Çankırılı Boris Johnson'ın başı bu kez büyük belada! İşte adım adım yaşanan süreç...

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Çankırı kökeni, ilginç tavırları ve kimine sempatik gözüken hareketleri ile oldukça enteresan bir karakter. Johnson aynı zamanda imza attığı sayısız skandalla oldukça tartışmalı bir isim. Ancak bu kez koltuğu hiç olmadığı kadar tehlikede. Peki neden?

Son Güncelleme:

İngiltere Başbakanı Boris Johnson oldukça kritik bir dönemeçte. Çanlar belki de başbakanlık kariyerinin en ciddi hatasını yapan ve en ciddi sınavını veren Johnson için çalıyor. Hem İngiliz basını hem de kamuoyu baskıyı ciddi biçimde artırdı. Bu zamana kadar her garip açıklamasının ve hareketinin ardında ilginç bir sempati de barındıran Boris Johnson için artık yolun sonu gelmiş olabilir...

Bu düşünceyi muhtemel kılan olay, pandeminin başlarında ilk kapanma döneminde yaşandı. 20 Mayıs 2020'de ülkesinde koronavirüs kısıtlamaları sürerken, Başbakanlık Konutu'nun bahçesinde düzenlenen içkili bir partiye katıldığını itiraf eden ve buna dair özür de dileyen Boris Johnson'ın bu hamlesi pek çok kaynağa göre ortamı kısa süreliğine yatıştırabildi.

BBC Siyaset Editörü Laura Kuenssberg konuya ilişkin yazısında bir bakan yardımcısının sözüne yer verdi:

“Bu iş burada bitti.”

Liderlik ettiği Muhafazakar Parti'den milletvekilleri de Johnson'ın istifasını istiyor. Muhafazakar Parti'de görüşü bu yönde olan milletvekili sayısı her geçen gün artıyor. Kabine Ofisi'nde daimi sekreter olarak görev yapan kamu görevlisi Sue Gray'in Başbakanlık Ofisi'ndeki partilere ilişkin raporu ay sonunda açıklanacak. Bu dönemde Johnson'ın bir güven oylaması ile karşı karşıya kalması da bekleniyor.

ÇANKIRI BAĞLANTISI...

Osmanlı İmparatorluğu'nun son İçişleri Bakanı Ali Kemal'in torunu ve Stanley Johnson'ın oğlu olan Boris Johnson'ın bu bağlantısı da dikkat çekmişti. Damat Ferit Paşa hükümetlerinde bakanlık yapan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813'te Çankırı'nın Kalfat köyünde doğmuştu. Johnson'ın göreve gelmesini Çankırı halkı da değerlendirmişti. 👇

Kariyeri boyunca yaptığı sevimli gaflar kadar imza attığı skandallar da gündemi meşgul etmişti ancak bir şekilde hepsinden kurtulan Johnson bu kez paçayı yırtamayacak gibi! Peki neydi o skandallardan bazıları?

  • The Telegraph gazetesinde çalıştığı dönemde sahte alıntılar, aynı gazete için Brüksel muhabirliği yaptığı dönemde ise AB aleyhinde yalan haberler yaptığı ortaya çıkmıştı.
  • Hatta Johnson, 1991'de imza attığı ve AB tarafından yalanlanan derhal yalanlansa da ülkede geniş yankı uyandıran “AB, karides aromalı cipsleri yasaklayacak” asparagasını Brexit kampanyasında da kullandı.
  • 2015'te LBC'de katıldığı bir canlı radyo yayınında mülteciler hakkında “ülkenin kanını emenler” diye konuşmuştu.
  • 2017'de Dışişleri Bakanı olarak Myanmar'ı ziyaret ettiğinde kameralara sürekli Rudyard Kipling'in Birleşik Krallık'ın Myanmar'da hüküm sürdüğü günleri anlatan ve sömürgecilik ile ilişkilendirilen Mandalay adlı şiirini kendi kendine okurken takılmıştı.
  • 2018'de çarşaf giyen Müslüman kadınları “soygunculara ve posta kutularına” benzetmişti.

PANDEMİ SKANDALLARI!

Tüm bunlara ve ülkeyi Brexit'e götürmesine rağmen Johnson'ı en çok zorlayan konu Covid-19 oldu. Pandeminin başında hükümetin “sürü bağışıklığı” planladığı ortaya çıktı. Birleşik Krallık, okulların kapatıldığı, kamuya açık etkinliklerin yasaklandığı ve sokağa çıkma kısıtlamalarının getirildiği son Avrupa ülkesi oldu.

Bunun sonucunda pandeminin ilk yılında tarihler Ocak 2021'i gösterdiğinde Birleşik Krallık, vaka ve ölüm sayılarında zirvedeki ülkeler arasında yer alıyordu.

Mart 2020'de ziyaret ettiği Covid hastalarıyla tokalaşması da tartışma yaratmıştı. Johnson bu vurdumduymaz tavırlarının da nedeniyle 27 Mart 2020'de koronavirüse yakalandı ve hastalığı da ağır geçirdi.

Kraliçe 2. Elizabeth, 17 Nisan 2021'deki cenaze töreninde ailesinden ayrı biçimde oturmuştu. Fotoğraf: Reuters

BORIS PARTİLERKEN KRALİÇE TEKTİ...

Tüm bunlara rağmen “Covid partisi” skandalında en kritik detay Buckingham Sarayı ile bağlantılı. The Telegraph, Boris Johnson ve ekibinin 16 Nisan 2021'de Başbakanlık Konutu'nda partilediğini öne sürüyor. 17 Nisan'da Kraliçe 2. Elizabeth, Covid kısıtlamaları nedeniyle vefat eden eşi Prens Philip'in cenaze törenine tek başına katılmıştı.

Windsor Kalesi'ndeki özel şapelde Prens Philip'in naaşı bir gece tutulmuş, Kraliçe 73 yıllık hayat arkadaşına simsiyah kıyafetleri ve siyah maskesiyle törene katılan ailesinden ayrı durarak tek başına veda etmek durumunda kalmıştı. 14 Ocak'ta Başbakanlık bu duruma ilişkin resmi bir özür yayınladı.

Tüm bunların ışığında Johnson sonrası dönem için en çok Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın ismi geçse de pek çok uzman, Johnson'ın bir şekilde bu krizden de sıyrılacağını öne sürüyor...

*The Telegraph, BBC, The Guardian, DHA

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber