Avrupa'da gündem siesta... Kuzeyliler de öğle uykusu istiyor

Sıcak hava dalgası Avrupa'da mesai saatlerini tartışmaya açtı. 40 dereceye yaklaşan sıcaklık karşısında şaşkına dönen Almanlar gündemlerine öğle uykusu 'siesta'yı aldı. Sıcaklar mesai anlayışını değiştirirken, Avrupa'da hangi ülkenin ne kadar çalıştığını araştırdık.

Son Güncelleme:

Küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından biri olan ani sıcaklık yükselişi pek çok ülkeyi etkisi altına aldı. Su kaynaklarını ve gıda üretimini olumsuz etkileyen kurak ve sıcak havalar çalışma hayatını da baştan başa değiştirecek gibi görünüyor. Almanya'da kamu sağlığı üzerine çalışan 'Halk Sağlığı Görevlileri Derneği' adlı bir kuruluş hükümete, mesai saatleriyle ilgili sıcak ülkelerde uygulanan tedbirlerin alınması çağrısında bulundu.

Almanya'nın Bavyera bölgesinde sıcaklıkların 38,8 santigrat dereceye yükselmesi ülkenin gündemine Güney Avrupa'daki siesta uygulamasını getirdi. 

LATİNCE 'ALTINCI SAAT' UYKUSU

BVOeGD Halk Sağlığı Görevlileri Derneği Başkanı Johannes Niessen, özellikle Bavyera'da ölçülen 38,8 santigrat derecelik artışın ardından Güney Avrupa'daki 'siesta' uygulamasının ülkeye getirilmesi önerisi yaptı. Siesta, öğle saatlerinde dik güneş ışınlarının yaydığı yüksek sıcaklık ve öğle yemeğinin ardından metabolizmanın hızlanması nedeniyle vücutta oluşan uyuşmaya karşı kısa süreli uyku olarak tanımlanıyor. Latince “hora sexta” yani “altıncı saat” anlamına gelen siesta Avrupa dillerine İspanyolcadan geçmiş. “Hora sexta” günün doğumundan sonraki altıncı saat olan öğleni işaret ediyor.

SON KATILAN ÜLKE İTALYA

Siesta bugün İspanya, İtalya, Yunanistan, Meksika, Filipinler gibi sıcak kuşakta yer alan ülkelerde yaygın bir uygulama. Özellikle İspanya ve Yunanistan'da siesta mesainin de önemli bir parçası. Son dönemde İtalya da sıcaklar nedeniyle çalışma saatlerini siesta saatlerine göre düzenliyor. 12.00-15.00 ya da 13.00-16.00 saatleri arasında siesta saati nedeniyle bütün dükkanlar kapanıyor. İtalyanlar öğle uykusuna “siesta” yerine “riposo” adını veriyor.

MAĞAZALAR ÖĞLEN KAPALI

İspanya'ya giden turistlerin dikkatini de en çok siesta uygulaması çekiyor. İspanyol hükümeti 2016 yılından sonra çalışma saatlerinde düzenlemeye gitse de özellikle alışveriş sektöründe siesta uygulamasına devam ediliyor. Mağazalar ve işyerleri siestayı 14:00-17:00, barlar ve restoranlar ise 16:00-20:00 arasında uyguluyor.

Yunanistan'da şehir merkezlerindeki birkaç büyük süpermarket dışında dükkanlar saat 14:00 ve 17:00 arasında kapanıyor. Pek çok dükkan saat 17:00'den sonra da açılmıyor. 

EN RAHAT YUNANİSTAN

Siesta ve esnek mesai konusunda Avrupa'daki en rahat ülkelerden biri ise Yunanistan. Ülkedeki bütün kamu kurumları saat 07:00 ve 14:00 arasında çalışıyor. Dükkanlar ve alışveriş merkezleri ise saat 14:00 ila 17:00 arasında 'siesta'da oluyor. Büyük süpermarketler çalışmaya devam etse de pek çok dükkanın saat 17:00'den sonra açılıp açılmayacağı belirsiz. Çoğu zaman, büyükşehirlerin merkezdeki mağazaları 09:00- 21:00 saatleri arasında açık. Küçük mağazalar salı, perşembe ve cuma günleri 09:00-14:30 ve 17:30-20:30 saatleri arasında, pazartesi, çarşamba, cumartesi günleri ise saat 09:00 - 15:00 saatleri arasında açık.

ÖĞLEN UYKU AKŞAM İŞ

BVOeGD Halk Sağlığı Görevlileri Derneği Başkanı Johannes Niessen, yaz sıcaklıklarında yaşanan ani değişmenin çalışma hayatına yansıtılmasının şart olduğunu belirterek, çalışanların geceleri de serinleme imkanının olmadığını belirterek “Bu durum, konsantrasyon sorunlarına yol açıyor” dedi. Niessen ofislerde alınacak bir dizi önlemi ise şöyle sıraladı: “Açık havada olanlar da dahil olmak üzere işyerleri sıcaklık nedeniyle ciddi sorunlar yaşayacak. Bu önümüzdeki yıllarda da bizi ilgilendirecek ciddi bir sorun. Çalışanlar daha uzun öğle tatilleri yapmalı.” BVOeGD Halk Sağlığı Görevlileri Derneği öğle saatlerinin uykuyla geçirilmesinin ardından çalışmanın daha serin olan akşam saatlerine kaydırılabileceğini açıkladı.

METOBOLİZMAYI GÜÇLENDİRİYOR

Doktorlar da öğle saatlerindeki kısa uyku olan siestanın insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu konusunda hem fikir. Tıbbi çalışmalarda 15-20 dakikalık bir öğle uykusunun kalp hastalıklarına karşı etkili olduğu belirtiliyor. Diğer yandan kaliteli bir öğlen uykusunun çalışanların daha dikkatli ve uyanık olmasına yardımcı olduğu da belirlendi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber