Bir kilise metaverse'e nasıl taşınır?
Metaverse teknolojisini kullanarak kilise ibadetlerini sanal dünyaya taşıyan bir grup insan dikkat çekiyor. Peki bu nasıl olabilir? Bu insanlar nasıl toplanıyor?
Geçen yıl hayatımıza damgasını vuran ve Türkiye’de anında bir yatırım aracı haline dönüşen metaverse’te gerçek hayatta ne varsa onu kullanıcılarına sunuyor. Giyim kuşam alışverişi, ticaret, konsere gitmek, işlenen suçlar gerçek hayatta ne varsa bunun metaverse’te de bir karşılığı var. Metaverse’te en son fenomen olan meseleler ise ibadethanelerle ilgili. ABD’nin Virginia eyaletindeki Fredericksburg kentinde yaşayan DJ Soto 2016 yılında sadece VR gözlük ile ziyaret edilebilen bir kilise inşa etti.
Bu sanal kilise şu an metaverse’ün popülerleşmesi ile birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. Kilisenin kurucusu DJ Soto, “Kendini inançlı olarak gören insanlar buraya yatırım yaptı. Sanırım bir kilise kurduk ve yıllar içerisinde büyüttük” diyor. Soto fiziksel bir kilisede ne yapılabiliyorsa hepsini sanal aleme taşıdıklarını düşünüyor.
Kilisenin ayinlerine ve toplantılarına ‘katılan’ Garret Bernal halinden memnun. “3 boyutlu illüstrasyonları var. İncil’den kesitler okuyabiliyorum. Benim için işler çok daha anlamlı oluyor” demekte. DJ Soto’ya göre kilisenin geleceği metaverse’te çünkü fiziksel olarak ibadethanelere gidemeyen insanlar artık daha rahat kilise ile buluşabilecek.
'KİLİSEYE İSTEDİĞİ KADAR SIK GİDEMİYOR'
Alina Delp isimli Amerikan vatandaşı nörovasküler rahatsızlığı yüzünden 2010 yılından bu yana kiliseye istediği kadar sık gidemiyor. Delp, “Kronik olarak hasta olduğun zaman herkesin katıldığı ayinlere katılamıyorsun” diyor. Ona göre VR kilise bütün her şeyi değiştirdi. Ağlayarak yaşadıklarını anlatan kadın, “Sonunda kendimi tekrar güçlü hissettim. Tekrar önemsendiğimi ve insan olduğumu hissettim” demekte.
Bazı din bilimciler ise metaverse kilisesine ve burada yapılan işlemlere şüphe ile yaklaşıyor. Örneğin kilisede evlenen bir çift bunu metaversete yapabilir mi veya Hristiyan inancına uygun olarak vaftiz törenleri metaverse’te düzenlenebilir mi?
Interfaith Youth Core isimli sivil toplum örgütüden Paul Rausehbush, teolojik yansımada insanın ibadette fiziksel varlığının önemli olduğunun altını çiziyor. Rausenbush’a göre; Hristiyan bilim insanları henüz dijital teknolojilerin ibadet biçimlerine yansıması üzerine kapsamlı bir çalışma yapmadı.
Soto kilisenin geleceğinin metaverse’te olduğuna inanıyor ve 2030 yılına kadar bu konuda pek çok şeyin değiştiğini söylüyor.
MEDİTASYON YAPARKEN SOSYALLEŞMEK
Jeremy Nickel insanların üç boyutlu sanal dünyada meditasyon yapılması için 2017 yılında KutsalVR (SacredVR) ismini verdiği bir şirket kurmuş. Nickel’a göre insanlar platformuna ilgi gösteriyor çünkü meditasyon gibi tek başına yapılan bir aktiviteyi sunuyor aynı zamanda farklı avatarlar da aynı alanda meditasyon yaptığı için insanlar sosyalleşebiliyor.
VRChat isimli metaverse ortamında Hristiyan bir cemaatin lideri olan Bill Willenbrock insanların gerçek kimlikleri ortaya çıkmadan başlarına gelenleri çok daha rahat bir şekilde başkalarına aktarabildiklerini söylüyor. Willenbrock platformda pek çok 20’li yaşlarının başındaki genç olduğunu belirtiyor. Willenbrock kendisini ‘dijital misyoner’ olarak tanımladığını aktarıyor.
Willenbrock düzenlediği ayinden bir manzarayı şöyle anlatıyor: Pazar günüydü, bir sırada bir muz, gömlek kravat bir adam ve onun yanında bir mantar oturuyordu. Gerçekten enteresan bir görüntüydü. (Avatarlar kişilerin istedikleri şekilde tasarlanabiliyor.)
Biff Tannen başka bir metaverse kullanıcısı ise İskoçya’da yaşıyor. Ülkesinde hava genel olarak kapalı ama metaverse güneşinin tadını çıkarıyor. UncleTuskle isimli başka bir kullanıcı ise sosyal ortamlara girmeye çekinen birisi ve metaverse’te bu korkusunu yendiğini söylüyor.
DİYANET: METAVERSE'DE KABE'DE İBADET SÖZ KONUSU OLAMAZ
Suudi Arabistan’ın Kabe’nin, Metaverse ile ziyarete açılacağını açıklaması, “Sanal hac mı olacak?” tartışmasına yol açtı. Yeni Şafak'ın haberine göre; Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, “Metaverse hac diye bir şey yok. Bize Suudi Arabistan’dan gelen bir yazı yok. Metaverse ile Kabe’yi gezeceğiz ama ibadet söz konusu olamaz” dedi.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü AP'de Luis Andres Henao imzası ile yayımlanan 'Faith in the metaverse: A VR quest for community, fellowship' isimli makeleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel