Ay'ın öteki yüzünde keşif!

Çin'in uzay aracı Yutu-2, ayın karanlık yüzünde keşif yaparken jel benzeri bir maddeyle karşılaşmıştı. Yutu-2 ekibinin kratere nasıl dikkatle indiği, risklere rağmen analiz edebilmek amacıyla jelden örnek aldıklarının detayları paylaşıldı

Son Güncelleme:

Çin'in Ay'a göndermiş olduğu uzay aracı Yutu-2, ayın karanlık yüzünde keşif yaparken jel benzeri bir maddeyle karşılaşmış, bu madde bilim insanlarının ilgisini çekmişti. Yutu-2 ekibinin kratere nasıl dikkatle indiği, risklerine rağmen analiz edebilmek amacıyla bu jelden örnek aldıklarının detayları paylaşıldı.

Ay'ın öteki yüzüne iniş yapan, toplam 135 kilogram ağırlığında ayın uzak tarafında gezen ilk araç ve aya gönderilmiş en hafif araç olan Yutu-2, Pekin Uzay Havacılık Kontrol Merkezi'ndeki mühendislerin yönlendirmesi altında küçük kraterlerle dolu bir alanda ilerlerken, Yutu-2 rutin öğlen uykusuna sokulmaya hazırlandığında, ekip üyelerinden biri, keşif aracının gönderdiği en son fotoğraflardan birinde bir kraterin içinde önceden görülmemiş bir parlaklık ve renge sahip madde bulunduğunu fark etti.


Çin tarafından yapılan açıklamaya göre, Yutu-2 keşif aracı keşfini yaparken 17 Ağustos'ta jel benzeri bir maddeyle karşılaştı. Büyüleyici renklere ve gizemli bir parlaklığa sahip olduğu açıklanan madde, yakın tarihli bir çarpma kraterinin dibinde bulundu. Çin tarafından detaylar o süreçte paylaşılmamıştı, ancak risklerine rağmen bu jelden analiz edilebilmek amacıyla örnek alındı. 

Resimlerden biri, uzay aracının altı tekerleğinden ikisini ve yaklaşık 2 metre genişliğindeki bir kraterin detaylarını gösteriyor. Bazı bilim adamları, içindeki yeşil, dikdörtgen alan ve içindeki kırmızı dairenin, Görünür ve Yakın Kızılötesi Spektrometre (VNIS) cihazının görüş alanıyla ilgili olabileceğinden şüpheleniyor.


Yutu-2 ekibi topladığı ilk verilerden gölgeler nedeniyle tatmin olmadı, bu nedenle ekip üyeleri Ağustos ayındaki ay günü boyunca ikinci bir yaklaşım ve ölçüm yapmaya çalıştı.

Notre Dame Üniversitesi'nden bilim adamı Clive Neal, Space.com'a görüntünün harika olmasa da malzemenin doğasına dair ipucu verebileceğini söyledi. Neal'a göre, kraterin merkezinde vurgulanan malzeme, 1972'deki Apollo 17 görevinde bulunan bir darbe camı örneğini andırıyor. Eğitimli bir jeolog olan astronot Harrison Schmitt tarafından 10 metre derinliğindeki yeni bir kraterden edinilen 70019 numaralı örnek de Yutu-2 tarafından bulunan ile benzer çapta.


Bu malzemeler, ay yüzeyi üzerindeki yüksek hızlı darbelerden sonra oluşmuş olabilir ve bu da kayaları eritip yeniden dağıtma eğiliminde olup, bunlar da camsı, magmatik kayalar ve kristal yapılar meydana getirebilir.

Sonraki Haber