'Batılı büyükelçilikler Afgan çalışanlarını bırakıp kaçtı, telefonları bile açmadı'
Alman uçağının koca uçağa sadece 7 kişiyi alarak gitmesinin peşinden, Kabil'de yıllardır Hollanda ve İsveç'e çalışan maaşlı Afganlar, elçilik kapılarına gitti ama karşılarında hiçbir muhatap bulamadı
Afganistan'da ABD'nin çekilmesiyle birlikte Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından ülkeden tahliyeler sürüyor. Almanya hükümeti, Taliban'ın kontrolü sağlamasının ardından başkent Kabil'e gönderdiği ilk uçakla yalnızca 7 kişiyi tahliye etti. Afganistan'da ABD'den sonra en büyük ikinci askeri birliğe sahip olan Almanya'nın 7 kişilik tahliyesi, ülkede eleştirileri de beraberinde getirdi.
Bazı büyükelçiliklerin de Afgan çalışanlarına haber dahi vermeden kaçtıkları, telefonlarına bile çıkmadıkları ileri sürüldü.
İsveç’te yayımlanan Expressen gazetesinin Afganistan Muhabiri Magda Gad, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Afganistan’daki İsveç Büyükelçiliğinin Afgan personelini terk edildiğini belirtti. Çalışanların, "Nasıl oldu bilmiyoruz bizi çalışır halde ofiste bıraktılar. İletişim kurmaya çalıştık fakat telefonlarımıza yanıt vermediler ve mail adreslerimizi bloke ettiler" dediklerini öne sürdü.
SÅ HÄNDE DET: De som var anställda på svenska ambassaden LÄMNADES KVAR. ”Vi får inte veta vad som händer och de lämnade oss kvar på kontoret när vi arbetade. Vi har försökt att kontakta dem men de svarar inte på våra samtal och de har blockerat våra mejladresser.” ->
— Magda Gad ماجده جاد (@gad_media) August 16, 2021
Kabil’deki İsveç Büyükelçiliğinde görev yapan 19 İsveç vatandaşının Afganistan’dan tahliye edildiği belirtildi. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’in pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Tahliye helikopter ve uçakla Katar, Doha'daki bir ABD askeri üssüne yapıldı" sözleri aktarıldı. Haberde, İsveçlilerle yan yana çalışan Afgan tercümanlar ve diğer Afgan personelin ise İsveç hükümeti tarafından geride bırakıldığı kaydedildi.
"LÜTFEN HAKKIMIZDA YAZIN"
İsveç’e çalışan Afgan personelin, hayatlarının kurtarılması gerektiğine dair bir e-posta gönderildiği belirtilen haberde, Afganların "Lütfen hakkımızda yazın, hayatlarımız tehlikede ve İsveç hayatlarımıza öncelik vermeli" dedikleri ve Taliban’ın Afganistan'da yabancı misyonlar için çalışan Afganları tutuklamaya başladığını söyledikleri aktarıldı.
Dışişleri Bakanı Ann Linde Afgan personelin durumuyla ilgili sorularına net bir yanıt vermeyerek "Mevcut tahliye planlarını takip etmeliyiz. Şu anda Kabil'de veya Afganistan'da bulunan tüm insanların büyük bir endişe duyduğunu düşünüyorum ve bu doğal olarak yerel olarak istihdam edilen personel için de geçerli" ifadelerini kullandı.
Dit is ronduit schofterig en getuigt van geen enkel fatsoen. Zonder het aan je eigen personeel te vertellen als een dief in de nacht vertrekken om je eigen hachje te redden. En ze zonder wat voor hulp dan ook achter te laten. #nrc #afghanistan pic.twitter.com/Sc9nq6gmr3
— Lammert de Bruin (@lammert) August 16, 2021
HOLLANDA DA BIRAKIP GİTTİ
Hollanda Büyükelçiliğinin de Afgan çalışanları geride bırakarak elçiliği terk ettiği iddia edildi. Hollanda’da yayımlanan NRC gazetesi Kabil'deki Hollanda Büyükelçiliğinin Afgan personelinin pazar sabahı ofise geldiğinde şaşkınlık içinde ofisin tamamen terk edildiğini gördüklerini aktardı.
Habere göre, Hollandalı diplomatlar güvenli bir yere taşınırken, 37 Afgan çalışan, yakınlarıyla birlikte yaklaşık 200 kişi, evlerinde büyük bir korku ve belirsizlik içinde bırakıldı.
Hollanda hükümetinin pazartesi günü yaptığı açıklamada Afgan büyükelçiliği personelini ve tercümanları çıkarmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söylediği kaydedildi. Habere göre, Dışişleri Bakanlığı güvenlik nedeniyle Afgan büyükelçiliği personelini tahliye operasyonunun nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi vermedi.
Hollandalı Gazeteci Lammert de Bruin, Twitter hesabından Hollanda Büyükelçiliğini "Kendi paçasını kurtarmak için gece bir hırsız gibi" Afgan çalışanları terk etmekle suçladı.
AVUSTRALYA: HERKESE YARDIM EDEMEYİZ
Avustralya da kendileriyle çalışan tüm Afganlara yardım edemeyeceklerini açıkladı.
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, başkent Canberra’da düzenlediği basın toplantısında, Afganistan'daki durumu "yürek burkucu" olarak nitelendirdi. Afganistan’da görev yapan Avustralyalı askerlerin, birlikte çalıştıkları Afganların güvenliği konusunda endişeli olduğunu anladığını söyleyen Morrison, hükümetin, Avustralya Savunma Birliklerine (ADF) hizmet ve yardım edenlere yardımcı olmaya kararlı olduğunu ancak bu yardımların söz konusu kişilerin hepsine ulaşmayacağını belirtti: "Bugüne kadar olduğu gibi, yanımızda olanlar için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi isterim. Ancak tüm çabalarımıza rağmen desteğin olması gereken herkese ulaşmayacağını biliyorum. Sahadaki olaylar birçok çabayı geride bıraktı. Keşke farklı olsaydı."
Avustralya, Afganistan’daki Birlemiş Milletler'in yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında görev yapan, aileleriyle birlikte yaklaşık 200 vatandaşını ve askeri birliklerine yardımcı olan 400 civarındaki Afgan'ı tahliye etmek için 2 askeri uçak ve 250 asker gönderecek.
'Alman olmaktan hiç bu kadar utanmamıştım'
Kaynak: Haber Global TV