Çin Başkonsolosluğu Sözcüsü: Alman basını dünya ile dalga mı geçiyor?

Çin Başkonsolosluğu Sözcüsü, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Çin'in sağlık örgütü ve tıp uzmanları zaten 20 Ocak'ta koronavirüsün insandan insana bulaştığını açıklamıştı" sözleriyle dün Alman basında yer alan haberlere tepki gösterdi

Son Güncelleme:

Dün, Der Spiegel dergisinin Alman İstihbarat Teşkilatı'na (BND) yakın çevrelere dayandırdığı haberinde, Çin'in,Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) Covid-19'un patlak vermesinden sonra küresel salgın uyarısı yapmayı ertelemeye çağırdığı belirtildi. Haberde, ''21 Ocak'ta Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, yaptığı telefon görüşmesinde, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'dan, virüsün kişiden kişiye bulaşması hakkında bilgi vermekten kaçınmasını ve bir salgın uyarısı yapmasını ertelemesini istedi" ifadelerine yer verildi. DSÖ ise iddiaları yalanlandı. 

20 OCAK'TA ÇİN ULUSAL SAĞLIK KOMİSYONU İNSANDAN İNSANA BULAŞTIĞINI DUYURDU

Çin Başkonsolosluğu Sözcüsü, 20 Ocak tarihinde çıkan haberleri paylaşarak Alman basınına tepki gösterdi. 20 Ocak tarihli bu haberlerde; 

Çin'de ortaya çıkan gizemli virüs alarmı devam ediyor. Henüz tanımlanamayan virüs nedeniyle 3 kişi hayatını kaybederken, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu virüsün insandan insana bulaştığını duyurdu.

Çin'de ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli hastalığın" sebebi olarak görülen yeni bir koronavirüsünün insandan insana bulaştığının doğrulandığı bildirildi.

Çin medyasına göre, Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından salgını araştırmak üzere görevlendirilen uzman ekibin lideri Zhong Nanshan, zatürre benzeri hastalığa neden olan virüsün, insandan insan geçebildiğini belirtti. 

Guangdong eyaletindeki 2 kişiye virüsün aile üyelerinden bulaştığının tespit edildiğini aktaran Zhong, söz konusu iki kişinin, hastalığın ortaya çıktığı Vuhan kentine gitmediğini ancak aile üyelerinin bu kentten dönmesinin ardından hastalığa yakalandıklarını ifade etti. 

China Daily gazetesinde, virüsün tespit edildiği hastalarla ilgilenen bazı sağlık çalışanlarında da virüse rastlandığı bilgisi paylaşıldı. 

ÇİN BAŞKONSOLOSLUĞU SÖZCÜSÜ TEPKİ GÖSTERDİ

Çin Başkonsolosluğu Sözcüsü, "Çin'in sağlık örgütü ve tıp uzmanları zaten 20 Ocak'ta koronavirüsün insandan insana bulaştığını açıklamıştı. Herkes Çin'in o zamandaki açıklamasını şu linkte görebilir." ifadeleriyle 20 Ocak tarihinde çıkan haberi paylaşarak, dün Alman basınında yer alan iddialara ise şu sözlerle tepki gösterdi; 

"Şimdi Alman basını çıkıp da Çin'in 21 Ocak DSÖ'yle telefon görüşmesinde virüsün insandan insana bulaştığına ilişkin bilgiyi saklamasını istediğini iddia ediyor. Tüm dünya ile dalga mı geçiyor?"

Sonraki Haber