Bilim insanları 'Covid sensörü' geliştirdi: 15 dakikada virüs bulaşıp bulaşmadığı tespit edilecek
Bir grup bilim insanı ekibi, odadaki birine koronavirüs bulaşıp bulaşmadığını 15 dakika gibi kısa bir sürede tespit edebilen bir 'Covid sensörü' geliştirdi. Cihazın, ciltte, Kovid bulaşmış kişilerin nefesinde meydana gelen değişikliği algılamak için kullanıldığı belirtildi
Cambridgeshire merkezli RoboScientific firması tarafından üretilen cihazda, ciltte veya Kovid bulaşmış kişilerin nefesinde meydana gelen kimyasal değişikliklerden kaynaklanan belirgin kokuyu algılayabilen sensörler kullanılırken, cihazın uçak kabinleri, bakım evleri, sınıflar, ofisler gibi kalabalık ortamlardaki çok sayıda insanı taramak için önemli olduğu vurgulandı.
Virüs, vücut kokusunu oluşturan uçucu organik bileşiklerde bir değişikliğe neden olurken, insanlar tarafından algılanamayan ancak kokuyu emdiğinde cihaz tarafından algılanabilen özel bir iz oluşturuyor. Duvara veya tavana monte edilebilen cihaz, kişinin koronavirüse yakalandığının algılanması durumunda SMS veya e-posya yoluyla kişiye mesaj iletecek şekilde programlandı.
London School of Hygiene & Tropical Medicine ve Durham Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göre, cihazın henüz erken aşamalarda olmasına rağmen, yüzde 98 ila 100 arasında bir doğruluk oranına sahip olduğunu gösteriyor. Bu da, cihazın PCR test sonuçları kadar doğru sonuç verdiği anlamı taşıyor.
Çalışmada, asemptomatik veya hafif semptomları olan 27 pozitif kişi ile ve 27 enfekte olmayan kişi olmak üzere 54 kişi tarafından giyilen ve ekibe verilen çoraplardan vücut kokusu örnekleri kullanıldı. İki günlük süre boyunca, sensörler yüzde 100 doğruluk oranlarına ulaştı.
Bilim insanları, hava analizi sonuçlarının 30 dakika içinde hazır olacağını söylüyor. Covid tespit edilirse, kimin enfekte olduğunu belirlemek için odadaki herkesin ayrı ayrı test edilmesi gerekiyor.
Kaynak: Haber Global TV