Çiftleşme göçü başladı! Koskoca ada kırmızıya büründü

Her yıl Ekim-Kasım ayında gerçekleşen kırmızı yengeçlerin göçü, Hint Okyanusu'ndaki Avustralya'ya bağlı Christmas Adası'nı bir kez daha etkisi altına aldı. Göç anı, kırmızıya dönen adada adeta bir görsel bir şölen oluşturdu.

Son Güncelleme:

Görüntüler Avustralya'ya bağlı Christmas Adası'ndan. Christmas Adası'nın toplu kırmızı yengeç göçü, Dünya'daki en inanılmaz doğal süreçlerden biri. Bu yıl da gerçekleşen göç anı, kırmızıya dönen adada adeta bir görsel bir şölen oluşturdu. 

KIRMIZI YENGEÇLER HER YIL ÜREMEK İÇİN YOLA ÇIKARLAR

Her yıl, kırmızı yengeçlerin milyonlarcası ormandan çıkar ve üremek için okyanusa doğru yol alır, yollar, akarsular, kayalar ve kumsallar arasında kaynaşır. Göç, yağışlı mevsimin ilk yağışıyla başlar. Bu genellikle Ekim veya Kasım aylarında olur, ancak bazen Aralık veya Ocak gibi geç olabilir.

ERKEK YENGEÇLER ÖNCÜLÜK EDER

Adanın dört bir yanındaki kırmızı yengeçler aynı anda evlerini terk eder ve çiftleşmek ve yumurtlamak için okyanusa doğru yürümeye başlar. Erkek yengeçler göçe öncülük eder ve yol boyunca dişilere katılır.

Yumurtlama tarihi için çok geç yağmur yağmaya başlarsa, bazı yengeçler yuvalarında kalır ve bir sonraki ay göç eder. Daha büyük erkek yengeçler genellikle önce denize ulaşır, ancak kısa süre sonra dişiler tarafından sayıca geride kalır. Yayladan yaptıkları zorlu yolculuktan sonra yengeçler, nemi yenilemek için denize dalarlar.

ERKEKLER 'YUVA' İÇİN BİRBİRLERİYLE SAVAŞIR

Daha sonra, erkek yengeçler, yuva kazmak için adanın alt teraslarına çekilir. Yengeçlerin çok sayıda olması yuvaların birbirine çok yakın olduğu anlamına gelir ve erkekler genellikle yuvaya sahip olmak için birbirleriyle savaşırlar.

Dişi yengeçler daha sonra yuvaların içinde veya yakınında çiftleşmek için teraslardaki erkeklere katılır. Çiftleşmeden sonra erkek yengeçler, eve dönüş yolculuğuna başlamadan önce denize ikinci bir dalış yaparlar.

Dişi yengeçler nemli yuvalarda geride kalır. Çiftleşmeden sonraki üç gün içinde yumurta üretirler ve yumurtalar geliştikçe yaklaşık iki hafta daha yuvalarda kalırlar. Her dişi yengeç, bir kuluçka kesesinde tuttuğu 100.000'e kadar yumurta üretebilir.

Kırmızı yengeç larvaları, su ile temasa geçer geçmez yumurtalardan çıkar. Larva bulutları, dalgalar ve azalan gelgit tarafından denize açılmadan önce kıyıya yakın bir yerde dönüyor. 

Kaynak: Diğer

Sonraki Haber