Brexit oylamasında parlamentoyu karıştıran oturuş!

İngiltere'de muhalefet, dün anlaşmasız Brexit'i önlemeye dönük yapılan kritik oylamayı kazanmıştı. Avam Kamarası'nda ise Başbakan Boris Johnson'un ilk mağlubiyetine iki görüntü damga vurdu.

Son Güncelleme:

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda, parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten alıp milletvekillerine veren teklif 301'e karşı 328 oyla kabul edildi. Oylama sonucu, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoda aldığı ilk kritik yenilgi oldu.

Eski Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda 3 kez reddedilmişti. Johnson, May'in istifa kararı almasının ardından Muhafazakar Partinin yaklaşık 150 bin üyesinin oylarıyla başbakanlık görevine seçilmişti.

OTURUŞ TEPKİSİ

Muhafazakar Parti'nin Brexit yanlısı Avam Kamarası lideri Jacob Rees-Mogg'un parlamentoda oturma biçimi milletvekillerinin tepkisini çekti ve parlamentoyu küçük görmek ve saygısızlık yapmakla suçlandı. Parlamentoda tartışmalar yapılırken Rees-Mogg, gözleri kapalı koltuğa uzanmış, kahkaha atarken görüntülendi. 

Ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili Anna Turley,"kibrin, caka satmanın, saygısızlığın ve parlamentomuzu hakir görmenin vücut bulmuş hali" ifadelerini kullanırken, Yeşiller Partisi milletvekili Caroline Lucas da, "Bu gece konuşulanlar çok sıkıcıymış gibi, Avam Kamarası lideri üç kişilik koltuğa yayılıp uzanmış halde" dedi.

Sosyal medya kullanıcıları ise, "Dik otur! Senin Avam Kamarası lideri gibi davranman lazım. Plajların ön sırasındaki şezlonga oturmuyorsun, biraz saygı göster" şeklinde tepkilerini dile getirdi. 

THERESA MAY GÜLEREK AYRILDI

Theresa May, istifasını İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'e vermeden kısa bir süre önce, "Brexit, Birleşik Krallık'ın tamamı için geçerli olacak şekilde bitmelidir. O zaman İngiltere parlak bir geleceğe gidebilir. Başbakan olmak ağır bir onurdur" sözleriyle veda etmişti. 

Dün Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümeti, dün bir milletvekilinin Liberal Demokrat Partiye geçmesiyle parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmişti. Eski Başbakan Theresa May'in ise Parlamento'dan ayrılırken, araç içinde kahkaha attığı fotoğraflar dünya basınına servis edildi. 

Sonraki Haber