Bill Gates uyarmıştı: ABD'nin Teksas eyaletinde kar yağışıyla kıyameti yaşadılar! İnsanın felaketi salgın mı, iklim mi?

'Koronavirüs salgınından kurtulmanın iklim değişikliğine kıyasla çok daha kolay' olduğu açıklaması dikkat çeken Microsoft'un kurucusu Bill Gates, o soruyu yeniden gündeme getirdi. Meltem Özbey'in haberi...

Son Güncelleme:

Dünyanın en zengin insanları arasında yer alan ve koronavirüsle mücadele için yaptığı bağışlarla konuşulan Bill Gates, geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile iklim değişikliği ve sonucunda yaşanabilecek felaketlere vurgu yaptı. Aşılar bulunduğu için pandeminin mutlaka sona ereceği görüşünü aktaran Gates, iklimde yaşanabilecek felaketler konusunda benzer fikirde değil, çünkü hükümetlerin bu konuda politikalarını değiştirmediği sürece yeryüzünde kıyamet senaryolarına hazır olmamız gerektiğine dikkat çekiyor.

Son birkaç yıldır ülkemizde de özellikle kış aylarının yeterli yağışı alamaması, barajlarda su oranlarının azalması, geçtiğimiz haftaya kadar sıcaklığın 17 dereceleri gördüğü bir kış yaşanırken, ne yazık ki ABD'nin Teksas eyaletinde yaşanan çetin kış, insan hayatını etkileyen sorunları da beraberinde getirdi.

TEKSAS'I VURAN SOĞUK HAVA DALGASI CİDDİ SORUNLAR DOĞURDU

Alabama, Oregon, Oklahoma, Kansas, Kentucky, Mississippi ve Texas eyaletlerinde acil durum ilan edilirken, 170 milyon kişi kötü hava şartlarına karşı uyarıldı. Ancak bu süreçte 11 kişi aşırı buzlanma nedeniyle trafikte can verirken, yeni bilgilere göre, 10 kişi de kar fırtınası, karbonmonoksit zehirlenmesi ve beraberinde yangınlarda hayatını kaybetti. 

Sıcak iklimin hakim olduğu Teksas'ın bazı bölgelerinde -20 dereceyi gören sıcaklığın en son 1989 yılında görüldüğü aktarılırken, bu derece soğuğa alışkın olmayan ve günümüz yaşam koşullarındaki insanları en çok etkileyen ise kuşkusuz elektrik kesintileri oldu. Yaklaşık 3 milyon kişiye elektrik verilemezken, rüzgar türbinleri de aşırı soğuklar nedeniyle donmaya başlayınca, evlere aralıklarla elektrik verilmeye başlandı. Yaklaşık 35-40 dakika elektrik verilip, 15-20 dakika kadar yapılan kesintiler nedeniyle, soğuyan evleri ısıtmak için daha fazla enerji harcanırken, bir yandan da spot elektriğin megavatının saat başına 9 bin doların üzerine çıkarak birkaç gün içinde 3.5 kat artması yeni bir soru işareti yarattı.

Fırsatı kaçırmayan jenaratör firmaları, maksimum fiyatlar istediğinden santralleri çalıştırmayarak, daha fazla para kazanabilecekleri ortam yaratma yarışına girdiler. İnsan hayatının satın alınabilir olması da tepkilere neden oldu. 

Elektrik kesintileri nedeniyle su borularında da donma yaşanmaya başladı, bu nedenle elektrik kesintisiyle zor günler geçiren halk, su kesintisiyle de karşı karşıya kaldı. 

Beraberinde internet firmalarının da hizmet sunamadığı bir süreçte, insanların mobil ağlara yüklenmesiyle, iletişimde de zorluk yaşandı ve birbirlerinden haber alamayan, elektriği ve suyu olmadığı için evlerinde üşüyerek ısınmanın yollarını arayan, alışveriş için dışarı çıkamayan, yemek yapamayan insanlar bir anda pek çok sorunla baş başa buldu kendini... 

HAVA DEĞİŞİKLİKLERİNİN KARŞI KARŞIYA BIRAKACAĞI SORUNLAR

Sık sık dikkat çekilen küresel ısınmaya bağlı olarak bu denli yoğun hava değişikliklerinin görülmesi de kaçınılmaz oldu. İklimde yaşanan çarpıcı değişiklikte, bu tip yoğun soğuk hava koşullarına daha nadir rastlansa da, aşırı sıcaklara daha sık rastlamak mümkün. Hatta geçtiğimiz yıl pek çok ülkede sıcaklığa bağlı ölümlerde artış dikkat çekti. Özellikle yaz aylarında sıcak havaya bağlı olarak can kayıplarının yaşandığı Japonya'da, yalnızca birkaç ay sonra Ocak ayında bu kez de soğuk hava nedeniyle can kayıpları görüldü.

Bill Gates'in dikkat çektiği konu, iklimde yaşanan felaketin koronavirüsten daha ciddi olduğu vurgusu, salgın döneminde daha çok ön plana çıktı. Çünkü Teksas'ta yaşanan olumsuzluklar, aslında koronavirüs aşılamasını da sekteye uğrattı ve aşılama programı durdu. ABD, halen dünyada koronavirüs salgınında vaka ve ölüm sayılarındaki yüksek oranla başı çekerken, pandeminin ortasında yaşanan bu doğa olayı ve beraberinde getirdiklerinin aşılama ve vakalara nasıl yansıyacağı merak ediliyor. 

Bir Kızılderili sözünde denildiği gibi, "Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak."

Koronavirüs salgını, dünyada eşitlik kavramının önemini ön plana çıkarırken, salgının bitimiyle birlikte insanları korkunç boyutta bir kıtlığın beklediği de sıklıkla vurgulanıyor. Tarımsal üretim, tedarik zincirlerinin devamlılığı, tarımın en büyük su tüketici faktör oluşu, küresel iklimde yaşanacak değişiklikle sekteye uğrayıp uzun vadede susuzluk, gıdaya erişimde zorluklar insanları ciddi bir krizin beklediğinin habercisi...

Almanya, Fransa, İtalya, ABD gibi ülkeler iklim değişikliğiyle mücadele programlarını listeye almaya başlarken, Bill Gates de hükümetlerin politikalarında değişikliğe gitmeleri, aksi takdirde ölümlerin pandemi sürecine göre beş kat daha fazla olacağına dikkat çekti. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber