Avrupa'da en sıcak ekim! Uzmanlardan korkutan açıklama
Ekim ayı Avrupa'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden bir hava sıcaklığı ile geçti. Uzmanlar kutup buzullarının hızla erimeye devam ettiğini açıkladı.
Euronews'in haberine göre, Avrupa tarihinin en sıcak ekim ayını geride kaldı. Sıcaklık 1981-2010 arası ortalamanın 1.6 derece üstündeydi. Batı Avrupa’da mevsim ılıman geçti, ancak yağışlı ve fırtınalıydı. Alex Fırtınası bölgede sel baskınlarıyla maddi hasara yol açtı ve can kayıplarına neden oldu. Toprak yüzeyine bakacak olursak, nem oranının yine geçen aya nazaran daha fazla olduğunu görebiliyoruz. Ancak ekim ayı Kafkaslar, Ukrayna ve Rusya’nın batısında oldukça kurak geçti.
KUZEY BUZ DENİZİ'NDEKİ BUZULLARDA AZALMA GÖRÜLDÜ
Ekim ayındaki bir diğer önemli gelişmeyse Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların azalması oldu. Kırmızı renkte gözüken yerler normal sezona göre düşük seviyeyi gösteriyor.
Deniz buzullarının olması gereken yerler bomboş. Teoride Asya ile Avrupa arasında bir nakliye yolu olan alanda son dört aydır buzul oluşmadı.
Batı Karadeniz için fırtına uyarısı
DENİZDEKİ BUZLAR ERİYİNCE DENİZ SEVİYESİ YÜKSELMİYOR
Kuzey Kutbu, Grönland ve Güney Kutbu’nun bazı bölgelerinde buzullar yavaş yavaş kayboluyor. Ancak deniz ve okyanuslardaki buzullların erimesi, denizdeki su seviyesini yükseltmez. Denizdeki su seviyesini yükselten şey karadaki buzulların erimesidir. Birçoğumuz şu sorunun cevabını merak ediyor. Acaba küresel ısınma, Güney Kutbu ve Grönland’da nasıl bir etki bırakacak? Almanya’dan başlayarak bu konuda bilgi edinmek için bazı uzmanlarla görüştük. İklim uzmanı Anders Levermann, Antartika eridikçe deniz seviyelerinin nasıl yükseleceğini simüle etti. Onun tahminlerine göre, şu anda Dünya’da görülen bir derecelik küresel ısınma deniz seviyesini iki buçuk metre yükseltiyor. Tabi bu, yüzlerce yıl sürebilir.
Isınma arttıkça, Antartika gerçekten de değişiyor:
Dr. Robert Larter, Deniz Jeofiziği Araştırma Görevlisi: "Ilık su yüzen dev buzulların altına işliyor ve onları eritiyor. Bu, son derece önemlidir çünkü yüzen dev buzullar iç kısımlardaki küçük buz parçalarının akışını engeller. Eğer dev buzullar yapısını kaybederse, iç kısımlardaki küçük buzların akışı hızlanır. Böylece denize daha fazla buzul parçası dağılır."
Grönland’de buzul aşınması ve erimesi son 20 senede oldukça hızlandı. Danimarka Meteoroloji Enstitüsü uzmanı Dr. Ruth Mottram’a göre küresel ısınma şu anda bu bölgede iklim değişikliklerine neden oluyor. Ruth Mottram, Danimarka Meteoroloji Enstitüsü: "Kışın Grönland’da kar yağışı görülür ve bu normaldir. Sezon boyunca şiddetli kar yağışı ve düşük kar yağışı olur. Ancak şu anda yağmur da yağmaya başladı. Eskiye nazaran belki aynı ölçüde kar ve yağmur yağıyor, ancak şu anda yağmur yağışı kar yağışından daha fazla görülüyor. Buna benzer daha birçok başka değişimler var."
Geride bıraktığımız 5 senede deniz seviyesi yılda 5 milimetre yükseldi. Dünya’daki karbon salınımı arttıkça, bu oran da gittikçe artıyor. Profesör Leverman’ın tahminleri Dünya’da deniz kıyısında olan şehirleri yakından ilgilendiriyor. Anders Levermann: "Eğer bu yüzyıl sonunda küresel ısınma 4 dereceyi bulursa, uzun vadede deniz seviyesi 10 metre yükselecektir. Eğer bu gerçekleşirse New York, New Orleans, Rotterdam ve Hamburg gibi şehirleri terk edeceğimiz anlamına gelir.“