Avrupa pandeminin karanlık günlerine geri mi dönüyor?

Avrupa'da vaka sayıları ve can kayıplarında yaşanan artış endişe veriyor. Özellikle Almanya ve Hollanda'da festivaller döneminin başlaması da endişeleri artırmakta. Akıllarda "karanlık günlere geri mi dönüyoruz" sorusu var. Peki bu sorunun yanıtı ne?

Son Güncelleme:

Koronavirüs ile mücadelede 2021 yazının normalleşme anlamına gelmesi bekleniyordu. Aslında yaz başında ortaya çıkan tablo beklenen normalleşmenin geldiğini, eski güzel günlere geri dönebileceğimizi gösteriyordu ancak 2020 sonbaharında olduğu gibi 2021 sonbaharı nahoş geçiyor. Pandeminin sert bir şekilde vurduğu Avrupa dördüncü dalgayı yaşıyor. Peki neden? Avrupa'da nasıl bir tablo var?

Aşılama hızı düştü, hatırlatma dozları "hatırlanmadı" ve daha bir sürü şey... Lakin Avrupa'nın geneline yayılan tabloda şöyle bir görüntü ortaya çıkıyor: Avrupalılar sanki pandemi hiç yaşanmamış gibi davranıyor...

İNSANLAR SIKILDIKÇA...

İnsanların artık çok sıkıldıkları aşikar. Ortaya çıkan durum da bunu göstermekte. Köln'de 11 Kasım'da karnaval sezonu start alırken coşkulu kalabalık çılgınlar gibi eğleniyordu. Paris'te barlarda, kafelerde ve genel olarak eğlence mekanlarında yer bulmak neredeyse imkansız, Amsterdam'da da durum aynı.

Almanya'da Saksonya Başbakanı ve Almanya Federal Konseyi Üyesi Michael Kretschmer, geçen hafta Noel panayırlarının yapılmayacağını açıklarken çarpıcı ifadeler kullandı:

"Hastaneler tıka basa doluyken ve mücadeleye var gücümüzle devam ederken insanların festivallerde toplanıp sıcak şarap içmesini aklım almıyor."

Kretschmer'in ifadesi duygusal ve fevri olarak tanımlanabilir elbette ancak Saksonya Başbakanı'nın vurguladığı "İnsanlar neden eğleniyor" argümanı değil; Kretschmer vakalar bu denli yükselirken sergilenen duyarsızlığın altını çiziyor.

Hollanda'da da pek çok kasaba yaklaşan, hatta şu anda yaşanan ve giderek kuvvetlenmesi beklenen yeni dalgayı gördü ve festivallerini iptal etme kararı aldı. Ülkedeki çocukların heyecanla beklediği festival Sinterklaas da pek çok şehirde iptal edildi.

Hatta Hollanda, 2021 yazından beri kısmı karantina uygulama kararı alan ilk Avrupa ülkesi oldu. Avrupa yeniden pandeminin merkezi olma yolunda ilerlerken Berlin'de restoranlara aşı olmayanlar alınmayacak, Fransa da aşı kampanyası kapsamındaki teşvik ve yaptırımları sertleştirmeyi düşünüyor.

'TÜM VAKALARIN 3'TE 2'Sİ AVRUPA'DA'

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa'da geride kalan haftada vakaların yüzde 7 oranında can kayıplarının ise yüzde 10 oranında arttığını açıkladı. Yayınlanan rapora göre bu günlerde vakaların ve can kayıplarının düzenli biçimde yükseldiği dünyadaki tek bölge Avrupa. Geçen hafta kaydedilen tüm vakaların yaklaşık 3'te 2'si (bu da 1.9 milyon civarında yeni vaka anlamına geliyor) Avrupa'da kaydedildi.

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Aşılar vadettiklerini yapıyor: Hastalığın şiddetli formlarını ve özellikle ölümleri önlüyor. Fakat aşılar ancak önleyici tedbirlerle birlikte kullanıldıklarında en güçlü varlığımızdır" diyor.

İtalya'da da aşıya teşviğe ve artan vakaları kontrol altına almaya yönelik adımlar atılırken bu adımlar sert olarak yorumlanıyor... İşçilerin çalışmak için aşı pasaportu olarak da tanımlanabilecek "yeşil kart" almalarının zorunlu tutulması sert eleştirilerle ve eylemlerle karşılanıyor.

Trieste kentinde eylemler devam ederken ülkedeki hastanelerin yükü de artıyor. Pandeminin ilk aylarında kabus gibi günler yaşayan İtalya'da uzmanlar hastaların yüzde 90'ının aşısız olduğunun altını çizerken "Pandeminin kara günlerine döndük" diye konuşuyor.

Orta Avrupa ve Doğu Avrupa'da ise düşük aşı oranları nedeniyle özellikle Bulgaristan, Romanya, Letonya, Çekya, Slovakya ve Rusya'da tedbirler artırıldı ve tablo endişe veriyor.

DÜŞÜK ORANLAR, AŞI KARŞITLARI...

Özellikle nüfusunun sadece yüzde 34.5'inin çift doz aşılı olduğu Romanya ve yüzde 23.04'ünün çift aşılı olduğu Bulgaristan'da tablo iç açıcı değil.

Almanya, Avusturya ve Fransa'da ise aşırı sağcı ve milliyetçi partilerin aşı karşıtı kampanyalara destek vermeleri virüsle mücadeleyi farklı bir oyun alanına da taşımakta.

Hali hazırda zor zamanlar geçiren Avrupa'yı biraz daha zor günlerin beklediği açık...

*Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı The Observer'da "Why is Europe returning to the dark days of Covid?" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber