Rus sosyetesi bir anda nereye kayboldu? 'Çariçeler' devri bitti mi?
Çok uzak bir geçmişte değil, yaklaşık 10 sene kadar önce ülkelerinin “yeni yüzünü temsil eden” Rus moda ikonları şimdi nerede? Paris ve Londra'nın gediklisi Rus jet sosyetesinin bir anda ortadan kaybolması ve sessizliğe gömülmesi dünyanın dikkatini çekiyor.
Bir dönem defilelerin ilk sıralarına inci gibi dizilen Rus moda ikonları, sanki bir gecede ortadan kayboldu. Önceki yıllarda moda dünyasında esamesi okunmayan Rusya'dan bir anda ortaya çıkan bir grup genç modacı kadın, tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Rus moda ikonları, güzellikleri, cazibeleri, zenginlikleri ve “gardroplarıyla” bir anda tüm dikkatleri üzerlerine çekerek, Batı moda dünyasında hatırı sayılır bir yer edinmiş ve ülkelerinin dünyadaki imajına etkide bulunmuşlardı.
Hatta New York Times, moda haftalarında ve önemli etkinliklerde paparazilerin bütün ilgilerini üzerlerine çeken bu isimler için 2012'de yaptığı bir habere “Çariçeler Döndü” tabirini kullanmıştı. Style.com ise, söz konusu moda ikonları için “yeni Rusya Federasyonu” tanımlamasını kullanmıştı. Kendi adını taşıyan servet danışmanlığı şirketinin kurucusu Robert Burke ise, bu gözde ikonlar için “Rusya'yla ilgili kalıp yargıları yıktılar” demişti.
'MODA SOYLULARI'
“Rus moda soyluları” olarak da bilinen grup genel olarak, tasarımcı Vika Gazinskaya, model ve yardım cemiyeti kurucusu Natalia Vodianova, moda editörü ve girişimcisi Miroslava Duma, model Elena Perminova ve tasarımcı Ulyana Sergeenko etrafında şekilleniyordu.
Bu isimler, sıra dışı kişisel zevkleri, günde birkaç kez elbise değiştirme eğilimleri, fotoğrafçılarla yakınlıkları ve zenginlikleriyle dikkat çeken bir görüntü oluşturuyorlardı. Hepsi de sosyetenin tanınan ismi, sanat ve magazin dünyası girişimcisi Dasha Zhukova'nın izinden gidiyordu.
“Çariçelerin” yükselişi, sokak modasının geliştiği, Instagram'ın etkilerinin arttığı ve Glasnost sonrası Rusya'nın ilgi çeken piyasalar arasında yer aldığı bir atmosferde yaşandı. Zamanla kendi markalarını kuran Rus moda ikonları, attıkları bu adımlarla moda dünyasında da ciddi isim yaptılar. Bir süre sonra Rusya ve dünya arasında ilgi odağı olan birer köprülere dönüştüler.
Södertörn Üniversitesi İşletme Bölümü'nden Doçent Doktor Karin Winroth, Baltık Dünyası isimli akademik dergide yayımlanan bir yazısında, Rus ikonlarının rollerine değinmişti. Winroth, “Sadece moda dünyası için birer ilham kaynağı değiller. Aynı zamanda yeni Rusya'nın temsilcileri olarak görülüyorlar” diye yazmıştı. Winroth ayrıca, bu kişilerin popülaritesinin, Rusya'yı moda dünyasında öne çıkan bir ülkeye dönüştürdüğünü dile getirmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şubat ayında Ukrayna'yı işgal kararıyla birlikte bu köprüler de sarsılmaya başladı. Çünkü moda dünyası doğası gereği “bir kabul görme yolu” olabiliyor veya bireylerin ötesinde yankılar yaparak tüm dünyayı etkileyebiliyor. “Rus moda ikonlarının yumuşak güç etikleri de işgalle birlikte son buldu” değerlendirmesi yapılıyor.
ANİ İMAJ DÖNÜŞÜMÜ
ABD'deki Pennsylvania Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak görev yapan Sophia Rosenfeld, insanların modayı ve tarzı kendilerini iyileştirmek ya da bir mesleğin veya ülkenin etkisini artırmak için kullandıklarını belirtiyor. Rosenfeld, “Kendilerini aklamak, ulus kültürlerini yaymak veya iş uygulamaları yürütmek amacıyla kullanırlar” diyor.
Pek çoğu Rus oligarkla evli ya da oligarktan boşanmış olan bu isimlerin akıbeti şimdilik biraz belirsiz. Her ne kadar artık soylu unvanlarıyla ya da oligark mevkileriyle anılmasalar da “influencer” olarak moda dünyasının ilgisini çekiyorlar.
Örneğin, Miroslava Duma ve Elena Perminova, Ukrayna işgalinin ardından Instagram'da siyah paylaşım yaptı fakat "geçmişleri" peşlerini bırakmadı. Daha önceden kendilerine ılımlı yaklaşan pek çok tasarımcı şu an bu isimleri tartışıyor.
Ulyana Sergeenko ise, hiçbir defile planında yer almıyor ve markası da Şubat'tan bu yana hiçbir paylaşım yapmadı. Bütün bu isimlerin Rusya'ya 'geri çağırıldığına' dair iddialar var. Bu kişiler ayrıca sessizliklerini kuruyor ve hiçbir yorum talebine cevap vermiyor.
Bu isimlere yakın kişiler (kimliklerinin gizli kalması kaydıyla) yaptıkları açıklamalarda, Rus moda ikonlarının şu an dikkatleri üzerlerine çekmek istemediğini belirtiyor. Meşhur moda ikonları, konuşmaları durumunda “hain” ilan edilmeleri veya moda sektörü tarafından “suç ortağı” olarak görülmeleri riski ile karşı karşıyalar. Bu nedenle “Rus çariçelerin” şimdilik sessizliği tercih ettiği yorumları yapılıyor.
*Bu haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The New York Times'ta "When the Czarinas Ruled the Front Row" başlığı ile yayımlanan makaleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel