Barış Pınarı Harekatı'na destek veren ve vermeyen ülkeler

Macaristan, İspanya, Katar, ve KKTC Fırat'ın doğusunu terör örgütlerinden temizlemek amacıyla Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı'na destek verdiklerini açıkladı. ABD ve İran dahil birçok ülke de harekata destek vermediklerini duyurdu.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin güvenli bölge oluşturmak amacıyla Fırat'ın doğusuna yönelik düzenleyeceği harekat başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin başlattığı bu harekat dünyanın en önemli gündem maddesi haline geldi. Kısa sürede birçok ülke harekata ilişkin açıklama yaptı. Macaristan, İspanya, KKTC ve Katar, Suriye'nin kuzeyine yapılan operasyonu desteklediklerini açıkladı.

AZERBAYCAN

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini şiddetle kınadığını ve uluslararası toplumun terörle mücadeledeki çabalarını desteklediğini belirtti. Açıklamada ayrıca, "Bu anlamda, Türk hükümetinin de belirttiği gibi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye topraklarının bütünlüğü içinde terör tehdidini ortadan kaldırmak, mültecileri evlerine geri dönmesi, barış ve istikrar sağlamak için çalışacağından eminiz” ifadeleri yer aldı.

PAKİSTAN

Pakistan Dışişleri "3,5 milyondan fazla Suriyeli mülteciye nezaketle ev sahipliği yapan Türkiye'nin insani çabalarını tebrik ediyoruz ve Türkiye'nin bölgedeki meşru güvenlik kaygılarını anlıyoruz. Türkiye de Pakistan gibi terör kurbanı olmuş ülkelerden biridir." ifadelerini kullandı.

UKRAYNA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yazılı açıklamada bulunarak, "Ukrayna, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda başlattığı askeri operasyonu dikkatle takip ediyoruz" denildi.

MACARİSTAN 

Salı günü hazırlanan ve AB üyesi 27 ülke tarafından imzalanan metne Macaristan hiçbir gerekçe göstermeden imza atmadı. Salı günü hazırlanan ve Çarşamba günü AB üyesi 28 ülkenin imzası ile yayınlanması planlanan bildiri Macaristan'ın veto etmesi nedeni ile gecikti. Macaristan vetosuna gerekçe olarak "ülkeler sınırlarını savunabilir" dedi. 

FİLİSTİN

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, yazılı açıklamada, "Filistin, Suriye'nin kuzey sınırında olanlara dair hiçbir açıklamada bulunmadı, bulunmayacak." ifadelerini kullandı.

İSPANYA

İspanya NATO Delagasyonu, 7 Ekim'de operasyon hakkında yaptığı paylaşımda "Türkiye'ye destek, ittifakın sınırındaki krizde gerilimin düşürülmesine katkı sağlamayı amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

KATAR

Katar lideri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, operasyonun başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde desteklerini iletti.

KKTC

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin yaptığı açıklamada, "Anavatan Türkiye'nin kendisine ve dünya barışına yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak, Suriye'de güvenli bölge oluşturmak için düzenlediği 'Barış Pınarı' askeri harekatı başlamıştır. Kıbrıs Türk halkı daima olduğu gibi Türkiye'mizin yanındadır. Dualarımız Mehmetçiğimiz, ordumuz içindir. Biz başarılı olunacağından Suriye'nin toprak bütünlüğü sağlanarak bölgeye barışın getirileceğinden eminiz. Allah, Türkiye'mizin yardımcısı olsun" ifadelerini kullandı.

HAREKATA DESTEK VERMEYEN ÜLKELER

Terör gruplarına yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı birçok ülkeyi rahatsız etti. Aşağıdaki ülkeler harekata destek vermediklerini açıkladı:

  • Suudi Arabistan
  • İsveç
  • ABD
  • Almanya
  • Fransa
  • Hollanda
  • Mısır
  • Kanada
  • Danimarka
  • İran
  • Finlandiya 

RUSYA TARAFSIZ KALDI

Rusya Barış Pınarı Harekatı'nda taraf olmayacağını açıkladı. Rus senatör Vladimir Cabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını, Rus ordusunun Suriye'deki başka bir amaç için bulunduğunu söyledi.

Sonraki Haber