Azerbaycan'ın ev sahipliği yaptığı Dünya Dini Liderleri 2. Bakü Zirvesi başladı
Bakü, Dünya Dini Liderler zirvesinin ikincisine ev sahipliği yaptı. Zirveye 70'ten fazla ülkeden yaklaşık 500 din ve devlet adamı katılıyor
Azerbaycan'ın ev sahipliğini yaptığı Dünya Dini Liderleri 2. Bakü Zirvesi başladı. Bakü Kongre Merkezinde Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi (KMİ) öncülüğünde düzenlenen toplantının açılışına Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KMİ Başkanı Allahşükür Paşazade, Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, İran Kültür ve İslami İlişkiler Teşkilatı Başkanı Abuzer İbrahimi Türkmen, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin ve farklı ülkelerden dini liderler katılıyor.
70'ten fazla ülkeden yaklaşık 500 din ve devlet adamının katıldığı toplantıda, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Prof. Dr. Halit Eren, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve Marmara Grubu Vakfı Genel Başkanı Akkan Suver de yer alıyor.
Kur'an-i Kerim okunmasıyla başlayan etkinlikle terörizm, saldırganlık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, antisemitizm ve Hristiyan fobisine karşı dini liderlerin, hükümet yetkilileri, bilim adamları ve kanaat önderlerinin ortak faaliyetinin önemi üzerine tartışmalar yapılacak.
Kadın ve çocuk haklarının korunması ile gençlerin eğitimi konularında oturumların da yapılacağı toplantı sonrasında zirvenin sonuçlarına ilişkin Bakü Deklarasyonu kabul edilecek.
İLHAM ALİYEV: GELENEKSEL VE AİLE DEĞERLERİ KORUNMALI
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dünyanın çeşitli yerlerinde geleneksel değerlere karşı kampanya yürütüldüğünü belirterek, geleneksel ve aile değerlerinin korunması gerektiğini söyledi.
Azerbaycan'da tüm din ve etnik grup temsilcilerinin bir aile gibi barış ve huzur içerisinde yaşadığını dile getiren Aliyev, dini ve etnik çeşitliliğin Azerbaycan'ın serveti olduğunu kaydetti.
Aliyev, Azerbaycan'ın kendi geleceğini geleneksel değerler üzerine kurduğunu ifade ederek, "Dünyanın çeşitli yerlerinde geleneksel değerlere karşı kampanya yürütülüyor. Bize yabancı olan, milli düşüncemize uygun olmayan yeni değerler aşılanıyor. Biz gençlerimizi yabancı ve kötü etkiden korumalıyız. Geleneksel değerlerin, aile değerlerinin korunması hepimizin işi olmalıdır." diye konuştu.
Çok kültürlülüğün Azerbaycan'da hem hayat tarzı hem de devlet politikası olduğuna dikkati çeken Aliyev, "Bu toplantıda Bakü'den seslenecek mesajların gerekli adreslere ulaşacağından eminim. Dini ayrımcılığın önlenmesi, ksenofobi, İslamofobi ve antisemitizme karşı ortak mücadele, dini siyasete alet etmemek, çatışmalara dini kılıf giydirmemek, çatışmalarda tarihi ve dini yapıların tahrip edilmemesi ve geleneksel değerlerin tebliği gibi konular Azerbaycan'ın politikasını yansıtmaktadır." ifadelerini kullandı.