Çağrı cihazları patladı! Can kaybı ve binlerce yaralı var

Lübnan'da çağrı cihazlarının infilak etmesi sonucu meydana gelen eş zamanlı patlamalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 9'a yükseldi. 200'ü ağır olmak üzere 2 bin 800 de yaralı bulunuyor.

Son Güncelleme:

Lübnan'da Hizbullah üyeleri dahil binden fazla kişinin iletişim kurmak için kullandıkları çağrı cihazlarının infilak etmesi üzerine yaralandığı belirtildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla patlamalarda 2 bin 800 kişinin yaralandığı ve 9 kişinin de öldüğü bildirildi. 

İran Mehr Haber Ajansı ise Beyrut'taki patlamalarda İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'n de yaralandığını açıkladı.

BİRKAÇ AY ÖNCE SATIN ALINMIŞ

Bir Hizbullah yetkilisi, yaşanan patlamanın, İsrail'le yaklaşık 1 senedir devam eden karşılıklı saldırılar sürerken yaşanan 'en büyük güvenlik açığı' olduğunu ifade etti. Başkent Beyrut'un güney banliyölerinde ambulanslar ilerlerken, bölge sakinleri patlamaların 30 dakikadan fazla sürdüğünü söyledi.

Reuters'a konuşan üç güvenlı̇k kaynağı, Lübnan'da patlayan çağrı cı̇hazlarının Hı̇zbullah'ın son aylarda getı̇rdı̇ğı̇ son model cihazlar olduğunu belirtti.

LÜBNAN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPTI

Lübnan Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık çalışanlarını, işyerlerine giderek yaralıları tedavi etmeye ve vatandaşları kan bağışında bulunmaya çağırdı.

Lübnan Kızıl Haçı da yaptığı açıklamada, 50 ambulans ve 300 acil tıp teknisyeninin toplu çağrı cihazı patlamasının ardından mağdurların tahliyesine yardımcı olmak için hazır beklediğini bildirdi.

SİNYAL SESİNİN ARDINDAN PATLADI

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail "pager" isimli çağrı cihazlarına sızdı. NNA'dan yapılan açıklamada, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. Yüksek teknoloji kullanılarak taşınabilir pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi" ifadeleri kullanıldı.

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Hizbullah saldırı sonrasında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Bugün salı günü saat 15.30 sıralarında çeşitli birim ve kurumlarımızda bazı çalışanlarımızın kullanımına açık olan ve "Pager" olarak bilinen çok sayıda mesaj alma cihazı patladı.

"PATLAMALARDAN İSRAİL SORUMLU"

Yaşanan saldırının ardından patlamalardan İsrail'in sorumlu olduğunu belirten Hizbullah yetkilileri, "İsrail uygun olarak cezalandırılacak." ifadelerine yer verdi.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Olayın ardından Hamas'tan yapılan açıklamada, "Lübnan'daki saldırı İsrail'in bölgedeki saldırganlığının bir parçası. Patlamaların yarattığı tansiyon İsrail'i yenilgiye ve başarısızlığa götürecek" denildi.

Sonraki Haber