Binlercesi Ukrayna'ya akın ediyor: 'Fitim, gencim...'

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde iki hafta geride kalırken dünyanın dört bir yanından binlerce gönüllü ve lejyoner de Ukrayna'ya adeta akın ediyor. Hepsinin farklı motivasyonları var, Rusya ise esir düşmeleri halinde başlarına gelebilecekler noktasında net bir uyarıda bulunuyor!

Son Güncelleme:

Povilas Limontas, elinde askere gittiğinin kanıtı belgeler ve kepiyle kapıda bekliyor. Beklediği kapı Vilnius'taki Ukrayna Büyükelçiliği'nin kapısı... O soğuk perşembe sabahında kapının önünde aşağı yukarı 15 dakika bekledi. Elçilikten biri nihayet kendisini fark etmişti. Kapı açıldı, içeri girdi. Yaklaşık yarım saat sonra dışarı çıktığında elinde bu kez başka belgeler tutuyordu. Yönergelerin yazdığı ve üzerinde bir QR kodu bulunan bu belgelerle nihayet Ukrayna'yı savunmaya gidebilirdi!

'FİTİM, GENCİM, EĞİTİMLİYİM'

Litvanya'nın Kaunas kentinde yaşayan 24 yaşındaki Litvanyalı barmen Limontas, QR kodunu Polonya-Ukrayna sınırındaki görevlilere gösterecekti:

“Fitim, gencim ve eğitimliyim. Bu savunmaya katılmamış olsaydım bencillik yaptığımı hissederdim. Füzeler çocuklar yerine benim üstüme düşecekse razıyım.”

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski “International Legion” denilen uluslararası bir lejyoner birliği oluşturmak istediklerini ifade etti ve gönüllü olarak savunmaya katılmak isteyen herkese çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın açıklamalarına göre 52 ülkeden 20 bini aşkın lejyoner, orduya katıldı.

Bu rakamlara dünyanın dört bir yanından ülkeye gelen sağlık çalışanları ve teçhizat tedariğine destek veren gönüllüler dahil değil. Bu çağrı kimine ilginç gelebilir ancak en azından Litvanyalı Limontas gibiler kendilerince duruma mantıklı açıklama getiriyorlar zira eskiden SSCB'ye bağlı olan Doğu Avrupa ülkeleri Ukrayna düşerse sıranın kendi ülkelerine gelmesinden endişe ediyor.

Aralarında Belçika'nın da bulunduğu bazı ülkeler gazilerini ve emekli askerlerini Ukrayna'ya gitmekten caydırmaya çalışırken Birleşik Krallık'ta Dışişleri Bakanı Liz Truss, insanları kaydolmaya teşvik etmeyi tercih ediyor. Danimarka gibi bunu tamamen vatandaşlarına bırakan ülkeler de var. Letonya'dan ise daha net bir destek var.

LETONYA'DAN FLAŞ KARAR

Letonya Parlamentosu Savunma, İçişleri ve Yolsuzluğu Önleme Komisyonu Başkanı Juris Rancanis, “Ukrayna'yı desteklemek, Ukrayna'nın bağımsızlığını ve ortak güvenliğimizi savunmak için orada gönüllü olarak hizmet etmek isteyen vatandaşlarımız bunu yapabilmeli” ifadelerini kullandı. Parlamentodan buna izin veren bir karar çıktı.

Buna benzer bir uluslararası güç 1936'da İspanya İç Savaşı'nda kurulmuş; Nazi Almanyası ve Faşist İtalya tarafından desteklenen General Francisco Franco'nun önderliğindeki Milliyetçiler'e karşı, dünya çapında tahminlere göre 53 ülkeden 32 bini aşkın gönüllü Cumhuriyetçiler'in yanında savaşmıştı.

Gönüllülere katılan 48 yaşındaki bir şoför Politico'ya yaptığı açıklamada Zelenski'nin çağrısından ilham aldığını söylüyor ve “Ruslara karşı gerçekten bir düşmanlığım yok. Oraya insanları savunmak için gidiyorum çünkü 8 yaşında bir çocuğum var” diyordu.

El Pais'e konuşan 46 yaşındaki oto tamircisi Luis Castano, “Yüreğinizi elinize alıp ihtiyacı olan insanlara yardım etmelisiniz” ifadelerini kullanırken The New York Times'a konuşan eski bir ABD Deniz Piyadesi Hector ise, “Yaptırımlar faydalı olabilir ancak hemen şu anda yardımcı olamazlar. Ben ise olabilirim” diye konuşuyordu.

Gönüllülere yol gösteren, gönüllülerin birbirleri arasında iletişim kurmasını sağlayan siteler ve sayfalar internette bulunabiliyor. Ancak tehlike, resmi prosedürü takip etmeyip kendi kendilerine sınırı geçerek bir birliğe katılmayı uman ve/veya ilk olarak Ukrayna savunması amaçlamayan gönüllülerde.

Risklerin de altını çizmek gerek zira Rusya, bu yabancı askerleri paralı asker olarak görüyor. Rusya, bu nedenle lejyonerlerin Cenevre Sözleşmesi'nin savaş esirleri için garanti altına aldığı maddelerden yararlanma hakkına sahip olmayacağını söylüyor.

13 MİLYON EUROLUK YARDIM

Bununla birlikte söz konusu gönüllülük olunca yardımlar da ön plana çıkıyor. Kırım'ın ilhakı döneminde Litvanya'da yaşayan İsveçli Jonas Ohman tarafından kurulan STK, Blue Yellow (Mavi Sarı), Rus işgaline karşı Ukrayna'ya destek için 2.8 milyonluk Litvanya'da 13 milyon Euro yardım toplandı. Ohman ve ekibi 25 adet SUV'den oluşan bir konvoy ile Ukrayna sınırına 10 bin kask ve 10 bin kurşun geçirmez yelek götürdü.

Askerlerin yanında özellikle sağlık çalışanları da bölgeye akın ediyor. Dünyanın dört bir yanından ancak ağırlıklı olarak Letonya, Litvanya, Polonya ve Çekya'dan doktor ve hemşireler yardıma hazır. Litvanyalı Rokas Tamosauskas şöyle ifade ediyor:

“Bu benim için oldukça kolay bir karardı. Zira saldırıya uğrayanın sadece Ukrayna olmadığı konusunda derin hislerim var. Litvanya da aynı zamanda saldırı altında. Saldırı altında olan Avrupa.”

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Time'da “Meet the Foreign Volunteers Risking Their Lives to Defend Ukraine—and Europe” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber