Çin'de toplam Covid ölümü sayısı nasıl geriledi? Bu zamana kadarki en büyük dalgada...
Dünyada şimdiye kadar görülen en büyük Covid dalgasını atlatan Çin'de vaka sayılarında rekorlar kırılırken ülkenin dört bir yanından gelen haberlerin aksine can kaybının düşük kalması dikkat çekti. Hatta yetkililer bu süreçte toplam can kaybı sayısını da aşağı çekti... Peki bu ne anlama geliyor?
Çin ülkenin dört bir yanındaki vatandaşlar tarafından sert bir şekilde protesto edilen “sıfır Covid” politikasını aniden terk ederken ülkede haftalık yeni vaka sayısında adeta bir patlama yaşanmıştı. Ülkedeki vaka sayısına ilişkin net bir veriye ulaşmak güç ancak Johns Hopkins University'nin verilerine göre 2 Aralık'ta haftalık ortalama yeni vaka sayısı 285 bin 534'tü. Ortaya çıkan bu sayı Çin'in pandemi başından beri karşı karşıya kaldığı en yüksek vaka sayısıydı. Bu pikin ardından sayılarda bir düşüş gözleniyor. Haftalık ortalama vaka sayısı 21 Aralık'ta ise 18 bin 553 olarak kayıtlara geçti.
Bloomberg ve Financial Times'ın elde ettiği raporlar ise aralık ayının ilk 20 gününde ülkede 250 milyon kişinin Covid'e yakalandığını söylüyordu. Bu sayı, ülke nüfusunun yüzde 18'ine tekabül ederken söz konusu dalga, dünyanın gördüğü en büyük Covid-19 dalgası olarak da kayıtlara geçecek.
CAN KAYBI SADECE 7...
Dikkat çeken tablo ise can kaybı sayılarında ortaya çıkmaktaydı. Çin pandemi sürecinin en ciddi dalgasını yaşarken 24 Aralık verilerine göre haftalık ortalama yeni can kaybı sayısı sadece 7 olarak kayıtlara geçmekteydi. Çin'in resmi istatistiklerinde ve propaganda raporlarında da son iki hafta içinde Covid nedeniyle yalnızca yedi kişinin öldüğü ve bu can kayıplarının yalnızca Pekin'de yaşandığı ifade ediliyordu.
Çarpıcı vaka sayılarını ortaya koyan rapor, söz konusu can kayıpları olduğunda da şoke eden sayılar öne sürüyor. Rapora göre vakaların tavan yaptığı dönemde günde 5 bin civarı insan Covid nedeniyle yaşamını yitirmekteydi. Bölgeden haber veren Batılı kaynaklar ise krematoryumların önünde uzun kuyruklar oluştuğunu, morgların ise dolduğunu aktarıyor.
TOPLAM CAN KAYBI SAYISINDA DÜŞÜŞ!
Bununla birlikte Ulusal Sağlık Komisyonu çok ilginç bir biçimde Çin'de Covid kaynaklı toplam can kaybı sayısında bir düşüş yaşandığını açıkladı... 14 Kasım 2022 itibarıyla 5 bin 549 olan can kaybı sayısı, 15 Kasım'da 5 bin 226'ya geriledi. 24 Aralık verileri ise toplam can kaybını 5 bin 242 olarak gösteriyor. Peki bu nasıl oldu?
Çin'in yetkili makamlarının can kaybına neden olarak Covid'i göstermesi için sadece, virüsün solunum yetmezliğinin direkt sebebi olması gerekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu şekilde yapılan bir uygulamanın gerçek sayıları ciddi biçimde yanlış aksettireceğinin altını çizmekte. Örneğin Çin, Covid'in altta yatan hastalıkları tetiklemesi sonucu hayatını kaybeden bir kişiyi Covid ölümleri arasına kaydetmiyor.
DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, “'Covid'den ölüm' teşhisini Covid-pozitif testi ve solunum yetmezliği ile sınırlamak, Covid ile ilişkili gerçek ölü sayısını çok hafife alacaktır” ifadelerini kullanıyor.
Bu noktada devreye siyasetin girdiği ifade edilmekte. Zira Çin, 2020'den beri oldukça katı “sıfır Covid” politikası uygulamaktaydı. Son dönemde yoğun protestolara neden olan uygulama yaklaşık 3 hafta önce neredeyse tamamen gevşetilirken İngiliz veri analiz şirketi Airfinity, “sıfır Covid” politikası nedeniyle Çin halkının virüse karşı doğal kazanılmış bir bağışıklığı olmadığını öne sürüyor.
'PARTİNİN PRESTİJİNE BÜYÜK DARBE OLUR'
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesinin salgında gösterdiği başarını mimarı olarak öne çıkmakta, pandeminin ilk iki yılında gösterilen başarı, Çin'in Batı'dan üstün olduğu fikrinin kanıtı olarak gösterilmekteydi. Araştırma grubu Jamestown Vakfı'nın Çin siyaseti uzmanı Willy Lam, “Gerçek can kaybı sayıları kamuoyuna duyurulursa, bu partinin prestijine büyük darbe olur” diyor.
Hong Kong Üniversitesi'nde görev yapan virolog Prof. Jin Dongyan, ölüm sayılarının açıklanmasındaki mevcut prosedürün, pandeminin başından beri süregelen prosedür ile uyumlu olduğunu ifade ediyor. 2022'nin ilk aylarında patlayan vaka sayılarıyla o dönemde doğru orantıda giden ölüm sayılarının “sıfır Covid” politikasının önemini vurgulamak için bilinçli olarak yüksek ve görece daha doğru açıklandığını öne süren Prof. Jin, “Şimdi ise eski yönteme döndüler” ifadelerini kullanıyor ve gerçek vaka ve can kaybı sayılarını bu süreçte öğrenmenin mümkün olmayacağının altını çiziyor.
Kaynaklar: The Washington Post, The New York Times, Johns Hopkins University, Japan Times, Financial Times, Bloomberg
Kaynak: Web Özel