Yine seçildi: Dünyanın en uzun süre görev yapan kadın hükümet başkanı

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, rakiplerinin ve muhalif seçmenlerin boykot ettiği seçimlerde partisinin parlamentodaki sandalyelerin yarısından fazlasını kazanmasının ardından dünyanın en uzun süre görev yapan kadın hükümet başkanı unvanını koruyacak.

Son Güncelleme:

İki büyük televizyon kanalının anket verilerine dayandırdığı habere göre, Hasina'nın Avami Birliği partisi parlamentoda salt çoğunluğu sağlayacak 299 sandalyenin en az 157'sini kazandı. Bir sandalye için seçim ertelendi.

Seçim Komisyonu seçime katılım oranını yaklaşık yüzde 40 olarak açıkladı. Seçmenler, muhalefetteki Bangladeş Milliyetçi Partisi'nin  (BNP) seçimden kaçınma ve hükümetinin seçim öncesinde uyguladığı kapsamlı baskılara dikkat çekme kampanyasına kulak verdiği için, 2018'deki yüzde 80'lik katılım oranından keskin bir düşüş yaşandı.

Oylama, günlük sokak protestoları, Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus'un hapse atılması ve iktidar partisi liderlerinin seçmenleri oy kullanmaya ya da devlet yardımlarını kaybetme riskini almaya zorladığı viral videolarla dolu bir ay süren kampanyanın doruk noktasıydı.

Dakka, oy verme merkezlerinin etrafındaki yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle ıssızdı ve muhalefet destekçileri ile polis yetkilileri arasında çatışma yaşandığına dair çok az haber vardı. Parti yetkilisi Sayem Han'a göre, ülkenin hala diken üstünde olduğunun bir işareti olarak, aynı zamanda Avami Birliği başkanı olan Hasina, destekçilerinden zaferi kutlamak için mitingler düzenlememelerini istedi.

Hasina oy verme işlemi sırasında iyimserdi ve seçmenlere demokratik haklarını kullanmalarını söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte "Demokrasinin devam etmesini sağlamaya kararlıyım. Demokrasi olmadan kalkınma çalışmaları devam edemez" dedi. 

Yerel basının bildirdiğine göre 76 yaşındaki liderin bugün bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.  

Dördüncü kez üst üste iktidara gelecek olan Hasina, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birini yönetti ve kalkınma gündeminin bir parçası olarak milyonları yoksulluktan kurtardı - bu başarılar genellikle otoriterliğe dönüşüyle gölgelendi.

Yine de ekonomi, Moody's Investors Service ve diğerlerinin Bangladeş'in kredi notunu düşürmesine neden olan dolar kıtlığıyla mücadele ediyor. Hükümet daha önce de pandemi ve yükselen emtia fiyatlarının döviz rezervlerini tüketmesinin ardından 4,7 milyar dolarlık acil kredi için Uluslararası Para Fonu'na başvurmak zorunda kalmıştı.

Yaklaşık 120 milyon kişi parlamentodaki 350 sandalyenin 299'u için oy kullanma hakkına sahipti. Geçtiğimiz haftalarda Avami Birliği’nin önde gelen liderleri sosyal medyada seçmenlere seçimlere katılmamaları halinde sosyal haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacaklarını söyleyen video klipler yayınladı.

Bağımsız adaylar da yarıştı

BNP, Hasina'nın kenara çekilmeyi reddetmesi ve seçimleri geçici bir hükümetin yürütmesine izin vermesine tepki olarak ulusal oylamayı boykot etti. Buna karşılık Avam Ligi partisi yüzde 50 katılım hedefledi ve seçmenlerin ilgisini artırmak için bazı liderlerinin bağımsız olarak yarışmasına izin verdi. Seçimlerde 60 civarında aday parlamentoya girmeyi başardı. 

BNP liderlerinden Abdul Moyeen Han "Bangladeş halkının bu hükümeti reddettiğini bir yıldır söylüyorduk, bugün ülkedeki herkesin önünde gösterdik. Barışçıl bir süreç içinde halkla birlikte hareketimizi sürdüreceğiz" dedi. 

Polis seçimden önceki aylarda çok sayıda muhalefet liderini tutukladı. Hasina'nın en büyük rakibi ve BNP lideri Halide Ziya, destekçilerinin uydurma olduğunu söylediği yolsuzluk suçlamaları nedeniyle ertelenmiş hapis cezalarıyla karşı karşıya.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Kasım ayında yayınladığı bir raporda BNP'nin 28 Ekim'de planladığı bir mitingden bu yana yaklaşık 10,000 muhalif aktivistin tutuklandığını belirtti. Nobel ödüllü Yunus, destekçilerinin siyasi amaçlı olduğunu söylediği bir davada geçen hafta bir Dakka mahkemesi tarafından altı ay hapis cezasına çarptırıldı.

Sonraki Haber