Bill Gates'e kim 'dur' dedi?

Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in şirkette taciz ettiği bir kadın ile işler ileri gittiğinde ona 'dur' diyen biri vardı. Şu an Bill Gates, Microsoft'ta değil, o 'biri' ise şirketin başında.

Son Güncelleme:

Erkek egemen iş dünyasında kadın olmanın bir bedeli var. Özellikle kariyer merdivenlerini tırmanırken bin bir zorlukla ve ayrımcılıkla mücadele eden kadınlar tarihsel olarak erkeklerden daha az kazanıyor. Üstüne zaman zaman patronlarının sözlü veya fiziki tacizleriyle de mücadele ediyorlar.

Peki ya bu tacizler döneminde dünyanın en zengin insanından geliyorsa? Bütün dünyanın aile yaşantısı ve sakin tavırları ile tanıdığı Bill Gates’in şirketinde yaptıkları dünyayı ayağa kaldırdı. Eşi Melinda Gates'ten boşanan Bill Gates’in 2008 yılında ısrarlı bir şekilde Microsof’ta orta düzeydeki bir çalışanı e-mailler ile taciz ettiği ortaya çıktı.

Gates o dönemde şirketin yönetim kurulu başkanı idi. E-postaların içeriğini öğrenen şirketin baş hukuk müşaviri Brad Smith ve İnsan Kaynakları Direktörü Lisa Brummel, Gates’ten mesajlara son vermesini istedi.

'FİZİKSEL BİR DURUMA DÖNÜŞMEDİ'

Gates, kadın çalışana olan ilgisini inkar etmezken, ona durmasını söyleyen yöneticiler mesajlarının alındığından emin değildi. Konu daha sonra Microsoft’un yönetim kurulunda da gündeme geldi. Yönetim kurulu mesajların fiziksel bir duruma dönüşmediği iddiasıyla soruşturmayı ileri götürmedi.

Gates 2008 yılında şirketin CEO’luğunu bıraktıktan sonra şirketin sözcüsü Frank Shaw, yakın çevresine e-maillerden bütün şirketin haberi olduğunu söylüyordu. Shaw e-postaları gördüğünü Gates’in kadın çalışan ile dışarıda buluşmaya istekli olduğunu söyledi.

Bu arada kadın çalışan Gates’in e-postaları hakkında resmi olarak bir şikayette bulunmadı. Bill Gates’in sözcüsü Bridgitt Arnold, “Bu iddialar yanlış ve bir süredir ortalarda dönen dedikodulardan ibarettir” ifadelerini kullandı.

Bill Gates, 2000 yılına kadar Microsoft’un CEO’suydu, 2014 yılına kadar ise şirketin yönetim kurulu başkanıydı. Gates Mart 2020’de şirketin yönetim kurulundan istifa ettiğinde 40 yıldan uzun süren Microsoft kariyerine de son vermiş oldu.

KISA BİR SÜRE SONRA BOŞANDI

Takip eden günlerde Gates ve eşi 27 yıllık evliliklerini sona erdirdi. Gates, şirketteki görevinden istifa ederken Microsoft, bir sene önce onun kadın çalışanı taciz ettiği yönündeki iddiaları araştırması için bağımsız bir hukuk firmasını işe almıştı.

Konu hakkındaki kaynakların verdiği bilgilere göre; bu kadın Gates’in önceden e-mail attığı kadın değildi. Gates’in şirket içindeki bu ilişkisi 2002 yılında başlamış fakat kimsenin 2019’a kadar haberi olmamıştı. Bu ilişki kadın tarafından yönetim kuruluna yazılan bir mektupla ortaya çıktı. Mektubu okuyan yönetim kurulu üyelerinin mektubun bir kopyasını almalarına izin verilmedi.

Yönetim kurulu üyeleri arasında, Gates hakkındaki taciz soruşturması sona ermeden şirketin kurucusunun firmadan istifa etmesi gerektiğini düşünenler de vardı. Gates’in sözcüsü 2002 yılındaki ilişkinin karşılıklı anlaşarak bittiğini, Gates’in istifasının bu ilişki ile alakası olmadığını söylüyor.

2009-2015 yılları arasında Microsoft’ta direktör olarak görev yapan Maria Klawe Gates’in kadın çalışanlarla ilişkisi olduğuna yönelik bir ibare anımsamıyor ama kuralların Gates için zaman zaman esnetilebildiğini aktarıyor.

İLİŞKİLERİ BİTMİYOR

Gates’in 2019 yılında mektupla ortaya çıkan, 2007’de de bir kadın çalışana atılan e-maillerin aksine 1992’de de farklı bir şirket çalışanı ile ilişki yaşadığı belirtiliyor.

Eski eşi Melinda Gates ile de Microsoft’ta çalışan Bill Gates 1987 yılında Melinda Gates ile tanıştı, 1994 yılında hayatını birleştirdi. Bill Gates halihazırda Microsoft’un yönetim kurulu başkanı Nadella’ya teknik danışmanlık veriyor.  

Gates’in 18 yaşından küçük kızlar ile ilişkiye girdiği mahkeme tutanakları ile tespit edilen Jeffrey Epstein ile de 2011 yılından beri arkadaş olması dikkat çekiyor.

Bill Gates’e 2008 yılında kadın çalışanın peşini bırakması tavsiyesini veren Brad Smith şu an Microsoft’un en tepesinde, yönetim kurulu başkanı olarak görev yapıyor.

Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü Wall Street Journal’da Emily Glazer imzasıyla yayımlanan 'Microsoft ‘Executives Told Bill Gates to Stop Emailing a Female Staffer Years Ago’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber