Avrupa'yı mülteci korkusu sardı: Geçişlere izin vermiyorlar!

Yunanistan Pazarkule sınır kapısından ülkelerine giriş yapmak isteyen bir grup göçmenin ülkeye girişine izin vermedi. Tampon bölgeyi otobüs çekerek kapatan Yunanistan, Pazarkule sınır kapısından ülkelerine giriş ve çıkışları durdurdu.

Son Güncelleme:

Türkiye'nin göçmenlere 'açık kapı politikası' uygulayacağının duyulmasının ardından Edirne'de gece yarısından itibaren Avrupa ülkelerine geçmek isteyenlerin hareketliliği sürüyor. Kapıkule Sınır Kapısı'na giden bir grup göçmen, yaşanan yoğunluk üzerine Yunanistan'a gitmek amacıyla Pazarkule Sınır Kapısı'na gitti. Tarlaları yürüyerek geçen düzensiz göçmenlerden yaklaşık 100 kişi, Pazarkule Sınır Kapısı'ndan çıkış yaparak, Yunanistan'ın Kastanies Sınır Kapısı'na yaya olarak gitti. Ancak Yunan askerleri, tampon bölgeyi otobüs çekerek, göçmenlerin ülkelerine geçişine izin vermedi.

Yunan polis güçleri, göçmenlerin Yunanistan'a girmesini önlemek için ülkenin Türkiye ile sınır kontrol noktalarına konuşlandırıldı. Açıklamayı görgü tanıkları ve bir yetkili yaptı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki kuzeydoğu Yunanistan'daki Kastanies'teki kara sınırında birkaç düzine insan toplandı.  

  Bir hükümet yetkilisi Reuters'a yaptığı açıklamada, "Ülkeye girmeyecekler. Düzensiz göçmenlerin ülkeye girmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.  


Yunan askerleri tampon bölgeyi otobüs çekerek kapatırken, göçmenlere ülkeye giremeyeceklerini söyleyerek, Türkiye'ye geri dönmeye ikna etmeye çalışıyor. Yunan askerlerinin zaman zaman göçmenleri korkutmak için ses bombaları kullandığı da duyuldu. Yunanistan'a alınmayan göçmenler ise çantalarını yerlere bırakarak, tampon bölgede bekleyişlerini sürdürüyor.  

Göçmenlerin beklemesi üzerine Yunanistan, Pazarkule Sınır Kapısı'ndan ülkeye giriş ve çıkışları durdurdu. Yunan askerleri, güvenlik gerekçesiyle yaya ve araçlarla gelenlerin ülkeye sokulmayacağını duyurdu.  

Bu arada Pazarkule Sınır Kapısı önünde de Yunanistan'a geçmek isteyen bir grup göçmen bekleyişlerini sürdürüyor.


YUNAN MEDYASI PANİK YAPTI

Yunanistan'ın önde gelen medya kuruluşları Türkiye'nin flaş kararına geniş yer ayırdı. "Türkiye kapılarını açtı", "Suriyeli mülteciler ülkemize geliyor" başlıkları dikkat çekti. 


BULGARİSTAN GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ARTIRDI

Yunanistan gibi Bulgaristan da Türkiye'nin kararına geniş yer ayırdı. Bulgaristan medyasında, "Suriyeli mültecilerin kara veya deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmasını engellememeye karar verdik." ifadeleri yer aldı. 

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da mültecilerin sınırlardan geçmeye başlaması üzerine Bulgaristan'ın sınırlardaki güvenlik önlemlerini üst düzey seviyeye çıkardıklarını söyledi. 

Bulgaristan Bakanlar Kurulu, korona virüsü nedeniyle olağanüstü toplandı. Toplantıda, Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyelilere kapıları açmasının ardından mülteci konusu da ele alındı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov toplantının ardından yaptığı açıklamada, NATO çerçevesinde Türkiye’nin yanında olduklarını ifade etti. İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir telefon görüşmesi gerçekleştireceğini açıklayan Borisov, mülteciler konusunda her zaman Türkiye’yi desteklediklerini söyledi.

Edirne’ye mülteci akını konusunda bilgileri olduğunu kaydeden Borisov, sabah erken saatlerinde sınıra ek jandarma birlikleri gönderildiğini belirtti. Türk sınır birliklerinin mültecileri durdurmamasının endişe verici olduğunu dile getiren Borisov, Erdoğan’la yapacağı telefon görüşmesinde mültecilerle ilgili anlaşacakları yönünde ümitli olduğunu vurguladı.

"1000 ASKER GÖNDERMEYE HAZIRIZ"

Bulgaristan Savunma Bakanı tarafından yapılan açıklamada ise mülteci akınını engellemek için Türkiye ile olan sınıra 1000 asker göndermeye hazır oldukları ifade edildi.

BM 'DEĞİŞİKLİK GÖREMEDİK' DEDİ

Reuters haber ajansı dün üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların kara veya deniz yoluyla Avrupa'ya geçişlerini önlememe kararı aldığını aktarmıştı, Türk basını ise Yunanistan ve Bulgaristan'ın kapılarında ek tedbirler aldığını duyururken, bölgeye hareketlenen sığınmacıların görüntülerini paylaştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu Sözcüsü Babar Baloch, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıların Avrupa'ya geçişini engellemeyeceği haberlerleriyle ilgili olarak, "Bize bu konuyla ilgili bir bilgilendirme yapılmadı. Sınırlara gözle görülür bir hareketlenme tespit etmedik" dedi.

"AB İLE TÜRKİYE ACİLEN GÖRÜŞMELİ"

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Carl Bildt, Türkiye'nin mülteciler için Avrupa sınır kapılarını açmasının ardından bir açıklama yaptı. Bildt, Türkiye sınırına doğru yürüyen mültecilerin fotoğraflarının yer aldığı bir paylaşım yaparak "Bu krizin tamamen kontrol dışına çıkmasını önlemek için Avrupa Birliği ve Türkiye'nin acil görüşme yapması gerekiyor" yazdı. 

Sonraki Haber