Avrupa Birliği, Türkiye gündemiyle toplandı

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, koronavirüs salgını tedbirleri sonrası ilk kez Brüksel'de bir araya geldi. Bakanların toplantısında gündem Türkiye...

Son Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri sonrası ilk kez fiziksel olarak AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Brüksel'de bir araya getiren Dış İlişkiler Konseyi öncesinde açıklamalarda bulundu.

İlk gündem maddesinin Latin Amerika olacağını aktaran Borrell, bölgede Covid-19 nedeniyle meydana gelen sıkıntılar ile ikili ilişkilerin görüşüleceğini söyledi.

"TÜRKİYE İLE ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİLİYOR"

Borrell, "Bugün ajandamızda konuşacağımız en önemli gündem maddesi Türkiye. Türkiye'yle ilişkiler halihazırda pek iyi değil. Bu önemli hususu konu için ilginç bir tartışma yürüteceğimizi düşünüyorum," dedi.

TÜRKİYE'YE AYASOFYA ELEŞTİRİLERİ

Toplantının başlangıcında Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülme kararına değinen Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Ayasofya ile ilgili neler olduğuna baktığımda, Türkiye medeniyetler anlaşmasına darbe vuruyor ve bunun bir geriye gidiş olduğunu görüyorum. Bu iyi bir şey değil" diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de, "Bugün burada özellikle Türkiye'de olanları görüşmemiz açısından çok önemli. Doğu Akdeniz'de olanlar çok üzücü. Ancak Türkiye'de insan hakları ve demokrasi konularını ele alacağız." ifadelerini kullandı.

Fransa, 10 Haziran'da Libya açıklarında Türk ve Fransız savaş gemileri arasında yaşanan gerilimi önce NATO'ya taşımış, orada iddialarının desteklenmemesi üzerine Türkiye ile ilişkileri bu kez AB platformuna taşıma kararı almıştı.

AB dışişleri bakanlarının toplantısında Ayasofya'nın müze statüsünden çıkartılarak camiye dönüştürülmesi kararının da gündeme gelmesi bekleniyor. AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Borrell, Cuma gecesi yaptığı açıklamada, karardan duyduğu üzüntüyü dile getirmiş ve Türkiye'nin İspanya ile birlikte kurucusu olduğu Medeniyetler İttifakı girişimini anımsatmıştı.

Karardan dolayı eleştirilerin bu toplantıda da dile getirilmesi bekleniyor ancak Türkiye aleyhine somut bir adıma dönüşmesi öngörülmüyor.

Sonraki Haber