Berlin'e davet edilmeyen Yunanistan kızgın
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Berlin'de 19 Ocak Pazar günü düzenlenecek Libya Konferansı'na Yunanistan'ın davet edilmediğini belirterek, Atina'nın bu durumu anlayamadığını söyledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, başta Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri olmak üzere uluslararası örgütleri, Libya'daki tarafları ve 11 ülke liderini 19 Ocak'ta düzenlenecek Libya Konferansı'na davet etmişti.
ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye, Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır, Cezayir'in yanı sıra BM, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı, BM nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac ve Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in de konferansa davet edildiği bildirilmişti.
Yunanistan, AB'yi arkasına alarak Türkiye ile UMH arasında imzalanan deniz yetki sınırlandırma anlaşmasına yoğun tepki göstermiş ve süreçte baş aktör olmaya çalışmıştı.
Ana muhalefet Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA), "Alman Başbakanı'nın Berlin Konferansı'na Yunanistan'ı değil de Cezayir ve Kongo gibi ülkeleri davet etmesi, dışişleri politikamız için büyük bir kayıp." değerlendirmesinde bulunmuştu.
YUNANİSTAN, LİBYA'DA SAF DIŞI KALDI
Yunanistan'ın Alman hükümetinin konferans için Berlin'e davet ettiği ülkeler arasında yer almaması Atina'da da tepkilere neden oldu.
Muhalefet partilerince yapılan açıklamalarda, Yunanistan'ın "egemenlik haklarıyla ilgili kritik bir süreçte yer almadığı" belirtilerek, bunda Atina hükümetinin sorumluluğu bulunduğu iddia edildi.
İktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (ND) Milletvekili Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni,
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, "Moskova'daki anlaşma başarısız oldu. Berlin'de daha fazlasının elde edileceğini umut ediyoruz. Bununla birlikte Yunanistan'ın neden bu sürecin parçası olmadığını anlayamıyoruz. Daha çok da yaptığı önemli çalışmalardan sonra Fas'ın Berlin'e neden davet edilmediğini anlayamıyoruz." ifadelerini kullandı.
Liderliğini Aleksis Çipras'ın yaptığı SYRIZA partisi, duruma tepki göstererek bir açıklamada bulundu. Hükümete yüklenen SYRIZA, "Yunanistan'ın dahil olmadığı sürece iki yeni katılımcının (Cezayir ve Kongo) yer almasının ülkemizin dış politikası için feci bir aksaklık" olduğu ifade edildi. Yapılan açıklamanın devamında "Türkiye, Cezayir ve Kongo dahil olurken, Libya konusunda Berlin toplantısında Yunanistan'ın bulunmaması hükümet için büyük bir sorumluluk taşıyor" denildi.
HAFTER, ATİNA'DA
Yunan basınında yer alan haberlerde, Hafter'in, Almanya'nın başkenti Berlin'de 19 Ocak'ta düzenlenecek Libya konulu konferans öncesinde Yunan yetkililerle temaslarda bulunmak üzere akşam saatlerinde "gizlice" Atina'ya gittiği belirtilirken, Atina'ya geliş saati ve uçağın hangi havaalanına indiği konusunun güvenlik nedeniyle gizli tutulduğu ifade edildi.
Öte yandan Yunan Haber Ajansı ANA-MPA, Hafter'in bugün Başbakan Kiryakos Miçotakis ve ardından Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir araya geleceğini duyurdu.