Avrupa'da istihdam krizi! Çalışmak isteyene hediyeler, primler ve cabası...

Avrupa Birliği genelinde işsizlik yüzde 6.4 seviyesine gerilerken bölge içindeki pek çok şirket nitelikli eleman bulmakta ciddi anlamda zorluk çekiyor. Bu durum İspanya'da da geçerli, İsveç'te de, Yunanistan'da da... Ancak herkesin hikayesi farklı. Peki bu size ne söylüyor?

Son Güncelleme:

İş görüşmesine gitmeyi kabul eden adaya ödeme yapmak, daha esnek çalışma saatleri sunmak, spor salonu üyeliği gibi hediyeler... Avrupa Birliği genelinde yaşanan istihdam sıkıntısı; Prag'da, Varşova'da, Berlin'de, Stockholm'de, özetle AB'nin önemli şirketlerinin de yer aldığı büyük şehirlerinde çalıştıracak kalifiye eleman bulmakta oldukça zorlanan firmaların adayları cezbetmeye çalışmalarına sebep oluyor.

AB genelinde işgücü sıkıntısı net bir şekilde hissediliyor. Birliğe üye ülkeler arasında en yüksek işsizlik oranının görüldüğü ilk üç ülke olan İspanya (yüzde 13), Yunanistan (yüzde 12.7) ve İtalya'yı (yüzde 9) yoran işsizlikte önemli bir düşüş kaydedildi. Aralık 2021'de işsizlik oranı yüzde 7'yken artık bu oran yüzde 6.4... Bu, Euro'ya geçildiğinden bu yana kaydedilen en düşük oran.

BELÇİKA, HOLLANDA VE ÇEKYA...

İlk kapanmaların neden olduğu durgunluğu azaltmak için AB ülkelerinin dağıttığı yardımlar sayesinde pandemi, bir zamanlar korkulan şekilde şiddetli bir sosyal krizle sonuçlanmadı. Mevcut uygun iş oranı ise 2021'in üçüncü çeyreğinde yüzde 2.4'e ulaştı. Bu son 10 yılın ortalamasının neredeyse iki katı. Belçika, Hollanda ve Çekya'da uygun iş oranı neredeyse yüzde 5'i buldu.

İşsizlik düşerken pek çok kalifiye pozisyonun açık kalması ise dikkat çekici. Öyle ki Hollanda, sağlık çalışanı eksiğini tamamlamak için Filipinler'e yöneldi. Ülkenin istihdam bürosu Filipinler'den 200 yoğun bakım hemşiresi işe almak için bu ay başkent Manila'da Hollandaca kursları açtı. Hollanda ayrıca pek çok alandaki ihtiyaçları için Ukrayna ve İspanya'nın yanı sıra özellikle sağlık alanında Türkiye'ye de yönelmiş vaziyette.

ALMANYA FURYASI...

Hatırlanacağı üzere özellikle sağlık sektöründe Hollanda'daki talebin çok daha fazlası Almanya'dan geliyor. Doktorlarda son zamanlarda baş gösteren Almanca öğrenme furyasını, her geçen gün daha fazla hekimimizin Almanya'da çalışmayı tercih etmesi takip ediyor.

Başlarda işgücü kıtlığı işsizliğin düşmesiyle açıklanırken, aslında durumun hayal kırıklığı yaratan kariyer beklentileriyle cesareti kırılan birçok insanın işgücü piyasasından ayrılması teziyle çok yakından alakası olmadığı da ileri sürülüyor. Uzmanlar büyük bir istifa dalgası yaşayan ABD'ye nazaran istifa oranlarının düşük olduğunu aktarmakta.

Ancak ortada, ülkelere göre değişen nüanslar da mevcut. Avrupa'nın kuzeyinin neredeyse tamamı tam istihdama yakınken güney bu noktadan oldukça uzakta. Durumu aydınlatmaya dair bir örnek vermek gerekirse; Almanya'da istihdam oranı yüzde 77 iken bu oran, Fransa'da yüzde 68, İspanya'da yüzde 64 ve İtalya ile Yunanistan'da yüzde 60 seviyesinde.

Bu durumla başa çıkmak için şirketler ve hükümetler, adayları, özellikle de nitelikli profilleri cezbedebilmek için stratejiler geliştiriyor. Kısaca birkaç örneğe bakalım:

İSVEÇ: GÖÇMEN KAMPANYASI

Sorun güneyde dedik ancak İsveç yüzde 8.2 işsizlik oranıyla İspanya, Yunanistan ve İtalya'dan sonra en yüksek işsizliğin görüldüğü 4. AB ülkesi. İsveç'te politik ajandayı göçmenlik ve entregrasyon konuları doldurmakta. Şirketler, göçmen işçilerin İsveç için oldukça önemli olduğuna vurgular yapan kampanyalar yürütmekte. Araştırmalar ülkedeki 10 şirketten 8'inin işe alım süreçlerinde büyük zorluklar yaşadıklarını gösteriyor.

YUNANİSTAN: GİDEN DÖNMEDİ

Yunanistan'da ise problemler gidenlerin geri dönmemesiyle açıklanıyor! Meşhur 2008-2010 krizinde yaklaşık 450 bin genç Yunan, çalışmak için dünyanın çeşitli ülkelerine dağıldı. Yunanistan'dan göçenlerin yüzde 90'ının lisans, yüzde 64'ünün ise en az yüksek lisans diploması bulunuyor. Yunan şirketler ve ülkenin çalışma bakanlığı bu kalifiye insanları geri getirmeye çalışıyor. Şirketler dönmek isteyenlere 10 bin Euro'yu bulan ikramiyeler veriyor.

İSPANYA: SAĞLIK SEKTÖRÜNDE KRİZ

İspanya'da ise özellikle sağlık sektöründe, her seviyede kalifiye çalışan sıkıntısı yaşanıyor. Özellikle ülkenin pandemiden çok sert etkilendiği dönemde sağlık sistemi çok büyük zorluklar yaşamıştı. İspanya buna çözüm bulmak için dilinin hakim olduğu coğrafyasına yöneliyor. Ülke, Küba ve Venezuela başta olmak üzere İspanyolca konuşulan ülkelere yönelmekte.

ÇEKYA: NASIL BAŞARDILAR?

Çekya, Avrupa'nın en çok istihdam odaklı göç alan ülkelerinden biri. Nüfusuna oranla ülke bu alanda başı çekiyor. AB'nin dört bir yanından gelenler ise burada ülkelerinde kazanamayacakları kadar maaşlar alıyorlar. Ülke, AB bölgesindeki ön lisans mezunları için oldukça cazip avantajlar sunmakta. Dünyanın dört bir yanından yatırım da alan Çekya, 2021'in sonunda tarihinin en düşük seviyesi olan yüzde 2.1 oranında işsizlik oranı açıkladı.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Le Monde'da "Emploi : les pays européens en proie à la pénurie de profils qualifiés" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber