Avrupa Birliği'ne aday ülkeler için son tarih önerdi: 2030

Avrupa Konseyi (AK) Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği'nin bir parçası olmayı hedefleyen aday ülkelerin kabul edilmesi için 2030 yılının son tarih olarak belirlenmesini istedi.

Son Güncelleme:


Avrupa Konseyi (AK) Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği'nin bir parçası olmayı hedefleyen aday ülkelerin kabul edilmesi için 2030 yılının son tarih olarak belirlenmesini istedi.

Avrupa basınında yer alan haberlere göre, Michel'in açıklamaları Slovenya'nın Bled kentinde düzenlenen ve Batı Balkan ülkelerinin liderlerinin katıldığı Bled Stratejik Forumu sırasında geldi.

Avrupa'da yaşanan savaşın barış ve demokrasinin hafife alınamayacağını gösterdiğini belirten Michael, AB'nin bu konuda net bir hedef belirlemesi gerektiğini söyledi.

Michel, "Zamanlama ve ev ödevi hakkında konuşmamız gerektiğine inanıyorum. Ve benim bir önerim var. AB'nin bir sonraki stratejik gündemini hazırlarken kendimize net bir hedef belirlemeliyiz. Her iki tarafın da 2030 yılına kadar genişlemeye hazır olması gerektiğine inanıyorum" dedi. 

Ona göre bu, AB'nin bir sonraki uzun vadeli bütçesinin AB'nin ortak hedeflerini içermesi gerektiği anlamına geliyor.

Michael, "Bu iddialı ama gerekli bir hedef. Ciddi olduğumuzu gösteriyor. İvme kazandıracaktır. Reformlara dönüştürücü bir ivme kazandıracak, ilgi, yatırım ve daha iyi bir anlayış yaratacak ve hepimizi birlikte çalışmaya teşvik edecektir" diye konuştu.

AB liderlerinin bir sonraki Avrupa Konseyi toplantılarında AB'nin genişlemesini tartışacaklarını belirten Michael, "Ukrayna ve Moldova ile müzakerelerin başlatılması konusunda bir tavır alacağız. Ayrıca Bosna Hersek ve Gürcistan'ın da yeniden masaya gelmesini bekliyorum" diye ekledi. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Balkan ülkelerinde nüfuzunu arttırabileceği korkusu, Avrupa Konseyi Başkanı'nın bloğun 2030 yılına kadar daha da genişlemesine yardımcı olacak böyle bir öneriyi ortaya atmasına neden oldu.

Michael, savaşın sadece Ukrayna'yı yıkıma uğratmadığını, aynı zamanda Avrupa'nın geleceği ve küresel güvenlik üzerinde de derin bir etkisi olduğunu söyledi. Rusya Ukrayna'yı işgal ettiğinde, Rusya ve diğer pek çok ülkenin zayıf bir karşılık ve bölünmüş bir Avrupa beklediğini söyledi. Ancak tam tersi oldu.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa ülkelerinin Kremlin'e son yıllarda uygulanan en sert yaptırımlar arasında yer alan yaptırımlar uygulamasına yol açtı.

Ayrıca geçtiğimiz Ekim ayında AB, Ukrayna'nın Donetsk, Zaporizhzhia, Luhansk ve Kherson bölgelerinin ilhakı nedeniyle Rusya'ya karşı sekizinci yaptırım paketini kabul etti.

Konsey, üzerinde mutabık kalınan yeni yaptırım paketinin, Rus hükümeti ekonomisi üzerindeki baskıyı arttırmayı ve Rusya'nın askeri kabiliyetlerini zayıflatmayı amaçlayan çeşitli tedbirleri içerdiğini belirtti.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber