Bingazi'de 108 gün sonra serbest kalan İtalyan balıkçıların kötü muamele gördüğü ortaya çıktı

Libya'nın Bingazi kentinde darbeci Halife Hafter güçlerince 108 gün alıkonulan ve 17 Aralık'ta serbest bırakılan İtalyan balıkçıların aileleri, yakınlarının tutsak olduğu dönemde kötü muamele ve psikolojik baskıya maruz kaldığını belirtti.

Son Güncelleme:

Libya'nın Bingazi kentinde darbeci Halife Hafter güçlerince 108 gün alıkonulan ve 17 Aralık'ta serbest bırakılan balıkçılar, ülkelerine geri döndü.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun 17 Aralık Perşembe günü Bingazi kentine yaptığı sürpriz ziyaret sonrasında serbest bırakılan 8'i İtalyan, 10'u yabancı balıkçı 3 ayı aşkın sürenin ardından Sicilya Adası'ndaki Mazara del Vallo’ya döndü.

"108 GÜN GEÇMESİ AFFEDİLMEZ BİR HATA"

Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio'nun ailelerle video konferans yöntemiyle yaptığı toplantıya girmemeyi tercih ettiğini belirten Amabilino, İtalyan hükümetine balıkçıları kurtarmakta geç kaldığı için tepkili olduğunu söyledi.

Amabilino, "Hükümetin bu olayı, bu kadar uzun süre çözememesinin utanç verici olduğunu hep söyledim. 18 insanın canı üstündeki görüşmeler bir türlü bitmedi. Bu gerçek üstü bir durum, yok böyle bir şey. Biz korunamadık." diye konuştu.

Başbakan Giuseppe Conte ve Dışişleri Bakanı Di Maio'nun Bingazi'ye gitmesine ilişkin Amabilino, "Bu işi çözmesi gereken onlardı. Bunu yapabilecek onlardan başka kimse yoktu. O nedenle 'şükürler olsun' diyorum. 108 gün geçmesi affedilmez bir hata. Affedilemez." yorumunu yaptı.

TEST SONUÇLARI NEGATİF ÇIKTI

“Antartide” ve “Medinea” isimli balıkçı tekneleri, Bingazi’den 2 gün süren deniz yolculuğu sonrasında sabah saatlerinde Mazara del Vallo açıklarında görüldü. İtalyan mali polis ve sahil güvenlik botlarının eşlik ettiği tekneler, Mazara del Vallo Limanı'nda demirli diğer teknelerin siren sesleri eşliğinde limana yanaştı. Teknelerin yanaşmasının ardından limanda, 18 balıkçı için 18 beyaz güvercin havaya bırakıldı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde tekneler limana yanaştıktan sonra sağlık ekipleri gemilere giderek balıkçılara hızlı Kovid-19 testi yaptı. 18 balıkçının testi negatif çıkınca, balıkçıların aileleriyle buluşmasına izin verildi.

Yakınlarına kavuşan bazı balıkçılarla ailelerinin kavuşma anında sevinçten ağladıkları görüldü.

"ÇIPLAK AYAK YERDE KARANLIKTA TUTTULAR" 

Bazı balıkçılar da limandan çıkışları sırasında yaptıkları açıklamada, çok zor bir dönem geçirdiklerini belirtti.

Hafter güçlerince alıkonuldukları dönemde kendilerine çok kötü davranıldığını vurgulayan Tunuslu bir balıkçı, "Kötüydü. Çıplak ayak yerde karanlıkta tuttular. Kötü muamele gördük." dedi. Medinea teknesinin kaptanı Pietro Marrone, "Bize çok kötü davranıldı. Burada olmaktan dolayı mutluyuz." ifadesini kullandı.

"NE YEDİKLERİNİ BİLMİYORLARMIŞ"

Babası İtalyan balıkçı teknelerinde çalışan Tunuslu mürettebattan Insaf Jemmali de olayı, 1 Eylül'de babasından aldıkları telefonla öğrendiklerini anlattı.

Libya sularına girmekle suçlandıklarını belirten Jemmali, "Ama bu doğru değil, uluslararası sulardalardı. 108 gün geçti onların özgürlüğü için." dedi.

Jemmali, 20 Eylül'de bu durumu protesto için başkent Roma'da Temsilciler Meclisi önüne gittiklerini hatırlatarak, "Montecitorio Meydanı'nda yaptığımız protestoda, hükümetten bir an önce bizim balıkçılarımızın serbest bırakılmasını talep ettik. Bizim savaş gemimizin, bu olay vuku bulurken müdahale etmediğini anladık. Bunun Hafter ve İtalya arasında siyasi bir konu olduğunu anladık." diye konuştu.

Yakınlarının Bingazi’de tutsak olduğu dönemde zor koşullara maruz kaldığına işaret eden Jemmali, "4 kez hapishane değiştirmişler. Kötü muamele görmüşler. Fiziksel şiddet değil ama psikolojik baskı varmış. Bir sığınakta karanlıkta tutulmuşlar. Ne yediklerini bilmiyorlarmış. Işıkları aç kapa yapıyorlarmış keyiflerine göre. Psikolojik şiddet görmüşler." ifadelerini kullandı.

Jemmali, babalarının gelişini büyük heyecanla beklediklerini de vurguladı.

"BU ŞARTLAR ALTINDA BALIKÇILIK YAPILAMAZ"

Limanda balıkçıları karşılayan Mazara del Vallo Belediye Başkanı Salvatore Quinci, Avrupa Birliği’nin (AB) bu bölgede çalışan balıkçıların güvenliğini ve bölgenin istikrarını garanti etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"AB'nin Akdeniz'in bu bölgesindeki tüm oyuncuları, yeni üretim modelleri geliştirmek için bir masa etrafında toplaması gerekiyor. Bu şartlar altında balıkçılık yapılamaz. Bizim hükümetimiz ve AB, gelecek aylar için bu ekonomik aktivitemizi sürdürebilir miyiz yoksa teknelerimizi denizden çekmeli miyiz? Bunu bize söylemeli." 

EYLÜLDEN BERİ TUTSAKLARDI

İtalya'nın Sicilya Adası'nda Mazara del Vallo kentine kayıtlı 2 İtalyan balıkçı teknesi "Antartide" ve "Medinea"ya, 1 Eylül'de Libya'nın 35 mil açığında mürettebatıyla el konulmuştu.

Teknelerde çalışan 8'i İtalyan, 6'sı Tunuslu, 2'si Senegalli, 2'si Endonezyalı mürettebat, o tarihten 17 Aralık'a kadar Libya'nın doğusundaki gayrimeşru güçlerin elinde bulunuyordu.

Balıkçıların aileleri, yakınlarının bir an önce serbest bırakılması için sık sık hükümetle görüşürken, son dönemde protestolar düzenliyordu.

İtalyan basınında, daha önce "Hafter'in balıkçılara karşılık, İtalya'da insan kaçakçılığından tutuklu 4 Libyalının serbest bırakılmasını istemiş olabileceği" yönünde haberler de çıkmıştı.

Kaynak: AA

Sonraki Haber