Brezilya'da Sinovac aşısının etkinlik oranındaki değişime virüsü 'çok hafif' atlatan vakalar neden oldu

Çinli Sinovac şirketinin Kovid-19 aşısının etkinliğine ilişkin Brezilya'nın duyurduğu yüzde 50,4 oranına, son aşama testlerde "çok hafif" kategorisine giren vakalardan gelen verinin değerlendirmesi sonucunda varıldığı bildirildi

Son Güncelleme:

BBC'de yer alan habere göre, Sinovac'ın Brezilya'da Kovid-19 aşısı deneyleri ve üretimi için iş birliği yaptığı Butantan Enstitüsü Faz-3 sonuçlarında elde ettikleri verileri paylaştı.

Geçen hafta aşının "hafif ila şiddetli" Kovid-19 vakalarına karşı yüzde 78 etkili olduğunu açıklayan Butantan Enstitüsü bu defa, Türkiye'de de deneyleri yapılan "CoronaVac" aşısının etkinlik oranının yüzde 50,4'te kaldığını bildirdi.

Enstitü yüzde 50,4 etkinlik oranının, aşı vurdurduktan sonra Kovid-19'u "çok hafif" atlatan ve tıbbi yardıma ihtiyaç duymayanlar dahil tüm gönüllülerden gelen veriler dikkate alınarak elde edildiğini açıkladı.

Kovid-19'u çok hafif geçirenlerde bazen hiçbir belirti görülmezken, bazı vakalar halsizlik ve sırt ağrısından şikayet ediyor. Yine "çok hafif" kategorisine giren vakalarda öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi semptomlar gözlenebiliyor. Bu kategoriye girenlerde virüs hasarına hemen hemen hiç rastlanmıyor.

Brezilya basını, koronavirüse karşı Çin aşısının etkinlik oranını duyurmuş, Çin'in Sinovac şirketinin geliştirdiği koronavirüs aşısının faz 3 çalışmalarında aşının etkinlik oranının yüzde 78 olduğu saptanmıştı. Aşının klinik test çalışmaları devam ediyor. 

TÜRKİYE'DEKİ ÇALIŞMALARDA ETKİNLİK ORANI YÜZDE 91.25 OLARAK AÇIKLANMIŞTI 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında, geçtiğimiz günlerde aşı gündemiyle toplanan Bilim Kurulu toplantısının ardından, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sedat Ünal aşının, Türkiye'deki çalışmalar sonunda, eldeki son verilere göre etkinlik oranının yüzde 91,25 olduğunu açıklamıştı.

AŞININ ONAY ÖNCESİ İNCELEMESİ SÜRÜYOR

Türkiye'nin Çin'den aldığı Sinovac aşıları 30 Aralık'ta Türkiye'ye gelmişti. Aşıların incelenmesi için iki haftalık bir sürenin gerekli olduğu uzmanlarca belirtilmişti.

Kaynak: AA

Sonraki Haber