormamışlar” diyor.

ÇOCUKLAR PARA HARCARKEN...

Gilbert, eşiyle pandemi sürecinin kaosu içinde çocuklarının harcamalarını denetlerken çok dikkat kesilmemiş olabileceklerini söylüyor. 10 ve 12 yaşındaki iki oğulları Fortnite'ta gönüllerince karakterlerini güçlendirip, envanterlerini zenginleştirirken Gilbert ve kocası ise herkes gibi pandemiye akıl sağlıklarını yitirmeden adapte olmaya çalışıyordu.

Hatırlayacak olursak Demet Akalın da kızı Hira'nın Tik Tok fenomeni Özgür Balakar'a canlı yayında 7 bin lira göndermesine isyan etmişti. Özgür Balakar'ı başta “dolandırıcılıkla” suçlayan Akalın, sonra meselenin özünü kavramış olacak ki şöyle demişti:

“Ebeveyn olarak suçumuz yok mu, var. Ama ben hiç anlamadığım için kartı oraya tanımlamışım yani.”

SANAL BİR KASK YA DA SANAL BİR MBAPPE!

Aslında olay büyük ölçüde burada bitiyor. Türkiye'de yaşayan bir şarkıcı veya ABD'de yaşayan bir beyaz yakalı olmanız fark etmiyor. Demet Akalın da olsa Trish Gilbert de “ebeveyn kontrolünü” devreye sokmazsanız sanal dünyada var olan bir kaska veya bir Mbappe'ye para basabileceğini de kabul etmek durumundasınız.

Peki bunda pandemi ne kadar etkili? Araştırmalara göre mobil cihazlarda, kişisel bilgisayarlarda ve oyun konsollarında oyun içi satın almalara harcanan para dünya çapında toplamı 100 milyar doları aştı. 2019'a nazaran yüzde 18'lik bir artış söz konusu.

EBEVEYNLER NE YAPACAK?

Şöyle ki; PC, konsol veya mobil cihazlar... Ne kullanıyorsanız kullanın, çocuğunuz ne kullanıyorsa kullansın, tüm platformlarda satın almalarda ebeveyn kontrolü bir seçenek. Bazılarında ebeveyn kontrolünün yanı sıra alışverişte üst limit de getirilebiliyor.

Genellikle başta sağlam bir “akıl parası” ödeyen ebeveynler, dersini aldıktan sonra bu uygulamaları aktif hale getirmeye başlıyor. Hatta öyle ki uzmanların tahminine göre bu trend nedeniyle gelecek yıl oyun içi satın almaların toplam işlem hacminin daha düşük seviyede yüzde 8-10 arasında büyümesi bekleniyor.

Apple App Store: Ekran Süresi özelliği üzerinden bir şifre oluşturabilir, çocuğun kendi cihazı varsa Aile Paylaşımı menüsünden “satın alırken sor” seçeneğini aktif hale getirebilirsiniz. Herhangi bir indirme ve satın alma işleminde onayınızı gerektiren seçenekler de mevcut olduğu gibi uygulama içi satın almaları Ekran Süresi üzerinden tamamen kaldırabilirsiniz.

Google Play: Aile hesaplarında otomatik olarak satın alma işlemlerinde yetkilendirme isteyen Google Play'de bu seçeneğin olmadığı durumlarda bireysel olarak da satın almalardan önce onayınızı gerektiren seçenekler koyabilirsiniz.

Microsoft Store: Windows 10 veya Xbox üzerinden oluşturacağınız aile hesabı ile çocuğunuz mağazadan bir şey almak isterken bunu sizin onayınıza sunuyor. Ayrıca satın alma işlemlerine üst limit de koyabiliyorsunuz.

Xbox: Bunun yanında Xbox'ta aileler, çocuklarının tüm oyun aktivitelerini mobil cihazlarından takip edebiliyor. Haliyle ebeveynlere uzaktan kontrol şansı da tanıyan bu sistemde satın almalar sizin onayınıza bırakılabileceği gibi, çocuğunuz için tükendiğinde ekleme yapabileceğiniz bir limit de oluşturabiliyorsunuz.

Nintendo: Nintendo, 18 yaş altı kullanıcı hesaplarının satın alma bilgisi girmesine izin vermiyor. Bunun yanı sıra aile hesabı içine dahil olan çocuklar ebeveynlerinin onayıyla satın alma yapabiliyor.

PlayStation: Ebeveyn kontrolü için ebeveynin de bir hesabı olması şart. Çocuğun hesabı, ebeveyn hesabıyla eşleştikten sonra izin, limit gibi yukarıdaki örneklere benzer işlemler yapmak bu plaftormda da mümkün.

Fortnite: Epic Games'in websitesinden ebeveynler, satın alma sırasında girilmesi gereken 6 haneli bir PIN kodu belirleyebiliyor. Farklı konsollarda ve platformlarda oynanabilen Fortnite için belirlediğiniz PIN, oyun Epic Games üzerinden oynanıyorsa koruyuculuk sağlıyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

KAYNAK: Haberde yer alan bilgilerin bir kısmı Wall Street Journal'da yayınlanan "Tips to Stop Your Kids From Using Your Credit Card on Videogames" makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber