Çavuşoğlu'ndan Bakü'de kritik açıklamalar!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'da Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Devlet ve Hükümet Başkanları 18. Zirvesi'ne katıldı. Çavuşoğlu açıklamalarda bulunuyor

Son Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü temaslarını sürdürüyor. Bakan Çavuşoğlu, 25-26 Ekim'de Azerbaycan'ın ev sahipliğinde başkent Bakü'de düzenlenen NAM Devlet ve Hükümet Başkanları 18. Zirvesi öncesi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılandı. Çavuşoğlu, zirve öncesi toplantıya katılan liderlerle aile fotoğrafında yer aldı. Çavuşoğlu, liderlerle birlikte Bağlantısızlar Hareketi (NAM) Devlet ve Hükümet Başkanları 18. Zirvesi'ne katıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bakü temasları kapsamında dün mevkidaşlarıyla ikili temaslarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

Biz sınırımızın diğer tarafının terör örgütlerinden arındırılması için geçmişte de iki tane harekat, Azerbaycan tabiriyle 'ameliyat' gerçekleştirdik. ABD'nin silah yardımıyla da daha güçlendi. Ortak çalışmalardan da fayda göremedik. Rasulayn, Telabyad bölgesinde teröristler artık temizlendi. Bu bölgenin istikrara kavuşturulması için önce ABD ile sonra Soçi'ye giderek bir mutabakat imzaladık. 

Türkiye 3.6 milyondan fazla göçmen var, bunların güvenli bir şekilde evlerine döndürülebilmesi için çalışmalar yapacağız. Daha önce bizimle çalışmaya yanaşmayan ülkeler bizimle çalışmak istiyorlar, doğrusu da budur. Bunlar teröristlerle işbirliği için yanaşmıyorlardı. Teröristlerden arındırılması, göçmenlerin döndürülmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Bundan sonra uluslararası toplumlardan da yardım bekliyoruz, lafta hepsi yardım edeceğini söylüyor. Ama etmeseler de mücadelemizi sürdüreceğiz.

Mazlum Kobani, kırmızı bültenle aranan bir teröristtir, müttefiklerimizin üst düzey görüşmeler yapmaları normal değil, o zaman ileride Bağdadi'yle de görüşebilirler. Tüm bunları biz notayla ABD'ye bildirdik, diyalogda olduğunuz terörist Interpol tarafından aranıyor, görüşmeniz normal değil dedik.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas da benimle görüşmek istediğini söyledi. Maas'ı ağırlamaktan mutluluk duyarız. Sayın Merkel'in de güvenli bölge konusunda daha ılımlı olduğunu biliyoruz. Heiko Maas'ın bu harekat başladığında Türkiye'yi kınadığı açıklaması vardı, arayarak biz de onları kınadık, telefonda doğrudan söyledim. Attığı tweette de iç siyasetteki sıkıntılarını Türkiye'ye saldırarak gideriyorlarsa biz de bunu kabul edemeyiz. Ama şunu bilsin ki, göğüs seviyesinde konuşacağız, biri aşağıda biri yukarıda değil. 

Ermenistan'daki yetkililerin Karabağ'daki tavrını da her zaman kınadık. Karabağ meselesini her zaman Rusya ile Putin ile konuşuyoruz. Minsk üçlüsünden bir şey çıkmayacağını, Rusya'nın çözebileceğini gündeme getiriyoruz. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü için bu sorunu bir an önce çözmesi lazım. Rusya da gayret sarfederse bu sorun çözülür.

Sonraki Haber