Azerbaycanlı STK'ler, madenlerin Ermenilerce yasa dışı işletilmesini protesto etti

Ermenistan, Azerbaycan topraklarındaki madenleri yasa dışı şekilde işletiyor. Azerbaycanlı aktivistler, doğal kaynakların sömürülmesi ve çevre terörüne 'dur' demek için Şuşa'da eylem yaptı. Hedeflerinde, Ermenistan'ın hukuksuz eylemlerine göz yuman Rus güçleri vardı.

Son Güncelleme:

2 yıl önce Ermeni işgalinden kurtarılan Şuşa'da Azerbaycanlı çevreci sivil toplum kuruluşları ve aktivistler gösteri yaptı. Ermenilerin, Azerbaycan topraklarındaki madenleri yasa dışı şekilde işletmesini protesto ettiler. Bölgede geçici olarak görev yapan Rus güçlerinin karşısına dikildiler.

Kalabalık grup, Hankendi'yi Ermenistan'a bağlayan yolda bulunan Rus kontrol noktası önünde toplandı. Yolu trafiğe kapattılar. Rus güçleri bölgeye takviye yolladı.

2. Karabağ Savaşı'nın ardından imzalanan üçlü bildiri kapsamında Karabağ'a geçici olarak Rus Barış Gücü konuşlandırıldı. Bu, aynı zamanda Rusya'nın arabuluculuk faaliyetlerinde de ne kadar samimi olduğunu kanıtlama fırsatıydı. Ancak bölgedeki Rus güçleri, yükümlülüklerine uymuyor. Ermeni Silahlı Kuvvetleri'nin Azerbaycan topraklarından geri çekilmesini sağlamadılar. Aksine provokasyonlarına çanak tuttular ve Laçın Koridoru üzerinden ayrılıkçı güçlere silah ve mühimmat sevkiyatı yaptılar. Şimdi de Azerbaycan'ın madenlerinin Ermeniler tarafından sömürülmesine göz yumuyorlar.

Geçen hafta Rus güçlerin komutanlığıyla müzakere yapıldı. Varılan anlaşmaya göre Azerbaycanlı uzmanlar, Ermeni nüfusun yaşadığı Azerbaycan topraklarındaki Kızılbulak altın madeniyle Demirli bakır madeninde denetleme yapacaktı. Uzmanlar bölgeye gitti ama madenlere girmeleri Ermenilerce engellendi.

Ermenistan'ın işgal ve sömürü siyasetine karşı hiçbir önlem almayan Rus güçleri, tepkilerin hedefinde. Azerbaycanlı aktivistler, Rus güçlerin komutanı Andrey Volkov'la görüşmek istiyor.

Sorun Bakü-Moskova hattında diplomatik gerilime de yol açtı. Hafta sonu Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'ya nota verdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i telefonla aradı.

Azerbaycan kendisine ait maden kaynaklarının yasadışı işletilmesine ve çevre tahribatına derhal son verilmesini istiyor. Ermeni tarafıysa çözümsüzlük politikasından geri adım atmıyor. Karabağ'da Rus güçlerinin geçici konuşlandığı bölgelerde Ermeni ayrılıkçılar provokasyon hazırlığına soyundu. Azerbaycanlı aktivistlerin protesto yaptığı bölgeye girmek istiyorlar.

 
 
 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber