Bulgaristan'da büyük kaos, Türk azınlık neden bölündü?
Gürcistan'dan sonra Bulgaristan'da da seçim sonrası kriz yaşanıyor. Ülkede 3 yıl içinde 7. kez gerçekleşen seçimde, Türk azınlığın ikiye bölünen partisi HÖH umduğunu bulamazken, yine koalisyona mecbur kalan Bulgaristan'da hükümet krizi baş gösterdi. Sofya'daki gelişmeleri izleyen analistler 8. seçimin de kapıda olduğunu belirtirken, Bulgar ırkçı partinin üçüncü olması da endişe yarattı.
Bulgaristan'da bir türlü çözülemeyen hükümet krizine son vermek için 7. kez gerçekleştirilen genel seçimden yine koalisyon çıktı. Geçen seçimde oyların yüzde 24'ünü alan eski başbakan Boyko Borisov'un partisi GERB bu kez yüzde 26 ile birinci parti oldu. Ancak GERB'in sandalye sayısı yine tek başına hükümet kurmaya yetmedi. Seçime katılım oranı 38'de kalırken; Bulgaristan'ı izleyen siyasi analistler bu sonuçlarla ancak geçici bir hükümet kurulabileceğini, yeni bir erken seçimin kapıda olduğunu söylüyorlar. Geçen seçimde yüzde 17'lik oy oranı ile ülkenin üçüncü partisi olan Türk azınlığın desteklediği Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise son yaşanan genel başkanlık krizi ve bölünmenin ardından 6. sıraya geriledi. HÖH temsilcisi Ercan Çalışkan ise Bulgaristan seçimlerinin Türkler açısından ortaya çıkan sonuçlarını Haber Global Web Özel'e değerlendirdi.
TÜRKLER NEDEN BÖLÜNDÜ?
Son seçimde Ahmet Doğan’ın onursal başkanlığını yaptığı Hak ve Özgürlükler İttifakı, rakibi Delyan Peevski başkanlığındaki Hak ve Özgürlükler Hareketi-Yeni Başlangıç’ı; Türkiye'de geride bıraktı. Ahmet Doğan’ın doğal lideri olduğu Hak ve Özgürlükler İttifakı'nın 29 bin 496 oyuna karşılık, Peevski 12 bin 961 oyda kaldı. Ancak Türkiye’de kullanılan oylarda Hak ve Özgürlükler İttifakı önde olmasına rağmen, Bulgaristan’da ise seçim Peevski lehine sonuçlandı. HÖH temsilcisi Ercan Çalışkan "Son seçim öncesi parti olarak sorunlar yaşadık ve ikiye ayrıldık. İki ayrı parti olarak seçime girince doğal olarak sonuç bu oldu. İki partinin oyunu toplasanız sonuç daha da fazla yapıyor" dedi.
MARJİNAL ARAYIŞLAR
Bulgaristan'da; Avrupa Birliği karşıtı olan ve ülkede ırkçı aşırı sağ çizgide değerlendirilen Uyanış Partisi'nin son genel seçimde oyların yüzde 13,8'ini alarak üçüncü parti olması ise endişe yarattı. Ülkedeki hükümet krizinin halkta farklı arayışlara neden olduğunu belirten Çalışkan şu açıklamaları yaptı: "Bu kadar çok denklem içerisinde insanlar sandığa gitmekten bıktı. Bulgarlar, umudunu kaybedince farklı partilere yöneldiler. Bu tabloya göre bir hükümet kurulma ihtimali çok zayıf. Koalisyon kurulsa bile uzun ömürlü olmaz."
'GÖZLER TÜRKLER'DE
Öte yandan Bulgar siyasetinde son yıllarda etkili olan HÖH'te yaşanan bölünme Bulgaristan kamuoyu tarafından da dikkatle izleniyor. Türkiye'de bulunan binlerce çifte vatandaş, Bulgarların aksine seçime yoğun katılım gösterdi. Türkiye'deki oy kullanma sürecini takip eden "Radio Bulgaria" HÖH içerisinde yaşanan Ahmet Doğan-Delyan Peevski bölünmesinin yankılarını yayınlarına yansıttı. Radyo'ya konuşan Bulgaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Vasil Vılçev ise Türkiye’de Bulgaristan’dan daha aktif bir kampanya yürütüldüğünü söyledi.
Kaynak: Web Özel