İngiltere'nin yaptırım uyguladığı Boris Rotenberg kimdir? Igor Rotenberg Kimdir?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından Moskova'nın kararlarına karşılık açıklamış olduğu yaptırımlarda isimleri geçen Boris, Igor Rotenberg kimdir, ne iş yapmaktadırlar?

Son Güncelleme:

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasına misilleme olarak beş Rus bankası ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla tanınan üç milyardere yaptırım kararı aldı. Rus milyarderler Gennadi Timçenko, Boris Rotenberg ve Igor Rotenberg'in de ülkedeki mal varlıkları donduruldu. Peki, Boris, Igor Rotenberg kimdir?

BORİS ROTENBERG KİMDİR?

Rotenberg ailesi Putin'e en yakın oligark gruplarından biri olarak ifade edilmekte. Yaptırım listesine kardeşi Igor ile birlikte alınan 65 yaşındaki Boris Rotenberg, ailesi ile birlikte Rusya'daki en büyük gaz boru hatları ve elektrik enerjisi tedarik hatları inşaat şirketi olan SGM (StroyGazMontazh) grubu ile birlikte servetini elde etti.

Forbes tarafından 2016 senesinde yayımlanan 'en zenginler' listesinde 1,07 milyar dolarlık serveti sayesinde 69'uncu sırada bulundu. Boris Rotenberg ve ortağı olduğu SGM, ülkedeki en büyük doğalgaz şirketi Gazprom'la yakın ilişkilerine ek olarak Soçi Kış Olimpiyatları için açılan 5 milyar avroluk 20 inşaat projesinin ihalesini de üstlerine de üstlenmiş durumda.

Ek olarak Formula 1 gibi uluslararası otomobil yarışlarının sponsorları içerisinde de bulunan aile, geçmiş olduğumuz yıllar içerisinde Panama Belgeleri'nde de off-shore hesapları ile birlikte gündem konusu olmuştu.

IGOR ROTENBERG KİMDİR?

Boris Rotenberg'in kardeşi olan Igor Rotenberg da yaptırım listesine alındı. Igor Rotenberg SGM'nin ortakları arasında bulunuyor. 48 yaşında olan Rotenberg, 6 Nisan 2018 tarihinde ABD yaptırımları listesinde girdi. Buna ek olarak NPV Mühendislik Grubu'nun da sahibi olan Igor Rotenberg, 2000'li yıllar dahilinde devlet kademelerinde de görevde bulundu.

Mülkiyet Bakanlığı'nda ve Rus Demiryolları'nda üst düzey görevlerde bulunan Rotenberg, 2011 yılında Gazprom yöneticileri arasında yer aldı. Yaptırımların hedefinde yer alan şirket SGM ve ortakları, 2008 yılında Arkady Rotenberg tarafından Rus petrol ve gaz devi Gazprom'un kontrolündeki beş şirketi satın aldıktan sonra kuruldu. Petrol ve gaz taşıma sistemlerine altyapı sağlayan şirketin yıllık 276 milyar dolar geliriyle ülkenin en büyük şirketleri arasında kabul ediliyor. Rotenberg ailesi Ocak 2019 tarihinde Kırım Köprüsü'nü inşa eden yatırımcılar arasında da yer aldı.

Sonraki Haber